VESNA SAVIĆ, dipl. defektolog-logoped: Kako prezaštićenost djece utiče na razvoj govora? (foto)

Datum:

Share post:

Danas je sve više djece koju roditelji prezaštićuju kako bi ih sačuvali od negativnih uticaja, što je ujedno i zamka za roditelje.

Na koji način prekomjerna zaštita, od strane roditelja, utiče na to da djeca neadekvatno razvijaju samostalnost, samopouzdanje, samobrigu, socijalizaciju, slušnu i vidnu  pažnju, govorila je Vesna Savić, dipl. defektolog-logoped.

„Slušna i vidna pažnja  se najbolje razvijaju preko krupne i fine motorike (spretni prsti-spretan jezik) i predstavljaju preduslov za progovaranje. Često roditelji, zbog brige, sklanjaju prepreke djeci kako se ne bi povrijedili, a time im ne dozvoljavaju da eksperimentišu i uče preko svojih čula i sve više postaju pasivna. Zato je poželjno da se roditelji prisjete starih igara (lastiš, školice, žmurke, između dve vatre, puštanje zmajeva, igra klikerima, crvene rukavice i sl.) koje su danas, nažalost, zaboravljene“, kaže Savić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Danas prednost ima tehnologija i moderne igrice, te djeca mnogo vremena provode pred ekranima, bez interakcije sa roditeljima. Roditelji smatraju da je to, na neki način, i „najbezbednije“ da im se djeca ne bi povrijedila.

„Mnogi roditelji kada dovedu dijete kod mene u ordinaciju skidaju jaknu djetetu (koje je predškolskog uzrasta), izvlače stolicu da sjedne, nose njihovu svesku i sl. što negativno utiče na razvoj samostalnosti kod djeteta. Poznato je da se samostalnot razvija preko samobrige (samostalnije oblačenje, obuvanje, hranjenje, pranje ruku, pranje zubića i sl.)“, kaže Savić, te dodaje da tokom uzimanja anamnestičkih podataka roditelji kažu da dijete ne učestvuje u kućnim zadacima, kao ni u sređivanju svojih igračaka i tako dijete ne uči da bude odgovoro i ponosno na sebe zbog doprinosa koji daje.

„Dešava se i da previše hvale dijete i onda ono razvija strah od neuspjeha, a neuspjeh uči djecu da razvijaju strategije kako da prevaziđu prepreke kasnije u životu“, ističe Savić

Pored svega navedenog, Savić ističe da je prisustvo roditelja na logopedskim tretmanima itekako značajno, kako bi roditelji naučili da rade sa djecom u kućnim uslovima.

Djecu je neophodno osnaživati, a ne prezaštititi i odgajati sa strahom. Svi ovi navedeni faktori, kao i stimulativna sredina bez pretjerane brige su ključni za razvoj govora kod djece.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Prijateljski odnosi Kine i Srpske“: Dodik na ručku sa kineskim predsjednikom (foto,video)

Imao sam veliko zadovoljstvo da prisustvujem svečanom ručku u čast predsjednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga i njegove...

DODIK: Dan pobjede nad fašizmom jedan od najznačajnijih datuma u istoriji čovječanstva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je građanima Srpske 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan...

SDS: “Neizmirene obaveze su naslijeđene”

“Neizmirene obaveze su naslijeđene” Iz SDS objasnili zašto su na kraju prošle godine dugovali 319.608 KM Dug od 319.608...

PREMINUO general Aco Tomić

Preminuo je Aco Tomić, penzionisani general i bivši načelnik Uprave bezbednosti Vojske SRJ. Tomić je rođen je 6. januara 1948....