JOVIČIĆ OSLOBOĐEN optužbe da je oštetio MUP za 260.000 KM

Datum:

Share post:

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je danas bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Radislava Jovičića optužbi da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi i oštetio MUP za 260.000 KM, otkriva CAPITAL.

Jovičić je potvrdio za naš portal da je danas izrečena prvostepena presuda kojom su i on i drugooptuženi Aleš Majkić oslobođeni odgovornosti.

„Nadam se da će Okružni sud, ukoliko se tužioci budu žalili na prvostepenu presudu, a smatram da za to nemaju osnova, potvrditi presudu Osnovnog suda“, bio je kratak Jovičić.

On je dodao da je previše vremena proveo pred sudijama, ističući da je postupak protiv njega tri puta kretao ispočetka.

Podsjećamo, prvi put se na optuženičkoj klupi našao u januaru 2019. godine, a u međuvremenu se zbog odgađanja ročišta, mijenjanja predsjedavajućeg i članova sudskog vijeća, cijeli proces kretao iznova.

Treći put suđenje je ispočetka počelo u septembru prošle godine kada je počela kampanja za opšte izbore na kojima je Jovičić bio kandidat DNS-a za predsjendika Republike Srpske.

Jovičiću, koji je na čelu MUP-a RS bio od marta 2013. do decembra 2014. godine, na teret se stavljalo da je nesavjesnim radom u službi oštetio MUP RS za oko 260.000 maraka, dok je drugooptuženi Aleš Majkić koji je vlasnik firme „Optel“ optužen za izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića.

U optužnici se navodilo da je Jovičić znao da Majkićeva firma posluje sa gubitkom, ali je i pored toga sa njim zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za UКT sistem radio-veza. Po ugovoru je toj firmi avansno isplaćeno 260.445 КM, ali oprema nije isporučena.

Majkić je u septembru 2014. godine u svojstvu dužnika zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa MUP-om RS kao povjeriocem radi povrata uplaćenog avansa od 260.445 КM i zatezne kamate u iznosu od 42.149 КM.

Optužnica ga je teretila da je u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice, iako je znao da za izdate mjenice nemaju pokriće. Osnovni sud je i Majkića oslobodio odgovornosti.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...

GRAD BIJELJINA: „Izabrani najpovoljniji ponuđači za zaprašivanje komaraca, košenje putnih pojasa i uklanjanje ambrozije

Saopštenje Gradske uprave Grada Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Najzad izabrani najpovoljniji ponuđači za zaprašivanje komaraca, košenje putnih pojasa i...