Udruženje Krajišnika – Angažovani na borbi za vraćanje imovine svim srbima

Datum:

Share post:

Odbor za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH /FBiH/ Udruženja Krajišnika Bijeljina pokrenuo je danas inicijativu za vraćanje imovine nasljednicima srpskih dobrovoljaca iz Prvog svjetskog rata, te ukazao na značaj borbe protiv migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona.

Član Odbora Đorđe Radanović rekao je novinarima da je, uvidom u Arhiv BiH, ustanovljeno da se na teritoriji BiH, a najvećim dijelom u FBiH, nalazi zemlja u vlasništvu oko 40.000 srpskih dobrovoljaca iz Prvog svjetskog rata koju su dobili odlukama Kraljevine Jugoslavije, a što im je izuzeto nakon 1945, naročito poslije 1992. godine.

„Dobrovoljci su dobijali između 40 i 50 dunuma nakon Prvog svjetskog rata. Ta zemlja im je odlukama bivše Jugoslavije, ali i FBiH, uglavnom uzurpirana i prevedena na druga fizička i pravna lica. Veliki broj takvih slučajeva imamo u Bihaću i Čapljini“, naveo je Radanović.

On je naveo i primjer potražioca posjeda Vladimira Bursaća iz sela Doljani kod Bihaća čije su naslijeđene nepokretnosti odlukama bihaćke skupštine prenesene u vlasništvo te opštine.

„Vrijeme je da se, uz stotinu godina od oslobođenja od okupatora u Prvom svjetskom ratu, krene u borbu za prava nasljednika 40.000 dobrovoljaca iz Prvog svjetskog rata“, poručio je Radanović.

On je naglasio da mora biti nastavljena i borba za očuvanje srpskih sela i imovine u FBiH.

Radanović je rekao da na podučju Unsko-sanskog kantona ima oko 10.000 migranata koje, kako je naveo, tamošnje vlasti prebacuju iz opštine u opštinu, a moguće je da time budu obuhvaćena i srpska sela.

„Ove godine uspjeli smo da to spriječimo u dva sela, Medeno Polje i Lipa pored Bihaća gdje su odlukama bihaćke skupštine opštine htjeli formirati migrantske centre“, naveo je Radanović.

On je napomenuo da je vlasnik Zemljoradničke zadruge u Medenom Polju i Lipi istovremeno vlasnik nepokretnosti u kojima su sada smješteni migranti, kao i hotela „Sedra“.

„Velika je koincidencija da je jedan čovjek, biznismen, sve svoje nepokretnosti htio dati za migrantske centre, naravno, uz određene dogovore“, ukazuje Radanović.

Predsjednik Udruženja Krajišnika Bijeljina Smiljka Knežević rekla je da se u Bijeljini konstantno prijavljuje veliki broj ljudi koji su svoju imovinu morali napustiti tokom proteklog rata, navodeći da ih je u ovom gradu oko 100.

Ona je naglasila da je ovo udruženje, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, uspjelo da otvori šest kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći.

„Pozivamo sve građane da nam se jave ako imaju problema sa rješavanjem pitanja imovine u FBiH“, rekla je Kneževićeva, koja je i predsjednik Odbora za zaštitu srpske imovine u FBiH.

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini otvoren Simpozijum Udruženja urologa Srbije – Urgentna stanja u urologiji (foto, video)

Udruženje Urologa Srbije večeras je u Etno selu "Stanišići" u Bijeljini otvorilo simpozijum, koji će biti održan od...

MILAN DAKIĆ, direktor Puteva Srpske DOBITNIK PRIZNANJA “Kapetan Miša Anastasijević”

Pod sloganom “Otadžbina se brani stvaralaštvom”, u Privrednoj komori Republike Srpske održana je promocija projekta “Put ka vrhu”,...

Potresna poruka na spomen-ploči u Zagrebu za brutalno ubijenu srpsku porodicu Zec 1991.

Na zagrebačkom Sljemenu sinoć je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija za porodicu Zec koja je ubijena prije 32...

Članovi Omladinskog kruga MIZ Tuzla posjetili Bijeljinu (foto)

U nedjelju, 03. decembra 2023. godine, članovi Omladinskog kruga Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na čelu sa predsjednikom Edinom...