U Muzeju Semberije otvorena izložba „Milica Babić Andrić“ Centra za kulturu Šamac (foto)

Datum:

Share post:

Sinoć je u Muzeju Semberije otvarena izložba “Milica Babić Andrić“, autora Milanke Blagojević i Gorana Nikića. Postavka izložbe stavlja fokus na fotografije iz života Milice Babić Andrić, zajednički život sa Ivom Andrićem, kao i na radove ove umjetnice na polju kostimografije u tridesetogodišnjoj karijeri.

Milica je bila prvi školovani kostimograf u srpskom pozorištu i profesor kostimografije na Akademiji primjenjenih umetnosti i Pozorišnoj akademiji u Beogradu.

„Prije dvije godine godine počeli smo raditi na projektu popularizacije činjenice da je Milica Babić Andrić rođena u Šamcu i prošle godine smo prvi put otvorili Festival pod nazivom „Milica“ sa željom da popularizujemo tu činjenicu i da stavimo fokus na njen rad. Milica je ostala upamćena kao Andrićeva supruga, međutim, ona je 30 godina radila u Narodnom pozorištu u Beogradu i bila je prvi školovani kostimograf u to vrijeme. Opremila je oko 300 pozorišnih predstava, opera i baleta“, rekla je Milanka Blagojević, direktor Centra za kulturu Šamac za portal Dešavanja u Bijeljini.

Projekat je prepoznat je i od Ministarstva prosvjete i kulture RS koje je uvrstilo Milicu u red značajnih ličnosti Republike Srpske, pored Dučića, Kočića, Ćopića…

„Zbog toga smo dobili sredstva za otvaranje Spomen sobe Milici koja će biti otvorena u aprilu. Ministarstvo prosvjete i kulture je odvojilo sredstva za nekoliko projekata, a predložili su Vladi RS da dodijeli određena sredstva za Spomen sobu Milice Babić Andrić. Na nekih 120 kvadrata predstavićemo arhivsku građu, multimedijalnu sobu, replike kostima koje radimo sa kostimografkinjom iz Banjaluke i to će biti stalna postavka u Šamcu“, navela je Blagojevićka.

Kroz izložbu, koja je sinoć otvorena u Bijeljini, predstavili su arhivsku građu koju su dobili u saradnji sa nekoliko muzeja – Muzej grada Beograda, Muzej pozorišne umjetnosti Srbije, Muzej narodnog pozorišta u Beogradu.

„Predstavili smo Miličine skice iz nekih predstava. Građa je zaista obimna. Predstavili smo zajedničke fotografije Milice i Andrića sa dodjele Nobelove nagrade iz njihovog života u Herceg Novom. Predstavili smo i neki dio njene biografije, neke biografske podatke do kojih smo došli. Izložbu smo prvi put predstavili u Šamcu, gostovali smo u Travniku prošle godine u sklopu Andrićevih dana, odnosno otvorili smo Andrićeve dane u Travniku, sada smo u Bijeljini, ali planiramo da nastavimo gostovanja kroz Republiku Srpsku i Srbiju. Ovo je prvi vid saradnje sa Bijeljinom, odnosno oni su nas pozvali da se izložbom predstavimo i kod vas, pa nam je čast što smo ovdje i nadam se da će građani Bijeljine obilaziti izložbu i da će im se svidjeti naš rad“, istakla je Blagojevićka.

Milica Babić Andrić je bila pionirka pozorišne, ali i filmske kostimografije. Radila je za mnoga pozorišta, ne samo u Beogradu. Sa Zagrebačkim kazalištem osvojila je prvu Sterijinu nagradu za kostime 1956. godine. Osnovala je balet u Sarajevu, odnosno prvi balet koji je urađen u Sarajevu, ona je opremila. 

 „Ovo je prva izložba u Muzeju u 2023. godini. Izložba o Milici Babić Andrić je veoma zanimljiva, jer nam donosi sliku jedne nepravedno zapostavljene velike profesionalke koja je bila prva srpska školovana kostimografkinja, koja je nakon karijere od 30 godina u Narodnom pozorištu u Beogradu i jednog profesionalnog renomea koji je stekla širom bivše Jugoslavije, uglavnom u javnosti ostala prepoznata kao supruga Ive Andrića, koji je neosporna veličina, Nobelovac… Drago mi je da su kolege iz Centra za kulturu Šamac našli i kreativne i materijalne snage da na neki način tu sliku o njoj predstave javnosti, na jedan novi način i drago mi je da je ta izložba kod nas u Bijeljini“, rekla je Tanja Lazić, kustos Muzeja Semberije.

Bijeljinci će moći da pogledaju izložbu u Muzeju Semberije do 10. marta u redovnim terminima – radnim danima do 15.30 časova, srijedom do 19.30 i svake subote od 10.00 do 14.00 časova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RADOJIČIĆ: Moguće je da u Banjaluci imamo kandidata

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, koji je u srijedu osnovao Nezavisni pokret "Svojim putem", rekao je da je...

Nagetsi 3:0 Lejkersi: Novi rekord Nikole Jokića

Košarkaši Denver Nagetsa pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 112:105, te tako sada vode 3-0 u prvoj rundi plej-ofa...

Najnoviji podaci: U 2023. porastao broj zaposlenih žena, pogledajte o kojoj cifri je riječ

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je danas da je položaj žena na tržištu rada u prošloj godini...

Bibliotekarke bijeljinske Biblioteke predstavile se stručnim temama na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS

Drugog dana Stručnog skupa Društva bibliotekara Republike Srpske, sa stručnim temama u trećoj sesiji pod nazivom “Specijalne biblioteke...