Tanić na predavanju u Bijeljini: PCR metod za sada najkvalitetniji

Datum:

Share post:

JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina  organizovala je danas 22.01.2021. godine stručno edukativno predavanje o najnovijim saznanjima u vezi sa prevencijom, dijagnostikom i liječenjem kovida 19, na kojem su govorili prof. dr Antonija Verhaz, infektolog i načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Banjaluka, zatim, profesor Nikola Tanić, molekularni biolog i član tima koji je prije 20 godina uveo PCR “real time” metodu u Srbiji  i dr Aleksandra Radojčić, infektolog u bijeljinskoj bolnici.

Profesor Tanić, koji je zaposlen u PCR laboratoriji bijeljinske bolnice,  je u svom izlaganju objasnio zašto je PCR metod za sada najkvalitetniji i nedvosmislen u detekciji prisustva virusa korona i naglasio da lažnih rezultata ove metode nema. “Lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata PCR nema, odnosno na negativan rezultat utiču brojni razlozi počev od uzorkovanja preko kompletne procedure, a sam PCR neće pogriješiti, rekao je Tanić.

On je pojasnio da, ako pacijent ima prisustvo nekog virusa, na primjer SARS -CoV 2, to automatski ne znači da je obolio od kovida 19, nego se ova dijagnoza utvrđuje nakon pregleda i ljekarskih konstatacija, te kompletnih dijagnoza pacijenta.  “Ako pacijent ima virus to ne znači da je on obolio od kovid 19 bolesti. O tome da li je pacijent bolestan odlučuje kliničar nakon rezultata PCR-a, između ostalih”, rekao je Tanić.

Načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra iz Banjaluke prof. dr Antonija Verhaz u svom izlaganju iznijela je najnovija saznanja o kovidu 19, prije svega o liječenju ove bolesti sa kojom se danas suočava cijeli svijet. “Uprkos činjenici da nismo imali nikakva iskustva sa virusom korona, da nemamo vakcinu i da nismo imali nikoga da nam kaže kako organizovati rad u pandemijskim uslovima, jer je posljednja pandemija bila prije sto godina, mi smo uspjeli da organizujemo zdravstvenu službu tako da ona potpuno  može da odgovori tako velikom broju pacijenata u kratkom vremenu. Moram naglasiti da se vrlo često radi o veoma teškim pacijentima koji zahtijevaju intenzivnu njegu i mi naše protokole liječenja redovno usklađujemo sa protokolima kolega u inostranstvu , tako da pacijente u Republici Srskoj liječimo po posljednjim smjernicama “, navela je Verhazova.

Ona je istakla da su  kolege u Bijeljini opremljene odlično u borbi protiv kovida 19 i pohvalila dobru saradnju koju ova zdravstvena ustanova ima sa Univerzitetsko kliničkim centrom u Banjaluci. “Danas su zdravstveni radnici mnogo spremniji i organizovaniji u borbi protiv pandemije virusom korona nego u aprilu, ali ono što nas zabrinjava jeste što je zdravstveni sektor  izmoren jer vanredni uslovi traju već godinu dana, istakla je Verhazova.

 

 Dr Aleksandra Radojčić je navela da iskustva sa kovidom 19 ukazuju da se teške kliničke slike najčešče  razvijaju kod starijih osoba sa komorbiditetima, međutim, naglašava, u praksi se sreću i teški oblici bolesti kod mlađih osoba. Ona je u svom izlaganju istakla da je čovječanstvo na putu  pronalaska vakcine koja bi bila aktuelna i adekvatna, koja bi izazavla imuni odgovor i stvorila antitijela koja bi nas zaštitila od virusa korona.  

Direktor Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović zahvalio je stručnjacima koji su danas učestvovali na predavanju i istakao da se u bijeljinskoj bolnici radi timski i da Će se izdržati svaki pritisak. “Ovo jeste vrijeme za najbolje, gdje će se dokazati ko kako radi. Mi i dalje imamo dovoljan broj dobrovoljaca za rad u kovid bolnicama, Moral zdravstvenih radnika je i na zavidnom nivou i vjerujem da će tako i ostati”, rekao je Maksimović. On je naglasio da će Bolnica u ovoj godini ulagati u znanje, jer, kako je istakao, znanje je investicija koja se uvijek isplati.  

Današnjem predavanju, osim zdravstvenih radnika iz Bolnice, prisutvovali su predstvanici Domova zdravlja iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara i dvije privatne ustanove primarnog nivoa zdravstvene zaštite. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs/Bolnica Bijeljina

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ĐURĐEVIĆ: Što je bilo do nas, mi smo uradili, a sve zbog razvoja naše Bijeljine

Što je bilo do nas, mi smo uradili, a sve zbog razvoja naše Bijeljine Zadovoljan sam radom Skupštine i...

PETROVIĆ: Uprkos opstrukcijama, Grad funkcioniše bolje nego bilo koji drugi grad u Srpskoj

Kako biste ocijenili rad Vašeg kabineta u prvom kvartalu ove godine? -Na prvom mjestu bih rekao da je rad...

Derventa prvi grad koji ima robote konobare (foto)

Grad Derventa je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji ima robote konobare koji uslužuju goste. U restoranu...

DODIK: Velika mi je čast što sam ugostio patrijarha Porfirija (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da mu je velika čast što je mogao ugostio patrijarha Porfirija...