Šta ako Srbi i Hrvati napuste zajedničke institucije BiH?

Datum:

Share post:

U drugom enitetu podigla se prava uzbuna zbog priče o mogućem povlačenju Srba i Hrvata iz zajedničkih institucija BiH. Na prijedlog predsjednika Republike Srpske, još nisu reagovali hrvatski predstavnici. Jeste zato bošnjačko političko rukovodstvo koje niko ništa i nije pitao. Najglasniji su oni koji ćute kada se napada Republika Srpska, i kada se krši Ustav BiH, kaže Milorad Dodik.

„Ako jedan Bećirović govori to što govori, ako jedan ministar odabran govori to što govori, ako ona koju su oni predložili, Duška Jurišić koja je dobila mandat, radi to što radi protiv Republike Srpske. Pa šta oni misle, da ćemo mi da ćutimo? Naravno da nećemo da ćutimo. Mi nikada nismo ćutali nećemo ni sada, bez obzira ko se sa druge strane našao“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Bez srpskih i hrvatskih ministara, Savjet ministara ne bi mogao da donosi odluke. To znači da bi cijela BiH bila blokirana. Ako se napadi na Srpsku nastave, SNSD-ovi ministri dobro znaju koji je naredni korak. 

„Naravno, postoje one političke strukture u BiH koje smatraju da mogu da rade sami. Ja potpuno odgovorno želim da kažem da je to apsolutno nemoguće. Institucije BiH ne mogu da funkcionišu bez predstavnika srpskog i hrvatskog naroda. Ono što je značajno i važno, a što su bošnjaci pokušali kroz izborni proces i to im je uspijevalo, da izaberu bošnjačkim glasovima predstavnike hrvatskog naroda“, rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH.

Ništa ne bi moglo da prođe ni u Parlamentarnoj skupštini BiH. Napuštanje institucija moglo bi da uslijedi ako Kristijan Šmit nametne Zakon o imovini BiH. 

„Potpuno je nemoguće da se funkcioniše bez prisustva srpskih ili konkretno ako govorimo o Federaciji i hrvatskih poslanika i funkcionera, i svih ostalih zaposlenih koji su tamo. Ne postoji način na koji bi se provodili i Ustav i zakon imajući u vidu i vitalni interes koji je zagarantovan Ustavom i koji zagarantovan i Zakonom i podzakonskim aktima u smislu odlučivanja i donošenja odluka“, rekao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PSBiH.

Kako odgovoriti na pritiske prema Srpskoj, rješenje nikako da ponudi opozicija. Tako, nema ni jasnog odgovora da li bi poslanici PDP-a podržali prijedlog o povlačenju iz Zajedničkih institucija BiH. 

„To je već viđena i saslušana priča već mnogo puta koja je toliko poigravajuća sa emocijama našeg naroda koja je doživjela svoj krah na desetine puta i koja je isključivo bila plasirana sa ciljem unošenja nemira, zabune i kupljenja nekih političkih poena“, rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u PD PSBiH.

Priča o jednokratnom napuštanju institucija BiH, reakcija je na sve jače pritiske na Republiku Srpsku. Ne samo od strane bošnjačkog političkog rukovodstva, već i od međunarodne zajednice. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U petak u Bijeljini Drugi susret kontrolera na temu „Controlling u novom dobu“ (foto)

U Bijeljini će se u organizaciji ICV radne grupe za controlling BiH i Centra za edukaciju i usluge...

Šta je sve Đoković zaradio od plasmana u polufinale Rolan Garosa

Novak Đoković se plasirao u polufinale Rolan Garosa pošto je sa 3:1 pobijedio Rusa Karena Kačanova, a od...

DODIK: Ponosan sam na orden iz Rusije (foto)

Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da je ponosan što ga je Vladimir Putin, ruski predsjednik, odlikovao Ordenom...

GRADONAČELNIK BIJELJINE ODGOVORIO MINISTARSTVU FINANSIJA: Da li da se smijem ili da plačem? (foto)

Nakon saopštenja za javnost Ministarstva finansija da je Vlada Republike Srpske putem elektronske aplikacije za izradu nacrta programa...