SUĐENJE DUDAKOVIĆU: Svjedok negirao izjavu iz 2009, odbrana zatražila materijalne dokaze

Datum:

Share post:

U nastavku suđenja nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika tog korpusa za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine svjedok Tužilaštva BiH negirao je izjavu koju je dao istražiocima 2009. godine o ovom slučaju.

Selver Vojić je u Sudu BiH rekao da nije učestvovao u akciji „Sana“ i da je saslušavan četiri puta – kod kuće, u Banjaluci, Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/, te Tužilaštvu BiH.

Na pitanje tužioca Vedrane Mijović da li je nakon akcije „Sana“ bio u Bosanskom Petrovcu, Vojić je rekao da jeste, ali da je vidio samo punkt sa policajcima, pozdravio se s njima, popio piće i prošetao gradom, nakon čega je naišao poznanik kamionom, s kojim je krenuo ka Bihaću.

Tužilac je pitala Vojića koga je vidio u Bosanskom Petrovcu, a Vojić je rekao da nije nikoga poznatog, nakon čega mu je predočila izjavu iz 2009. godine, koju je dao Sipi, a u kojoj navodi da je nakon operacije „Sana“ vidio optuženog Hasana Ružnića, čuo rafalnu paljbu u blizini benzinske pumpe iza hotela, te da mu je Ružnić rekao da su pobijeni zarobljenici.

Svjedok je negirao izjavu koju je dao 2009. godine rekavši da mu je za novac sugerisano šta da kaže prilikom saslušavanja tokom istrage. Unakrsnog ispitivanja nije bilo jer su odbrane zatražile od Sudskog vijeća da Tužilaštvu dostavi materijalne dokaze u vezi sa ovim svjedokom, nakon čega je Vijeće naložilo Tužilaštvu BiH da u roku od 10 dana dostavi odbranama sve dokaze.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, pored Ružnića i Dudakovića optuženi su i pripadnici ove jedinice – Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski gimnazijalci se družili sa mališanima u Dnevnom centru za djecu u riziku (foto)

Učenici JU Gimnazija ’’Filip Višnjić’’ iz Bijeljine su današnji dan proveli  u dnevnim aktivnostima i sa mališanima u...

Pedagoški fakultet uspostavio saradnju sa Udruženjem „Bijeljinska djeca suncokreti“ (foto)

Danas je u prostorijama Pedagoškog fakulteta u Bijeljini potpisan Sporazum o saradnji između ove visokoškolske ustanove i Udruženja...

GOVEDARICA: Vlast da riješi status zaposlenih radnika SDS koji zbog američkih sankcija ne mogu da prime plate (foto)

Šef Kluba poslanika SDS u NS RS Vukota Govedarica traži od aktuelne vlasti da riješi status zaposlenih radnika...

KARAN, MINISTAR MUP RS: Policijski službenici moći će da rade do 55. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ubrzo će pokrenuti inicijativu za promjenu zakonskih odredbi koje propisuju uslove za penzionisanje...