SPC i vjernici danas obilježavaju dan stradanja 33 mučenika u Melitini

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju dan stradanja 33 mučenika u Melitini.

Rođen u gradu Tijani kapadokijskoj od dobre i blagočestive majke Stratonike, koja je bila slijepa. Jeron je bio vrlo revnosan hrišćanin i sa velikom sinovskom ljubavlju služio je slijepoj majci svojoj Stratoniki.

Iz ta dva razloga nije želio ići u vojsku, nego istuče i otjera one, koji su poslati da ga uzmu. Jer žao bi Jeronu ostaviti svoju bespomoćnu slijepu majku, i jer teško mu je bilo i pomisliti, da će kao vojnik biti prinuđen, da se klanja i žrtvoprinosi idolima. Najzad bi Jeron uhvaćen i sa još nekim hrišćanima odveden pred kneza u grad Melitinu.

Kada je bio na putu, jedne noći javi se neko Jeronu u bijelom odijelu i reče mu: “Evo, Jerone, javljam ti spasenje: nećeš vojevati za cara zemaljskoga, nego ćeš za Cara nebesnog podvig svršiti i skoro k Njemu preći da primiš od Njega čest i slavu.” I od te vijesti ispuni se srce Jeronovo radosti neiskazane.

Kad stigoše u Melitinu, svi su bili bačeni u tamnicu. Tu Jeron s velikim žarom utvrđivaše u vjeri sve zatvorene, moleći ih da niko ne otpadne no svi da dragovoljno predadu tjelesa svoja na muke i smrt za Hrista. Pred knezom svi jednoglasno izjaviše vjeru u Hrista Gospoda, samo jedan rođak Jeronov, po imenu Viktor, otpade od vjere. Jeronu bi odsiječena ruka, po tom bi šiban i različno mučen, dok najzad ne bi, zajedno sa ostalima, mačem posiječen. Idući na gubilište njih 33 mučenika pevahu psalam: Blaženi neporočni na putu hodeći po zakonu Gospodnjem.

Da spomenemo i po imenu ove česne mučenike, čija su imena upisana u Knjigu Života: Isihije, Nikandr, Atanasije, Mamant, Varahije, Kalinik, Teogen, Nikon, Longin, Teodor, Valerije, Ksant, Teodul, Kalimah, Evgenije, Teodot, Ostrihije, Epifanije, Maksimijan, Dulkitije, Klavdijan, Teofil, Gigantije, Dorotej, Teodor, Kastrihije, Anikit, Temelije, Evtihije, Ilarion, Liodot i Amonit. Neki Hrisant otkupi odsiječenu glavu Jeronovu i časno je sahrani, a docnije nad njom podiže crkvu u ime sv. Jerona. A odsiječena ruka mučenikova bi odnesena njegovoj slijepoj majci. Postrada sv. Jeron sa družinom 298. god., i pređe u slavu Hristovu.

Molitva na današnji dan

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Proizvođači imaju veće zalihe“ Snižene cijene PELETA i ogrevnog drveta u Srpskoj

Cijene peleta i ogrevnog drveta u Republici Srpskoj znatno su opale, a građanima se preporučuje da sada, ako...

ĐUKIN: Dom zdravlja ove godine obilježava 30 godina postojanja (video)

Dom zdravlja Bijeljina ove godine obilježava jubilej - 30 godina postojanja. "Dom zdravlja Bijeljina se 1994. godine odvojio od...

Zemljotres u Crnoj Gori

Zemljotres jačine 2,7 Rihtera pogodio je Crnu Goru. Zemljotres je registrovan u 10.39 časova. Kako se navodi, epicentar potresa bio...

Otac Predrag Popović – Šta treba uraditi sa prošlogodišnjom čuvarkućom

Na Veliki petak običaj i vjera nalažu da jaja treba farbati rano ujutru na Veliki petak, ali neće...