Tri godine od smrti patrijarha Irineja

Datum:

Share post:

SJEĆANJE NA VELIKOG DUHOVNIKA Tri godine od smrti patrijarha Irineja

Na današnji dan prije tri godine upokojio se Njegova svetost patrijarh srpski Irinej Gavrilovića, koji je bio 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a poslije Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a nakon vojne službe postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije.

Prije stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od patrijarha Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mjesto rektora slavne Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. godine izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Za episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, naslijedivši na tronu NJegovu svetost patrijarha srpskog Pavla.

Patrijarh srpski Irinej upokojio se u Gospodu 20. novembra 2020. godine u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu. Sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu koji je dovršen njegovim velikim zalaganjem.

Od patrijarha Irineja su se prigodnim besjedama pored njegovog odra oprostili tadašnji predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a ruski mitroplit Ilarion je pročitao pismo patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NAKON VELIKOG APRILSKOG POŽARA: Svetozar Ostojić, Mega Drvo – Obnovili smo 95 odsto uništenih kapaciteta

Nakon velikog požara koji je devetog aprila ove godine, prije osam mjeseci, zahvatio proizvodne hale preduzeća „Mega drvo“...

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...