ŠAVIJA: Trudimo se da prilagodimo nastavu trenutnoj situaciji

Datum:

Share post:

Kao i svake godine, škola je za sve učenike osnovnih i srednjih škola počela prvog septembra, ali ovog puta na drugačiji način. Učenici su podijeljeni u manje grupe, odnosno nastava se organizuje na taj način da se smanji miješanje učenika iz različitih odjeljenja.

Pored toga, časovi su skraćeni na 20 minuta, a jedan dio nastave se izvodi online putem. Komunikacija roditelja sa učiteljima, nastavnicima i profesorima se praktikuje putem mejla ili telefonskim putem.

„Kao i sve ostale škole, potrudili smo se da nastavu sprovedemo u skladu sa uputstvima i preporukama koje smo dobili od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS i Zavoda za javno zdravstvo. Učenike smo podijelili u dvije grupe, da bi se nastava mogla koliko-toliko realizovati, a časovi su skraćeni na 20 minuta. Zahvaljujući rasporedu učionica i prostornom izgledu naše škole, mogli smo da organizujemo nastavu na sljedeći način: prvi razredi u prvoj smjeni nastavu imaju na spratu i to svako odjeljenje ima svoju učionicu, a u prizemlju je treći razred. Isto tako i u drugoj smjeni – učenici drugog razreda su na spratu, a učenici četvrtog razreda u prizemlju. To nam je na neki način olakšalo komunikaciju, odnosno upravljanje nastavom i smanjenje rizika koji su prisutni zbog virusa korona“, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini direktor Gimnazije „Filip Višnjić“ Vladimir Šavija.

Učenici prvih i drugih razreda ulaze na novi ulaz, odnosno ulaz od Račanske ulice, a treći i četvrti razred u svojim smjenama na „stari“ ulaz, odnosno ulaz od strane Ekonomske škole. Uz fizičke barijere između spratova, podijelili su školu na dva dijela i na taj način pokušali da smanje kontakt između učenika.

„Nekoliko predmeta koje đaci slušaju kombinovano, kao što je npr. Kultura religije ili Drugi strani jezik, učenici sada prate online, odnosno nemaju nastavu iz tih predmeta, jer nije dozvoljeno miješanje učenika između odjeljenja. Bitno je napomenuti da dezinfekciju ruku učenika na ulasku i na početku nastave svake grupe obavljaju domari i čistačice. Cijelu školu smo obilježili svim predloženim preporukama. Takođe, obezbijedili smo nekoliko prostorija za profesore koje mogu da koriste za vrijeme odmora i pauza da bi smanjili kontakt s drugima“, objasnio je Šavija. 

On ističe da su profesori za ovo kratko vrijeme uspjeli da se prilagode ovakvom načinu nastave, ali da je ipak kombinacija rasporeda nezgodna za profesore koji rade u međusmjeni. 
„Profesori koji rade u međusmjeni imaju problem što mnogo vremena provode u školi i imaju mnogo pauza. Recimo, oni na posao dođu u 9.00 ili 10.00 časova ujutru i odlaze oko 18.00 ili 19.00 časova uveče, tako da tu imamo za njih možda najtežu situaciju. Pored toga, čas od 20 minuta nije čas koji može zadovoljiti pedagoške kriterijume. Svim profesorima je u tom smislu teško da se prilagode. Prije početka školske godine, imali smo sastanke Aktiva gdje smo u načelu dogovorili neke smjernice, a to je da to više bude neka instruktivna nastava, odnosno nastava savjetodavnog tipa. Profesori objašnjavaju učenicima na šta treba da obrate pažnju i slično. Nema klasičnog predavanja od 45 minuta, pa je potrebno pripremljeni materijal učenicima slati putem mejlova, čisto da oni mogu biti spremni i da mogu da odgovore na pitanja. Bitno je napomenuti da smo prijatno iznenađeni ponašanjem učenika. Malo je neprirodan osjećaj da je tišina u školi i da se ne čuje dječija priča, galama, graja, ali imamo utisak da su učenici prilično ozbiljno shvatili situaciju. Svi dolaze sa maskama. Na času maske nisu obavezne, ali pojedini nose i učionicama maske, neki čak i vizire. Možemo reći da smo uglavnom zadovoljni dosadašnjom situacijom“, istakao je Šavija.

Možda trenutno najveći problem u procesu prilagođavanja je sama komunikacija sa roditeljima. Zbog smanjenja kontakta i dolaska trećih lica u školu, profesori su prinuđeni da komunikaciju sa profesorima obavljaju putem mejla ili telefona.

„Drugačiji način komunikacije sa roditeljima nam je mali problem, jer smo mi upućeni kako na rad s djecom, tako i na rad s roditeljima, ali se snalazimo. Svake godine organizujemo zajedničke roditeljske sastanke za sve učenike prvih razreda, pozovemo nekoga iz policije da nam priča o zloupotrebi droga i slično, ali ovog puta to nam je onemogućeno. Ukoliko se situacija poboljša i to ćemo promijeniti i organizovati“, zaključio je Šavija.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Aktiv žena SP Bijeljina organizovao akciju podjele vaskršnjih jaja (foto)

U susret Vaskrsu, najvećem hrišćanskom prazniku, Aktiv žena Socijalističke partije, Gradski odbor Bijeljina, organizovao je danas akciju pod‌jele...

Preminuo sveštenik Vojislav Vojo Čarkić – Pop Žućo

Sveštenik Vojislav Vojo Čarkić, poznat kao "pop Žućo", preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je u Srpskoj...

PETROVIĆ: SDS na lokalne izbore izlazi čistog obraza i mirne savjesti

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, dotakao se teme predstojećih izbora i liste SDS...

Dobrotvorna organizacija „Trojeručica“ Bijeljina – U susret Vaskrsu podijeljeno 56 paketa hrane i 120 školjki jaja (foto)

Saopštenje Dobrotvorne organizacije "Trojeručica" Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Blagoslovom NJ.P Episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Fotija kao i svake godine i...