Preminuo pukovnik Zlatan Crnalić

Datum:

Share post:

Pukovnik Zlatan Crnalić, jedan od preživjelih pilota koji su oboreni iznad Novog Travnika u februaru 1994. godine, preminuo je danas u 61. godini nakon kraće i teške bolesti.

Komemoracija će biti održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske u ponedjeljak, 6. maja, u 10.00 časova, a sahrana u 12.00 časova na groblju Pobrđe u Banjaluci.

Iza Crnalića je ostala supruga, kćerka i dvije unuke.

Crnalić je rođen u Prijedoru, a školovao se na Vazduhopolovnoj gimnaziji u Mostaru u 18. klasi.

Odmah po završetku, 1982. godine, upisao je 35. klasu Vazduhoplovne vojne akademije u Zadru, koju je četiri godine kasnije završio u zvanju pilot aviona i činu potporučnik.

Početkom raspada Jugoslavije profesionalni put pilota je nastavio uz svoju jedinicu i u avgustu 1992. godine se prebazirao na aerodrom „Mahovljani“ kod Banjaluke.

Za doprinos naporima i borbi u Vojsci Republike Srpske odlikovan je Karađorđevom zvijezdom drugog reda od Predsjednika Republike Srpske.

On je 28. februara 1994. godine, tokom izvođenja jednog od letova u direktnom okršaju sa američkim „F-16“ iz snaga NATO-a i pored velikih oštećenja uspio bezbjedno da vrati svoj avion na aerodrom polijetanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KMF “RADNIK MD SHOP“: Na finalnu utakmicu u subotu u Bijeljinu dolaze braćа iz Srbije (foto)

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: KMF "Radnik MD Shop" je domaćin u drugoj finalnoj...

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu, jednom od 12 velikih...

UGLJEVIK: Danas obilježavanje 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS

U Ugljeviku se danas obilježava 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS: Ugljevičani odaju počast poginulim borcima Ispred...

U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvoniće danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, na...