PROTESTNO pismo špeditera na Rači

Datum:

Share post:

Špediterske kuće na graničnom prelazu Rača uputile su danas protestno pismo zbog najave o skorom preseljenju carinske ispostave i upozorili da će to prepoloviti obim posla i izazvati otpuštanje radnika.

"Mi smo saglasni da se Carinska ispostava Bijeljina preseli na novi terminal, ali tražimo da nam se izađe u susret i odobri specijalni postupak dolaska kamiona koji podrazumijeva da se samo evidentiraju na graničnom prelazu Rača i bez zadržavanja nastavljaju put do carinske ispostave, gdje bi se odradila carinska procedura puštanja robe u slobodan promet", navode špediteri.

U pismu se napominje da se na ovaj način već radi na graničnom prelazu Gradiška.

Špediteri zbog trenutne situacije sa epidemijom virusa korona ne mogu da izraze nezadovoljstvo drugačije nego obraćanjem nadležnim institucijama kroz protestno pismo dostavljeno medijima.

TESTNA REKLAMA

Uz molbu da se njihovi zahtjevi uvaže, poručuju da će u suprotnom biti prinuđeni da obustave rad, čim se stabilizuje situacija i ukine vanredno stanje, kako bi se izborili za očuvanje radnih mjesta i interese uvoznika, prevoznika i špediterskih kuća.

"Na osnovu razgovora sa predsjednikom Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikolom Grbićem dobili smo njihovu podršku i slažu se sa našim zahtjevima", dodaje se u pismu.

Informaciju o preseljenju carinske ispostave špediteri su, kako navode, dobili usmeno od šefa Carinske ispostave Bijeljina, a saopšteno je da će u narednih sedam do 10 dana preseliti kod firme "Perić", zbog neuslovnosti rada na Rači.

"Najavljeno je da će se sa Rače do novog terminala raditi granična prijava, što će izazvati kolaps i dodatne troškove uvoznicima, prevoznicima i špediterskim kućama", poručili su špediteri nezadovoljni uslovima koji im se nameću.

Oni upozoravaju da će to izazvati dodatno zadržavanje prevoznika na granici od najmanje tri sata.

"Ako na Rači ostaju špediterske kuće, carinski službenici, granični inspektori i prevoznici čije će zadržavanje biti minimum tri časa, zašto se Carinska ispostava preseljava na novi terminal jer se, u suštini, samo preseljava dvadesetak službenika", zaključuje se u protestnom pismu.

Protestno pismo špeditera sa graničnog prelaza Rača upućeno je Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Savjetu ministara, Vladi Republike Srpske i Privrednoj komori Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini/infobijeljina.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

KVARTET NAPUSTIO RADNIK IZ BIJELJINE

FK Radnik iz Bijeljine polako sklapa igračku križaljku za drugi dio sezone u Prvoj ligi Republike Srpske. Nakon što...

„Premijer mi nije rekao NE“ Šta RANKA MIŠIĆ traži od Viškovića i koju mu nježnost ne može oprostiti

Sistem po kojem će se odrediti najniža plata za svako radno mjesto i zanimanje, te reforma Ministarstva rada...

Prijedlogom Gradonačelnika Bijeljine nesaglediva šteta vakufima! Islamska zajednica snažno posvećena zaštiti vakufa

Na sjednici Skupštine Grada Bijeljina nedavno je na prijedlog gradonačelnika Ljubiše Petrovića na razmatranje stavljena Odluka koja bi...

Ulazak u Savjet ministara je kocka za opoziciju

Da li je moguća repriza: Ulazak u Savjet ministara je kocka za opoziciju Pokušaji opozicije u Republici Srpskoj da...