PROTESTNO pismo špeditera na Rači

Datum:

Share post:

Špediterske kuće na graničnom prelazu Rača uputile su danas protestno pismo zbog najave o skorom preseljenju carinske ispostave i upozorili da će to prepoloviti obim posla i izazvati otpuštanje radnika.

"Mi smo saglasni da se Carinska ispostava Bijeljina preseli na novi terminal, ali tražimo da nam se izađe u susret i odobri specijalni postupak dolaska kamiona koji podrazumijeva da se samo evidentiraju na graničnom prelazu Rača i bez zadržavanja nastavljaju put do carinske ispostave, gdje bi se odradila carinska procedura puštanja robe u slobodan promet", navode špediteri.

U pismu se napominje da se na ovaj način već radi na graničnom prelazu Gradiška.

Špediteri zbog trenutne situacije sa epidemijom virusa korona ne mogu da izraze nezadovoljstvo drugačije nego obraćanjem nadležnim institucijama kroz protestno pismo dostavljeno medijima.

Uz molbu da se njihovi zahtjevi uvaže, poručuju da će u suprotnom biti prinuđeni da obustave rad, čim se stabilizuje situacija i ukine vanredno stanje, kako bi se izborili za očuvanje radnih mjesta i interese uvoznika, prevoznika i špediterskih kuća.

"Na osnovu razgovora sa predsjednikom Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikolom Grbićem dobili smo njihovu podršku i slažu se sa našim zahtjevima", dodaje se u pismu.

Informaciju o preseljenju carinske ispostave špediteri su, kako navode, dobili usmeno od šefa Carinske ispostave Bijeljina, a saopšteno je da će u narednih sedam do 10 dana preseliti kod firme "Perić", zbog neuslovnosti rada na Rači.

"Najavljeno je da će se sa Rače do novog terminala raditi granična prijava, što će izazvati kolaps i dodatne troškove uvoznicima, prevoznicima i špediterskim kućama", poručili su špediteri nezadovoljni uslovima koji im se nameću.

Oni upozoravaju da će to izazvati dodatno zadržavanje prevoznika na granici od najmanje tri sata.

"Ako na Rači ostaju špediterske kuće, carinski službenici, granični inspektori i prevoznici čije će zadržavanje biti minimum tri časa, zašto se Carinska ispostava preseljava na novi terminal jer se, u suštini, samo preseljava dvadesetak službenika", zaključuje se u protestnom pismu.

Protestno pismo špeditera sa graničnog prelaza Rača upućeno je Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Savjetu ministara, Vladi Republike Srpske i Privrednoj komori Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini/infobijeljina.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijeljini obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – Potrebno je afirmisati njihove kapacitete (foto)

Korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad u Bijeljini, druženjem sa gostima...

PREMINUO pukovnik Pavle Pajo Milinković prvi komandant Prve posavske brigade IBK VRS

U Rumi je u 75. godini preminuo pukovnik Pavle Milinković -Pajo, prvi komandant Prve posavske brigade Vojske Republike...

Crveni krst RS povodom Međunarodnog dana volontera, šalje poruku poštovanja i zahvalnosti volonterima i aktivistima (foto)

Obilježavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, Crveni krst Republike Srpske posredstvom strukture koju čine 64 opštinske i...

NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zavorima

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da...