Pokrenuta dva arbitražna postupka u vezi sa RiTe „Ugljevik“ (foto)

Datum:

Share post:

Izvršni direktor za pravne poslove u „Elektroprivredi Republike Srpske“ Borislav Grubač izjavio je da se protiv preduzeća Rudnik i Termoelektrana „Ugljevik“ vode dva arbitražna postupka koje je pokrenulo slovenačko „Elektrogospodarstvo“.

Grubač je naveo da je osnov za pokretanje oba arbitražna postupka samoupravni sporazum o udruživanju rada i sredstava radi izgradnje i korištenja Termoelektrane Ugljevik iz 1989. godine koji su potpisale organizacije udruženog rada „Elektroprivreda BiH“ i „Elektrogospodarstvo“ Slovenije.

UGLJEVIK isporučuje struju Slovencima – Arbitražni spor prošao dobro za BiH

„Vrijednost zahtjeva je prvobitno bila postavljena na 1.359.645.000 KM i on je pokrenut protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu“, rekao je Grubač Srni.

On je precizrao da je u drugom procesu, koji je pokrenula slovenačka kompanija tuženo preduzeće RiTE „Ugljevik“ po istom činjeničnom i pravnom osnovu.

RiTE UGLJEVIK tvrdi da još nema ARBITRAŽNE ODLUKE!?

Grubač kaže da je pokretanjem tog postupka pred arbitražnim tribunalom u Beogradu postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu zamrznut do donošenja konačne odluke tribunala u Beogradu.

„Arbitražni tribunal u Beogradu je 13. jula 2020. godine donio odluku kojom je odbio kao neosnovane zahtjeve tužioca koji se odnose na naknade i vraćanje udruženih sredstava u RiTE `Ugljevik`, a ocijenio osnovanim i donio presudu kojom je odlučio da je preduzeće Rudnik i Termoelektrana `Ugljevik` u obavezi da isporučuje trećinu električne energije na pragu Termoelektrane dok ona radi po cijeni i uslovima koji će biti predmet usaglašavanja ugovornih strana u narednom periodu“, naveo je Grubač.

DA LI ĆE RiTE Ugljevik morati isplatiti Sloveniji dug od preko NEKOLIKO STOTINA MILIONA MARAKA?! (foto)

Prema njegovim riječima, tužilac je u ovom predmetu bio opredijeljen i dopunio je tužbeni zahtjev na način da je na ime naknade štete za period 2011-2021. godina opredijelio tužbeni zahtjev u iznosu glavnice od 80,1 miliona evra i 65,9 miliona evra na ime zatezne kamate. „Očekujemo uskoro donošenje odluke u kojoj će sud odlučiti o eventualnoj šteti i visini štete“, rekao je Grubač.

RiTE UGLJEVIK – Vašington probio rok o tužbi teškoj 1,4 milijarde KM

On je napomenuo da je Uprava matičnog preduzeća zajedno sa Upravom RiTE „Ugljevik“ i Vladom Republike Srpske razgovarala o ovoj temi i već su preduzete aktivnosti o načinu realizacije i implementacije samoupravnog sporazuma koji predviđa obavezu isporuke trećine električne energije po cijeni koja će biti predmet dogovora, kao i o potencijalnoj šteti, naknadi štete o kojoj će Sud zauzeti stav.

„Jedna od ključnih stavki je da je odluka tribunala od 13. jula 2020. godine zasnovana isključivo na razlozima ugovornog prava, odnosno odredaba ovog samoupravnog sporazuma o udruživanju rada i sredstava iz 1989. godine, a nikako kao činjenica da je postojala neka vrsta intervencija organa Republike Srpske ili BiH“, naglasio je Grubač.

On je dodao da će to, prema mišljenju konsultanata „Elektroprivrede Republike Srpske“, imati pozitivne reperkusije na postupak koji je trenutno zamrznut kod Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Šta je sve Đoković zaradio od plasmana u polufinale Rolan Garosa

Novak Đoković se plasirao u polufinale Rolan Garosa pošto je sa 3:1 pobijedio Rusa Karena Kačanova, a od...

DODIK: Ponosan sam na orden iz Rusije (foto)

Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da je ponosan što ga je Vladimir Putin, ruski predsjednik, odlikovao Ordenom...

GRADONAČELNIK BIJELJINE ODGOVORIO MINISTARSTVU FINANSIJA: Da li da se smijem ili da plačem? (foto)

Nakon saopštenja za javnost Ministarstva finansija da je Vlada Republike Srpske putem elektronske aplikacije za izradu nacrta programa...

DA VAM SE ZAVRTI: Lista političara (multi)milionera u Srpskoj sve duža, za neke od njih čućete prvi put

Prva asocijacija za najpoznatije političare u BiH jeste njihovo lično bogatstvo. Ali, mnogo je više onih iz drugog...