UGLJEVIK isporučuje struju Slovencima – Arbitražni spor prošao dobro za BiH

Datum:

Share post:

Bosna i Hercegovina, odnosno RiTE “Ugljevik“” moraće da isporuči određenu količinu električne enerije „Elektrogospodarstvu“ Slovenije po arbitražnoj odluci.

Slovencima je odbijen zahtjev za učešće u vlasništvu navedenog javnog preduzeća u RS.

Ovo za Srpskainfo kaže Mlađen Mandić, zamjenik pravobranioca Bosne i Hercegovine.  

Riječ je arbitražnom postupku ispred Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu, po tužbi/ zahtjevu “Elektrogospodarstvo Slovenije“ protiv RiTE „Ugljevik“.

Arbitraža se vodi po Zakonu o arbitraži Republike Srbije. Tužbeni zahtjev iznosi gotovo 1,5 milijardi KM.   

Navedeni odštetni zahtjev se odnosi na tužbu za neisporučenu električnu energiju, kao i obračunate zatezne kamate na vrijednost neisporučene električne energije od 1995. godine, na dopunu tužbenog zahtjeva na ime sredstava uloženih u izgradnju RiTE Ugljevik, u skladu sa samoupravnim sporazumima.

U ovom arbitražnom postupku tužena je BiH, kao država u kojoj su izvršene investicije privrednog društva iz druge države. Predstavnici BiH, odnosno RS, koji zastupaju tuženu stranu, istakli su prigovor nenadležnosti, jer se po istoj pravnoj stvari vodi još jedan arbitražni postupak.

Naime, osim navedenog arbitražnog postupka, EGS je, takođe 2014. godine, pokrenuo protiv RiTE “Ugljevik” i arbitražni spor (u istoj pravnoj stvari i sa identičnim iznosom u tužbenom zahtjevu), a koji se vodi u ad hok arbitražnom postupku u Beogradu.

Arbitražni postupak u Vašingtonu, odnosno u njegovom centru u Hagu, zaustavljen je u maju do okončanja odluke u Beogradu. U postupku u Beogradu, u julu je, kako kaže Mandić, zahtjev Slovenaca za učešćem u vlasništvu  odbijen.

– Odbijen je i zahtjev za sudske troškove. Jedino RiTE “Ugljevik” mora da im isporuči struju, ali nije još utvrđen iznos – ističe Mandić.

Sa ovom informacijom juče se upoznao i Savjet ministara BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini održano stručno predavanje za distrofičare (foto)

U okviru nedjelje borbe protiv distrofije, Regionalno udruženje distrofičara Bijeljina danas je u hotelu Drina održalo stručno predavanje...

Polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena 31. godišnjica Druge semberske lake pješadijske brigade VRS (foto, video)

Na današnji dan, 1992. godine, formirana je Druga semberska brigada Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 4.200...

ĐURĐEVIĆ: KMF „Radnik MD Shop“ je ponos Bijeljine (foto, video)

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, danas je organizovao prijem za šampione BiH u futsalu KMF "Radnik MD...

Potpisivan ugovora izmedju RTRS i rukometnog kampa „Mladen Bojinovic Dugi“

U Multimedijalnoj sali RTV danas je održana konferencija za medije povodom trećeg rukometnog kampa za djecu uzrasta 10-...