RiTE UGLJEVIK tvrdi da još nema ARBITRAŽNE ODLUKE!?

Datum:

Share post:

Redakcija portala Dešavanja u Bijeljini je primila e-mail Informativne službe RiTE Ugljevik u kome se navodi da smo objavli nformaciju u vezi sa arbitražnm postupkom sa EGS koja sadrži niz netačnih i proizvoljnih informacija za zahtjevom da objavimo saopštenje RiTe Ugljevik koje prenosimo u cijelosti.

PROČITAJTE: DA LI ĆE RiTE Ugljevik morati isplatiti Sloveniji dug od preko NEKOLIKO STOTINA MILIONA MARAKA?! (foto)
http://www.desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//14335.da-li-ce-rite-ugljevik-morati-isplatiti-sloveniji-dug-od-preko-nekoliko-stotina-miliona-maraka!-foto.html

Svi navodi u našem tekstu su potvrđeni i u saopštenju Informativne službe RiTE Ugljevik!

Redakcija portala Dešavanja je u posjedu Arbitražne odluke i ista će uskoro biti objavljena na našem portalu u originalnom prevodu.

                                                                              SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
 
                         u vezi arbitražnih postupaka pokrenutih po zahtjevu Elektrogospodarstva Slovenije (EGS)
 
 
RiTE Ugljevik demantuje kao netačne sve navode koji su se ovih dana pojavili u medijima kako je navodno arbitražni tribunal sa sjedištem u Beogradu presudio da RiTE Ugljevik treba da isplati Elektrogospodarstvu Slovenije (EGS) naknadu od više stotina miliona KM.

Arbitražni postupak je zatvoren za javnost, te RiTE Ugljevik ne može da iznosi detaljnije informacije o njegovom toku. Ipak, kako bi se sprečile glasine i dalje špekulacije, treba imati u vidu sledeće.

Tačno je da je arbitražni tribunal dana 13.07.2020. godine doneo odluku o nadležnosti i osnovanosti, ali nije tačno da je doneo odluku o visini naknade štete. Konkretno, arbitražni tribunal je odbio kao neosnovane tužbene zahteve EGS, osim onih vezanih za neisporuku 1/3 proizvedene električne energije. Odbijeni tužbeni zahtevi predstavljaju oko 90% iznosa naknade štete koju je tužilac inicijalno zahtevao. Što se tiče 1/3 neisporučene električne energije u navedenom periodu, eventualno postojanje štete i eventualni iznos štete koju je EGS pretrpeo s tim u vezi biće predmet dokazivanja u daljem toku postupka.
 
Stoga, netačne su sve informacije da je donijeta bilo kakva odluka koja obavezuje RiTE Ugljevik na isplatu štete prema Elektrogospodarstvu Slovenije (EGS).
 
Podsećamo da su trenutno u toku dva arbitražna postupka u vezi sa ulaganjima EGS u izgradnju termoelektrane Ugljevik tokom SFRJ – jedan između EGS i RiTE Ugljevik pred arbitražom sa sedištem u Beogradu, a drugi između EGS i BiH pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu. 
 
Postupak pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu, u kom je tužena Bosna i Hercegovina, je odlukom od 18.05.2020. godine, prekinut, do donošenja odluke o nadležnosti i osnovanosti u postupku pred arbitražom sa sjedištem u Beogradu.
 
Slijedom navedenog, RiTE Ugljevik poziva medije na objekivno informisanje, te upućuje apel medijskim kućama koje su iznijele netačne navode, da uklone te članke i objave pravilne i istinite informacije navedene u ovom saopštenju.
 
 
                                                                                                                                                Uprava RiTe Ugljevik
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
                                                                                                                  
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...