Petrović održao sastanak sa stanovnicima GTZ naselja u Bijeljini – Odluka OHR i OSCE u prvoj polovini decembra

Datum:

Share post:

Prije gotovo dvije decenije, u Bijeljini je njemačka donatorska agencija GTZ radila u saradnji sa domaćim vlastima naselje za socijalno ugroženo izbjeglo stanovništvo. Nikada nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, a stanovnici nisu dobili rješenja o vlasništvu nad stanovima.

Tim povodom, Gradonačelnik Petrović je danas održao sastanak za stanovnicima GTZ naselja, kojem su prisustvovali predstavnici Republičkog sekretarijata za izbjegla i raseljena lica, ministarstva za izbjegla i raseljena lica na nivou BiH, UNHCR, OHR i OSCE.

Grozdana Adanović stanuje u GTZ naselju već 23 godine i nakon toliko godina, još uvijek ne može da otkupi stan kako bi bio u njenom vlasništvu.

“Ovi stanovi ne idu pod alternativni smještaj. Alternativni smještaj je od “Pet jezera” daleko pet kilometara, a ovo su stanovi u državnoj svojini. Mi te stanove tražimo da budu naši 1/1. Hoću da moje dijete ima krov nad glavom, to nije stan OHR, ni OSCE, ni od opštine, ni od grada, to je stan mog sina, njegov otac je dao krv za Republiku Srpsku. Imam ugovor, imam rješenje, imam presudu od suda, imam saglasnost GTZ, imam tri saglasnosti Vlade RS, ali je preovladala zloupotreba”, kaže Grozdana.

Radomir Marković takođe stanuje u GTZ naselju već 14 godina, a bori se sa istim problemima kao i ostali stanari.

“Nemam stanarsko pravo, imamo lične dokumente izdate na dvije godine, pasoše, vozačke… sada smo krenuli u proces da otkupimo stanove, pa da vidimo šta se može riješiti”, kaže Marković, te dodaje da im je jedini cilj da stanovi budu u njihovom vlasništvu, jer ne žele da žive u tuđem dvorištu.

Dušan Stevanović, predsjednik udruženja “Pravda” i mještanin naselja GTZ ističe da je njihova borba uradila plodom, za prije svega, zahvaljujući dobroj volji i trudu Gradonačelnika Petrovića.,

“Ja se nadam da će ljudi moći da otkupe te stanove. Ima 100 stanova u tom naselju, sve su to stariji ljudi, bolesni, teškog imovinskog stanja, a to ćemo, nadam se, rješavati u narednom periodu”, rekao je Stevanović.

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, kaže da se stanovnici GTZ naselja sa pravom osjećaju kao građani “drugog reda”, naročito s obzirom na činjenicu što na svake dvije godine mijenjaju važeća dokumenta, a pored toga, nemaju ni riješeno stambeno pitanje.

“Čuli smo jasne stavove Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, kao i sekretarijata da su oni saglasni da se ide u pravcu otkupa tih stanova. Dobili smo i saglasnost od UNHCR, međutim danas nismo čuli jasne stavove OSCE i OHR. Imamo obećanje da ćemo do prve polovine decembra imati još jedan sastanak na kojem ćemo dobiti njihov odgovor da li su saglasni da se stanovi otkupe”, rekao je Petrović, te dodao da ukoliko bude određenih prolongiranja, u skladu sa statutom Grada, zakonskim i podzakonskim aktima, uputiće u skupštinsku proceduru Prijedlog odluke i bez saglasnosti OHR i OSCE.

Prilikom anketiranja mještana, utvrđeno je da je više od 96% stanovnika zainteresovano da otkupi svoje stambene jedinice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

FUTSALERI SARAJEVA NAPRAVILI BREJK U BIJELJINI, MOSTAR SG SIGURAN KOD KUĆE

Futsaleri Sarajeva i Mostar SG napravili su početnu prednost u polufinalu plej-ofa Premijer lige Bosne i Hercegovine. Sarajevo je...

Pashalno večernje u ugljevičkom hramu: VASKRS SRCA „UŽARIO“ (foto)

U ugljevičkom Hramu Svete Petke Paraskeve služeno je Pashalno večernje nakon čega su vjernici pošli u ophod oko...

TREND SE NASTAVLJA Hrana poskupljuje u cijelom svijetu, najviše na udaru meso

Svjetske cijene hrane u aprilu su porasle drugi mjesec zaredom. Cjelokupni rast cijena najvećim je dijelom posljedica rasta...

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U BIJELJINI U XX VIJEKU

Srpska pravoslavna crkva na području Bijeljine ima znamenitu prošlost koja seže do vremena vladavine slavne loze Nemanjića. Najstariji...