PDP traži smanjenje stope PDV

Datum:

Share post:

Podnijeli smo inicijativu kojom se obavezuje Savjet ministara da u roku od 30 dana pripremi izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim bi se smanjila stopa PDV za ugostiteljstvo, turizam i putnički saobraćaj sa 17 odsto na pet odsto i to na period do 31.12.2022. godine.
 

Rekao je ovo danas predsjednik PDP, Branislav Borenović.

Borenović je rekao da su ove tri djelatnosti i najviše pogođene ekonomskim posljedicama pandemije virusa korona i da je ovo jedan od načina saniranja velike ekonomske štete koja je nanijeta privredi.

– Ovo je konkretna ekonomska mjera kojom se pomažu ugostitelji, djelatnici u turizmu i putničkom saobraćaju. Očekujemo da naša inicijativa dobije podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i da će u roku od 30 dana Savjet ministara predložiti zakonsko rješenje. Ukoliko to ne učine, mi imamo spreman prijedlog izmjena zakona i predložićemo kao poslanici PDP – rekao je Borenović.

Dodaje da su očekivali da ovakav prijedlog zakonskog rješenja o saniranju ekonomskih šteta predloži Savjet ministara BiH i ranije, ali nažalost, kaže on,  tokom godinu dana od formiranja novog saziva Savjeta ministara s njihove strane su došla tek dva, tri zakonska prijedloga u parlament.

– Apsurd je što su nas godinu dana mrcvarili dok nisu dogovorili sastav novog Savjeta ministara, da bi čitavu narednu godinu njihova aktivnost potpuno zamrla – istakao je Borenović, dodajući da dnevni red parlamentarnih sjednica svojim inicijativama i prijedlozima formira opozicija u zajedničkim institucijama BiH, a ne izvršna vlast.

– Činjenice govore da je tokom ove godine došlo do pada prihoda u privredi od oko 40 odsto, a u ove tri oblasti prihodi su prepolovljeni. Određeni broj poslanika vladajuće koalicije dolazi upravo iz ovih sektora i vjerujem da ćemo i s te strane dobiti podršku, jer dobro znaju kakvo je stanje u ugostiteljstvu, turizmu i putničkom saobraćaju – kaže on.

Pekić: Značajno rasterećenje privrednika

Poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mira Pekić, kaže da je iniciranje smanjenja stope PDV način na koji poslanici u Parlamentu BiH, u okviru svojih nadležnosti, mogu pomoći privredi.

– To je direktna pomoć i ne stoje tvrdnje vlasti, poput one predsjedavajućeg Savjeta ministara, da je privredna aktivnost u tim oblastima već pala i da nema svrhe da se smanjuje PDV. Jasno je da bi ovom izmjenom došlo do značajnog rasterećenja privrednika. U ovom slučaju prihodi u budžet od PDV bi bili umanjeni, koji će svakako ove godine biti niži, ali Savjet ministara mora u planiranju budžeta mora preduzeti značajne restriktivne mjere. Rashodi za rad institucija moraju biti smanjeni, kako bi se pomoglo privredi da bi mogla da funkcioniše –  istakla je Pekić.

Dešavanja u Bijeljini
​Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PETROVIĆ: Sa Jasminom Abdulahagić i sa njenim timom se može jako lijepo diskutovati i moguće je sarađivati

Gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, govorio je o održanom Sajmu turizma i gastokulture...

BIJELJINA: Radnik Želju gurnuo na sporedni kolosijek

Očekivalo se da meč Radnik – Željezničar donese neizvjesnu utakmicu, a dobili smo lak i siguran trijumf ekipe...

CRNA GORA: Dva amandmana na rezoluciju, krivica individualna, poštovati Dejton

Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što...

FUTSALERI SARAJEVA NAPRAVILI BREJK U BIJELJINI, MOSTAR SG SIGURAN KOD KUĆE

Futsaleri Sarajeva i Mostar SG napravili su početnu prednost u polufinalu plej-ofa Premijer lige Bosne i Hercegovine. Sarajevo je...