Patrijarh srpski Porfirije služio prvu liturgiju

Datum:

Share post:

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu liturgiju u centralnom dijelu Hrama Svetog Save na Vračaru.

 

Na prvoj liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije poručio je okupljenim vjernicima da se raduje što je danas zajedno sa njima i zamolio ih da ga ponekad pomenu u svojim molitvama.

"Duboko znam, a možda i ne do kraja, kakvo je mesto na koje je me je Gospod blagodarnošću svojom, ali i ljubavlju svetih arhijereja postavio da budem, i to je moja iskrena iz dubine duše molitva – istinski najmanji brat i sluga svima", rekao je patrijarh Porfirije.

Novi patrijarh srpski poželio je na kraju besjede da Bog blagoslovi sve i podari mir cijelom svijetu.

Srpski patrijarh Porfirije izabran je na ovu svetu dužnost 18. februara na Svetom arhijerejskom saboru u Beogradu. Patrijarh Porfirije je 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve. Do sada je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Izbor novog patrijarha uslijedio je nakon upokojenja patrijarha srpskog Irineja, koji je 20. novembra preminuo u Beogradu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Dešavanja u Bijeljini.
Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...