OVDE ĆE POČIVATI PATRIJARH IRINEJ… Prve fotografije grobnice smeštene u kripti Hrama Svetog Save (foto)

Datum:

Share post:

Dok je gornji deo Hrama Svetog Save ispunjen narodom, sveštenstvom, političarima i traje opelo, u kripti, u tišini, sprovode se poslednje pripreme pred sahranu 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Ulaz u kriptu trenutno je zabranjen.

Foto: Blic / RAS Srbija

Na beloj mermernoj ploči pozlaćenim slovima ispisano je – patrijarh Irinej. Za patrijarha izabran je ranohrišćanski krst. Reč je o poznatom “Studeničkom krstu” koji je isklesan tokom poslednje decenije 12. veka.

Foto: Blic / RAS Srbija

Nalazi se iznad severnih vrata nemanjine Bogorodičine Crkve. Ovaj krst postao je prepoznatljivi znak graditeljstva, kulture i doba Stefana Nemanje. Predstavlja kombinaciju dve simbolike: ranohrišćanske simbolike sidra, to jest spasenja i sigurnosti u carstvu božijem, i simbolike rasta i napredka koja se vidi u bujno dekorisanim završetcima krsta.

Njegova svetost patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u kripti Hrama na Vračaru. Mesto gde će počivati zemni ostaci poglavara u tronu Svetog Save zove se ambulatorijum. To je prostorija iza oltara kripte. Ovaj deo nije vidljiv kada se uđe u donji deo Hrama. U njemu je nekoliko grobnica, a ima dvoja vrata.

Šta je ambulatorijum?

Deo kripte u kom će biti sahranjen – ambulatorijum je prostor iza oltara i vrlo je redak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko u svetu pravoslavnih hramova ima ovaj prostor.

Foto: Blic / RAS Srbija

Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku. Ima vrata kroz koja se ulazi, a ovaj prostor – u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi ukoliko ne budu imali posebna zaveštanja – okružuje oltar kripte.

Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vreme patrijarha Irineja.

Kripta u okviru koje se nalaze grobnice za patrijarhe prostire se između temelja Hrama Svetog Save, i ima stubove kojima je najveća visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara.

Završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je počivši patrijarh Pavle 2001. godine

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Najava premijera Crne Gore, Spajića, da će podržati rezoluciju o Srebrenici istorijski katastrofalna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je najava crnogorskog premijera Milojko Spajić da će podržati rezoluciju...

Vulinov povratak! Biće novi potpredsjednik Vlade Srbije

Aleksandar Vulin, osnivač Pokreta socijalista i aktuelni senator Republike Srpske, vraća se u Vladu Republike Srbije u kojoj...

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN: Rusija će ukazati da rezolucija o Srebrenici podriva Ustav BiH i Dejton

Rusija će danas na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Bosni i Hercegovini vjerovatno kritikovati promovisanje nacrta rezolucije...

Ovo su biografije novih ministara u Vladi Srbije

Miloš Vučević je predstavio sastav nove Vlade Srbije. Predstavljamo vam detaljne biografije novih članova Vlade Srbije. Predsednik vlade - Miloš Vučević Rođen...