Osnivač Twittera pokrenuo novu društvenu mrežu

Datum:

Share post:

Džek Dorsi, bivši izvršni direktor i osnivač Twittera, pokrenuo je novu platformu društvenih medija pod nazivom Bluesky.

Ideja iza ove društvene mreže je da se korisnicima omogući da izgrade zajedničku i otvorenu platformu društvenih medija.

Aplikaciji je trenutno moguće pristupiti ukoliko dobijete pozivnicu, jer se nalazi u beta testiranju. Ipak, od juče je dostupna u Apple prodavnici, a developeri svakog dana omogućavaju pristup sve većem broju korisnika.

Bluesky je prvobitno zamišljen kao „decentralizovana društvena mreža“ još 2019. godine i trebalo je da bude produžetak Twittera, ali je kasnije odlučeno da će platforma ipak biti samostalna.

Bluesky-jev interfejs je sličan Tvitteru sa malim razlikama poput pitanja „Šta ima?“ u polju za tekst umesto „Šta se dešava“, ali pojednostavljuje proces uključivanjem dugmeta plus za dodavanje 256 znakova sa opcijom za dodavanje fotografija.

Takođe će navodno omogućiti korisnicima da vide ažuriranja na početnoj vremenskoj liniji sa fidovima podijeljenim na postove i postove i odgovore.

Ali ako su ove dvije aplikacije toliko slične, zašto bi neko želio da pređe na Bluesky?

Odgovor na ovo pitanje, makar za Dorsija, stigao je 2021. godine kada je počeo da promoviše ovu Bluesky ideju usred zabrane bivšeg predsjednika Donalda Trampa na Twitteru.

Dorsi se tada pitao da li je zabrana bila ispravan potez. Dorsi je rekao kako bi Twitter trebalo da razmotri kako njihova usluga može da stvori štetu, i da je potrebno više transparentnosti oko toga kako moderiraju sadržaj, jer su to stvari koje „ne mogu narušiti besplatan i otvoren globalni internet“.

Dorsi je rekao da je njegovo uverenje da će se Bluesky odvojiti od Twittera na način koji će usporiti moderiranje sadržaja na većim platformama i smanjiti količinu moći koju imaju kada odlučuju ko je odgovoran za moderiranje tog sadržaja.

Sada će ta moć biti u rukama korisnika, a ne kompanije koja je društvenu mrežu napravila.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: telegraf

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...

Gorivo jeftinije za deset pfeninga

Na benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo je od jutros jeftinije za deset feninga, rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Grupacije...

Područna privredna komora Bijeljina potpisala Sporazum o saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Leskovac

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić i direktor Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović potpisali su Sporazum...

U Srpskoj 114 škola ima produženi boravak, u Bijeljini SAMO JEDNA

Produženi boravak u Bijeljini organizovan je samo u jednoj našoj školi, potvrđeno nam je iz resornog ministarstva. "Samo je...