AGRO SAVJET: Proizvodnja paprike – Kad se sije, a kad sadi

Datum:

Share post:

Proizvodnja paprike obavlja se pomoću rasada. U zavisnosti od zahtijeva tržišta i mogućnosti zagrijavanja određuje se vrijeme proizvodnje.

Za rano proljetnu proizvodnju u zaštićenom prostoru paprika se sije od početka novembra do polovine januara. Presađuje se u fazi kotiledona, a sadi od polovine marta do početka aprila. Rasad se sadi u starosti 65-70 dana za ranoproljetnu i 45-50 dana za jesenju proizvodnju (sjetva krajem maja, sadnja polovinom jula).

Nove tehnologije uzgoja paprike podrazumijevaju isključivo kontejnerski sustav proizvodnje presadnica, sa pikiranjem u kontejnere, (103 otvora) i lončanice promjera 7 do 9 cm, ili bez pikiranja (speedling system) u kontejnere sa 84 otvora. Sedam do deset dana pred rasađivanje obavlja se kaljenje rasada na 10-15 stepeni C, kako bi se biljke lakše adaptirale na uslove sredine i izbjeglo uvenuće.

Presađuje se kada je temperatura zemljišta oko 20 stepeni C jer u hladnijem zemljištu paprika zaostaje u porastu. U konvencionalnim tehnologijama paprika se sadi u dvoredne i više redne linije. Razmak redova je 35-40 cm (gušći sklop je za slabobujne sorte).

Za izuzetno ranu proizvodnju sadnja može biti vrlo gusta, od 5 do 10 biljaka/ m². Tada biljka ranije formira plodove, ima ih znatno manje po biljci, ali ne i po jedinici površine, što je sa finansijskog stanovišta vrlo značajno, zbog visoke cijene same paprike.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com

Izvor: agroportal.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kvadrat stana znatno poskupio

Za samo godinu dana završeni i prodati novi stanovi u Banjaluci su po kvadratu poskupjeli za čak 1.143...

Grad Bijeljina učesnik programa Provođenje Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja

Grad Bijeljina je izabran da, kao jedan od osam opština i gradova i tri kantona, učestvuje u programu...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...