OD BIJELJINE DO VELIKE BRITANIJE – Priča Nemanje i Milice Tomanović

Datum:

Share post:

Kada ste upisali i kada ste diplomirali na Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina?

Prošlo je desetak godina od kada smo Milica i ja upisali Fakultet, Milica 2014. a ja 2012. godine. Zajedno smo išli na Fakultet i diplomirali na smjeru Poslovna informatika, Milica 2018. a ja 2016. godine. Tada smo bili samo uzbuđeni zbog činjenice da uopšte idemo na Fakultet i da smo studenti. Nismo ni bili svjesni šta će sve to da znači.

Kakva su vaša sjećanja na Fakultet i na studentske dane?

Fakultet je uvijek imao posebno značenje za nas dok smo još bili u srednjoj školi, uvijek smo to doživljavali kao nešto izuzetno, a kada smo krenuli na predavanja shvatili smo i zbog čega. Prvi dani su bili jako zanimljivi, preko 220 brucoša i najmanje još toliko kolega sa drugih godina je bilo na predavanjima, šetalo po hodnicima, čekalo ispred amfiteatra. Uvijek je bilo zanimljivo razmišljati o tome kako li su oni došli do kasnijih godina, šta su sve prošli i naučili. Vrijeme na Fakultetu je izuzetno brzo prošlo. Kada se god prisjećamo tog perioda i gledamo slike ne možemo da vjerujemo da je prošla decenija od kada smo krenuli na Fakultet. To je predstavljalo i jedan od najboljih perioda života, jer smo bili slobodni, imali smo jako mnogo vremena, ali opet sa druge strane osjetili smo malo i odgovornosti.

Pored toga na Fakultetu smo upoznali i jako dobro prijatelje sa kojima se skoro svakodnevno čujemo i koji takođe djele slična mišljenja o tom periodu života.

Šta je to što ste naučili na Fakultet,u a što vam je pomoglo u daljem radu i napredovanju?

Odlična stvar sa Fakultetom je da stvara osjećaj odgovornosti i uči studente ne-domenskim vještinama a studenti toga najčešće nisu ni svjesni. Pod ne-domenskim vještinama misli se na vještine koje nisu usko vezane za oblast koja se izučava. Na primer, vještina pregovaranja i argumentovanog ubjeđivanja je podjednako bitna kao i znanje iz oblasti u kojoj ste ekspert. Stručne vještine, ali i navedene dodatne vještine dobijaju na značenju jako brzo. Imao sam sreću da sam još na četvrtoj godini fakulteta, 2016 godine, dobio priliku da počnem da radim i učim u kompaniji TelradNet-u Bijeljini.

U TelradNet-u sam proveo dvije godine i pod mentorstvom prof. dr Predraga Katanića stekao znanje i iskustvo koje će da predstavlja osnovu u svim daljim poslovnim poduhvatima.

Kako je tekao vaš poslovni put i napredak, odnosno, kako ste od Bijeljine došli do Velike Britanije?

Nakon par godina u TelradNet-u, Milica i ja prelazimo u Beograd jer sam dobio poslovnu ponudu u kompaniji Halcom. Halcom se nalazi u centru Beograda, kod Tašmajdana i to je softverska kompanija čiji proizvod koriste sve komercijalne banke u Srbiji i nekoliko Centralnih banaka iz okruženja. Halcom je bio zanimljiv jer sam prvi put morao na svakodnevnom nivo da pričam sa “strancima”. Matična kancelarija je bila u LJubljani, tako da smo svakodnevno morali da pričamo sa ljudima iz Slovenije i tada prvi put do izražaja dolaze “ne-domenske” vještine koje se nazivaju i soft skills. U kompaniji Halcom sam upoznao izuzetne ljude. Tada je u razvoju softvera radilo desetak ljudi i prosjek godina je bio oko 25, svi su bili mladi i energija je bila fantastična. Nakon malo manje od dvije godine, prelazim u kompanije Seavus koja se nalazila svega dvije ulice, kod Botaničke bašte. Seavus je outsourcing kompanije koja ima mnogo klijenata. Svaki klijent ima svoj neki projekat na kome radi neki tim u okviru kompanije.

Ja sam radio za švedsko-dansku grupaciju Eurogiro na projektu međunardne razmjene novca. I ovdje mi je znanje iz ekonomije i sa fakulteta jako mnogo značilo. Dok su druge kolege na poslu muku mučile oko terminologije ja sam imao dovoljno vremena da se usredsredim na obavljanje zadataka i dodatno učenje.

U ovom periodu Milica takođe završava fakultet i zapošljava se u kompaniji Finbet koja se nalazi kod Hrama Sv. Save. Milica se zapošljava na relativno mladoj poziciji, poziciji DevOps inženjera. Ova pozicija predstavlja veliki izazov zbog ograničenih resursa iz kojih bi mogla da se usavršava ali i zbog same kompleksnosti koju pozicija sa sobom nosi. Milica već tada počinje da radi za organizacije u okviru vlade Velike Britanije kao što su: Home Office, Border Force, FCDO i druge. Milica ostaje u kompaniji Finbet dok smo mi u Beogradu, usavršava svoje znanje i postaje ključni član Infrastructure tima.

Nakon nekoliko godina projekat u Seavus kompaniji se završava i ja prelazim u InterVenture, takođe outsourcing kompaniju koja ima izuzetno moderan pristup poslovanju. Tu je prisutna flat struktura koja je karakteristična po tome što ne postoji najviće ubica produktivnosti: mikro-menadžment od strane menadžera. U InterVenture sam radio u timu od pet ljudi, za njemačkog cloud/web providera klijenta Ionos.

Zanimljivo je što je jedan od članova tima takođe bio kolega sa Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina koji se tada doselio u Beograd.

Krajem 2022. godine se završava projekat u Ionos-u i ja dobijam ponudu od kompanije Opencast da pređem u London na poziciju Softver inženjer – konsultant i radim za HMRC(His Majesty Revenue and Customs – Kraljevo ministarstvo poreza i carina).

Trenutno radim na razvijanju platforme za obradu ECL (Economic crime levy – porez na privredni kriminal). Ovo predstavlja prekretnicu u našim karijerama jer i Milica dobija ponudu da pređe u London gdje postaje Cloud Infrastructure Engineer i počinje da radi na projektima za Evropsku Centralnu banku. Milicina kompanija Finbet je imala matičnu kancelariju u Londonu pod nazivom Fincore LTD. Tako da početkom 2023 prelazimo u London a nešto kasnije u Newcastle gdje se sada i nalazimo, jer nam se više sviđa način života koji je ovde prisutan, a i zbog šanse da se više uživa u predivnoj prirodi koja okružuje grad.

Fakultet je ponosan na vas i na vaše uspjehe, a da li i vi sa ponosom govorite o svome Fakultetu?

Posle svih godina i dalje tvrdimo da je Fakultet bio jedan od najljepših perioda naših života, zato i imamo osjećaj da su četiri godine tako brzo prošle. Zahvalni smo svim profesorima i asistentima koji su imali i više nego mnogo strpljenja za nas i koji su se trudli iz petnih žila da nam prenesu koliko god mogu znanja i iskustva. Gdje god smo živjeli i radili sa ponosom smo govorili koji Fakultet smo završili. Naša diploma stoji rame uz rame sa diplomam svih kolega i iz Beograda i iz Velike Britanije.

Koja je vaša poruka budućim brucošima?

Mi smo uspjeli, možete i vi!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: fpe.ues.rs.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srbački ribolovac upecao kapitalca na neobičan način (foto)

Član Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca, Kristijan Pantelić iz Glamočana upecao je kapitalni primjerak soma na neobičan način...

Delegacija Lopara na obilježavanju Dana opštine Šamac (foto)

Delegacija opštine Lopare, koju su činili Želimir Nešković,  delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Goran...

“FUĆKA SE RUSIMA ZA SRBE“: Milanović bez dlake na jeziku o Dodiku i Vučiću (video)

Kažu da je Dodik eksponent, ok. ‘Ajmo reći ovako, je li ih se moglo drugačije tretirati? Moja je...

Ugljevik domaćin zajedničkom koordinacionom sastanku službi civilne zaštite regije Bijeljina: Uvijek na visini zadatka!

U opštini Ugljevik danas je održan zajednički koordinacioni sastanak rukovodilaca službi civilne zaštite regije koju pokriva Područno odjeljenje...