BIJELJINA: Počela trodnevna akcija darivanja krvi

Datum:

Share post:

U bijeljinskom Zavodu za trasfuziologiju danas je počela akcija darivanja krvi koju organizuje Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Zdravlje“, a za koju je prijavljeno 120 učesnika.

Načelnik Zavoda za transfuziologiju u Bijeljini Snežana Gegić rekla je da očekuju veliki odziv tokom trodnevne akcije, te da im mnogo znače ovakve aktivnosti jer im omogućavaju da upotpune rezerve krvi za sve pacijente kojima je to potrebno.

„Društvo `Zdravlje` aktivno radi i veoma smo zadovoljni njihovim akcijama, ne samo po broju doza, nego i po odličnoj energiji“, rekla je Gegićeva novinarima, te dodala da ih posebno raduju mladi davaoci krvi.

Ona je navela da je u bijeljinskoj regiji davalaštvo razvijeno i da nemaju problema sa rezervama krvi.

„Imamo oko 5.000 jedinica krvi godišnje, sve ih testiramo, napravimo krvne komponente i pripremamo za davanje. Oko 60 odsto komponenata pošaljemo drugim bolnicama, zahvaljujući kvalitenim instrumentima i kadru“, rekla je Gegićeva.

Ona je dodala da najveće količine krvi upute Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka jer se tamo liječe najteži pacijenti i iz bijeljinske regije.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora društva „Zdravlje“ Goran Marjanović rekao je da tri godišnje akcije organizuju sa transfuziologijom, a „Zdravlje“ ima pet ukupno.

On je naveo da je današnja akcija druga po redu ove godine, prva je bila u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji, gdje je oko 40 davalaca dalo ovu dragocjenu tečnost.

„Radimo po planu i programu i nadamo se da će i ova akcija biti uspješna kao što su bile svih prethodnih godina. Prošle godine je bilo oko 120 ljudi koji su dali krv“, rekao je Marjanović.

On je naveo da i u avgustu predstoje dvije akcije kada za slavu grada Svetog Pantelejmona učestvuje oko 20 organizacija dobrovoljnih davalaca iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, a druga u selu Tekeriš povodom Cerske bitke.

„Postoji i peta, decembarska akcija, sa velikim odzivom, a čime kalendarski završavamo akcije. Učestvujemo još na najmanje dvadesetak akcija širom Srbije i Crne Gore i godišnje obezbjeđujemo oko 1.000 doza krvi“, istakao je Marjanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Dragiša se uspješno oporavlja“ Vučić posjetio ranjenog Srbina na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je u bolnici Dragišu Galjaka, koji je ranjen u neredima na Kosovu i...

ĐOKOVIĆ PRESTIGAO NADALA Samo Borg na putu do novog rekorda

Pobjeda srpskog tenisera Novaka Đokovića u 3. kolu Rolan Garosa značila je da je nadmašio Španca Rafaela Nadala...

Na današnji dan – 3. jun

Danas je subota 3. jun, 154. dan 2023. Do kraja godine ima 211 dana. 1098. - Poslije petomjesečne opsade...

Danas su Duhovske zadušnice

Pravoslavni hrišćani sutra će obilježiti Duhovske ili ljetne zadušnice, koje su uvijek u subotu pred Duhove /Silazak Svetog...