Novi život starih tkanina 

Datum:

Share post:

Tkanine mogu imati više života ako ruke umjetnika znaju da ih ožive, poruka je sa izložbe „Novi život starih tkanina“ održane u radionici „Etno-kreativa“ koja djeluje u okviru Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Janja“ iz Novog naselja Janja.

Na izložbi su predstavljeni radovi nastali u okviru prekograničnog projekta između Srbije i BiH čiji nosilac je bilo Udruženje „Kreativna vizija“ iz Loznice, a partneri su bili iz janjanske radionice. Projekat je podržala Stalna radna grupa za regionalni i ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, u saradnji sa Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju.

TESTNA REKLAMA

Izloženi predmeti su izrađeni ručnim tradicionalnim tehnikama, a karakteristični su po tome što su u potpunosti ili djelimično nastali od starih tkanina koje više uglavnom nisu bile za upotrebu.

Po riječima Cvije Krajišnik iz „Etno-kreative“ i Snežane Perić iz „Kreativne vizije“, na tržištu je najveća potražnja za ručnim radovima na kojima se kombinuje tradicionalni i savremeni dizajn, a svi ovi proizvodi će naći svoj put do kupaca u suvenirnicama i na etno-bazarima.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je podsjetio da je radionica u Novom naselju Janja osnovana uz podršku Gradske uprave, a da su žene koje stvaraju u ovom prostoru opravdale ovu podršku.

– Ova izložba ima niz dobrih efekata – prekograničnu saradnju, očuvanje tradicije, projektni pristup aktivnostima udruženja koji su najbolji način da se uključimo u savremene evropske tokove u kojima djeluje nevladin sektor… Grad Bijeljina veliku pažnju posećuje prekograničnoj saradnji, naš Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije dobro radi svoj posao, a imamo i dobru saradnju sa udruženjima građana i susjednim lokalnim zajednicama u Srbiji, prije svega sa Loznicom, Šapcm i Bogatićem – ocijenio je gradonačelnik Mićić.

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BUDI RADNIK: Sutra u Centru za kulturu predstavljanje novih igrača FK ’’Radnik’’ i najava prodaje sezonskih ulaznica

Sutra, (ponedeljak, 15.avgust 2022.)  će se u Galeeriji  Centra za kulturu „Semberija“ sa početkom u 17..00 časova održati pres...

PROMOTIVNI FILM O OPŠTINI – “Lopare majevička oaza“ (video)

Ove godine o opštini Lopare je snimljen promotivni film pod nazivom „Lopare majevička oaza“. Načelnik opštine Lopare Rado Savić...

U OBUDOVCU KOD ŠAMCA ODRŽANA TRADICIONALNA DESETA „KOTLIĆIJADA“

U Obudovcu na „Jekića jezerima“ održana je tradicionalna deseta „Kotlićijada“, gdje su u spremanju vrsnih i ukusnih kotlića...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: NEMOJTE NAM OTIMATI POBJEDU

Ekipa Zvijezde 09 odigrala je neriješeno 1:1 sa ekipom Kozare, a nakon meča vidno ljut i izrevoltiran sudijskom...