Novi život starih tkanina 

Datum:

Share post:

Tkanine mogu imati više života ako ruke umjetnika znaju da ih ožive, poruka je sa izložbe „Novi život starih tkanina“ održane u radionici „Etno-kreativa“ koja djeluje u okviru Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Janja“ iz Novog naselja Janja.

Na izložbi su predstavljeni radovi nastali u okviru prekograničnog projekta između Srbije i BiH čiji nosilac je bilo Udruženje „Kreativna vizija“ iz Loznice, a partneri su bili iz janjanske radionice. Projekat je podržala Stalna radna grupa za regionalni i ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, u saradnji sa Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju.

Izloženi predmeti su izrađeni ručnim tradicionalnim tehnikama, a karakteristični su po tome što su u potpunosti ili djelimično nastali od starih tkanina koje više uglavnom nisu bile za upotrebu.

Po riječima Cvije Krajišnik iz „Etno-kreative“ i Snežane Perić iz „Kreativne vizije“, na tržištu je najveća potražnja za ručnim radovima na kojima se kombinuje tradicionalni i savremeni dizajn, a svi ovi proizvodi će naći svoj put do kupaca u suvenirnicama i na etno-bazarima.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je podsjetio da je radionica u Novom naselju Janja osnovana uz podršku Gradske uprave, a da su žene koje stvaraju u ovom prostoru opravdale ovu podršku.

– Ova izložba ima niz dobrih efekata – prekograničnu saradnju, očuvanje tradicije, projektni pristup aktivnostima udruženja koji su najbolji način da se uključimo u savremene evropske tokove u kojima djeluje nevladin sektor… Grad Bijeljina veliku pažnju posećuje prekograničnoj saradnji, naš Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije dobro radi svoj posao, a imamo i dobru saradnju sa udruženjima građana i susjednim lokalnim zajednicama u Srbiji, prije svega sa Loznicom, Šapcm i Bogatićem – ocijenio je gradonačelnik Mićić.

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

FOND PIO: Program socijalnog zbrinjavanja radnika-uplata doprinosa

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Na osnovu Odluke Vlade Republike Srpske broj: 04/1-012-2-113/24, od 18. januara 2024....

Zaključci Predsjedništva PDP: Za 15 dana prijedlog za gradonačelnika Banjaluke

Predsjedništvo PDP smatra da aktuelna vlast u Republici Srpskoj i na nivou zajedničkih institucija BiH ništa ne čini...

BIJELJINA: Predivno veče u Dvorovima uz bogat kulturno-umjetnički program (foto)

U Svetosavskom domu u okviru Hrama svetog velikomučenika Prokopija u Dvorovima obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika.Učestvovali su bivši...

Bijeljinski bend „Plan B“ – prepoznatljiv u gradu po svom muzičkom repertoaru i žurkama koje prave na privatnim slavljima (video)

Muzički sastav “Plan B” jedan je od bijeljinskih lokalnih bendova koji je postao prepoznatljiv u gradu po svom...