Novi život starih tkanina 

Datum:

Share post:

Tkanine mogu imati više života ako ruke umjetnika znaju da ih ožive, poruka je sa izložbe „Novi život starih tkanina“ održane u radionici „Etno-kreativa“ koja djeluje u okviru Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Janja“ iz Novog naselja Janja.

Na izložbi su predstavljeni radovi nastali u okviru prekograničnog projekta između Srbije i BiH čiji nosilac je bilo Udruženje „Kreativna vizija“ iz Loznice, a partneri su bili iz janjanske radionice. Projekat je podržala Stalna radna grupa za regionalni i ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, u saradnji sa Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju.

TESTNA REKLAMA

Izloženi predmeti su izrađeni ručnim tradicionalnim tehnikama, a karakteristični su po tome što su u potpunosti ili djelimično nastali od starih tkanina koje više uglavnom nisu bile za upotrebu.

Po riječima Cvije Krajišnik iz „Etno-kreative“ i Snežane Perić iz „Kreativne vizije“, na tržištu je najveća potražnja za ručnim radovima na kojima se kombinuje tradicionalni i savremeni dizajn, a svi ovi proizvodi će naći svoj put do kupaca u suvenirnicama i na etno-bazarima.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je podsjetio da je radionica u Novom naselju Janja osnovana uz podršku Gradske uprave, a da su žene koje stvaraju u ovom prostoru opravdale ovu podršku.

– Ova izložba ima niz dobrih efekata – prekograničnu saradnju, očuvanje tradicije, projektni pristup aktivnostima udruženja koji su najbolji način da se uključimo u savremene evropske tokove u kojima djeluje nevladin sektor… Grad Bijeljina veliku pažnju posećuje prekograničnoj saradnji, naš Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije dobro radi svoj posao, a imamo i dobru saradnju sa udruženjima građana i susjednim lokalnim zajednicama u Srbiji, prije svega sa Loznicom, Šapcm i Bogatićem – ocijenio je gradonačelnik Mićić.

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...