NA DANAŠNJI DAN podignuta optužnica protiv Šešelja

Datum:

Share post:

Na današnji dan 14. februara 1912. godine rođen jugoslovenski istraživač i putopisac mađarskog porijekla Tibor Sekelj, učesnik ekspedicija širom svijeta. Napisao je mnoštvo putopisa i udžbenik za jezik esperanto.

Međunarodna arbitražna komisija 1997. godine donijela je odluku da sporno područje grada Brčko u BiH bude stavljeno pod međunarodni nadzor do marta 1998.

Bosanski Srbi Miroslav Tadić i Milan Simić 1998. godine predali su se dobrovoljno Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. To su bili prvi optuženi za ratne zločine tokom ratova na tlu bivše SFRJ 1991-1995. koji su se dobrovoljno predali Sudu. Tadić je osuđen na 8, a Simić na 5 godina zatvora.

Istog dana, 2003. godine, Tribunal u Hagu podigao je optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Šešelj se dobrovoljno predao tom sudu 24. februara te godine. Haški tribunal je 31. marta 2016. oslobodio Šešelja krivice po svih devet tačaka optužnice.

Skupština Srbije 2007. godine usvojila je rezoluciju kojom odbacuje stavove specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o statusu Kosova i Metohije.

Umro Franjo Mihalić, jugoslovenski atletičar-dugoprugaš, reprezentativac, rekorder, trener, umro je 2015. godine na današnji dan. Najveći uspjeh ostvario je na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine, kada je osvojio srebrnu medalju u maratonu rezultatom 2:26:32.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GRADONAČELNIK PETROVIĆ: Skupština usvaja samo one tačke u kojima pronađe interes – NISMO ISTI

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, pričao je o odnosu sa odbornicima Skupštine Grada...

LOPARE: Savić potpisao u Novom Sadu Ugovor vrijedan 136.000 KM za rekonstrukciju vodovoda u Priboju

Rado Savić načelnik Opštine Lopare sa saradnikom Mirkom Nikolićem je boravio u Novom Sadu gdje je razgovarao sa...

VUČEVIĆ: „Nikada više Drina neće biti rijeka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba“

"Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidelo se to nekom...

NEŠIĆ: ’’Sinoć je u SB UN brutalno pogažen Dejtonski mirovni sporazum’’

’’Sinoć je u SB UN brutalno pogažen Dejtonski mirovni sporazum i to od strane onih koji bi trebali...