Mustafa Gradaščević čestitao 33 godine osnivanja SDA

Datum:

Share post:

Mustafa Gradaščević, član Stranke demokratske akcije i doskorašnji predsjednik IO SDA Janja Mustafa Gradaščević čestitao je 33 godišnjicu osnivanja SDA te saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti:

Trideset i tri godine je prošlo od osnivanja Stranke demokratske akcije. Danas bi trebalo da slavimo međutim, nemamo puno razloga za slavlje.

Umjesto slavlja, potrebno je izvršiti ozbiljnu i duboku analizu stanja u stranci. Analizirati gdje smo bili, gdje smo sad, kuda, s kim i kako (ići) dalje.

Primjetno je da ljudi koji vode procese u stranci ne snose odgovornost shodno težini položaja koji obavljaju. Tako nam se dešavaju situacije da na određenom nivou stranka ima loš rezultat na izborima a da funkcioneri koji su vodili stranku kroz taj proces poslije prođu bez pozivanja na odgovornost. O ostavkama odgovornih kao činu lične, moralne odgovornosti u takvim situacijama još možemo sanjati…

Stranka mora biti jasnija, glasnija i odlučnija prema članovima i funkcionerima koji se ogriješe o Zakon. Za ove trideset i tri godine postojanja, u stranku se uvuklo (namnožilo) mnogo kojekakvih lokalnih moćnika, hadžiuzimaga, koje možemo pronaći u riječima rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića: „… oni koji su i stekli bogatstvo, ali mu se ne zna porijeklo…“.

Stranka se mora riješiti i isluženih karijerista, ćutologa, decenijskih direktora, foteljaša, uvlakača i svih drugih koji na bilo koji način štete ugledu i reputaciji stranke. Stranka mora biti važnija i bitnija od bilo kojeg pojedinca. Nema i ne smije biti nezamjenjivih.

Stranka se mora otvoriti, podmladiti, spustiti među narod, mora biti transparentnija, na odgovorne funkcije postavljati adekvatne i stručne osobe (koliko god otrcano ovo zvučalo – a zvuči tako jer se ovakve želje provlače od Dejtona na ovamo bez vidljive hrabrosti i vizije u stranci da se nešto konkretno i učini po tom pitanju), stranka mora doživjeti reformu u skladu sa vremenom i prostorom u kojem živimo.

Imam osjećaj da se stranka „zaglavila“ u nekom prethodnom vremenu, da ne hvata korak sa procesima u društvu. Ne može se desiti, naprimjer da politička organizacija u današnjem vremenu nema PR službu.

Marketing SDA Bosne i Hercegovine je veoma loš, prisutnost na društvenim mrežama na originalan, moderan, jasan i hrabar način ne postoji, itd. Ovo je samo par primjera iz perspektive čovjeka iz jednog od bosanskih Krajišta, o potrebi promjena stanja i odnosa u stranci.

Stranka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu nije bila u lošijem stanju od početka povratka Bošnjaka na ove prostore. Zapuštenost pojedinih opštinskih i regionalnih odbora, loši međuljudski odnosi, kadrovi koji vode ili su vodili procese u stranci ne žive na prostoru manjeg entiteta, loš izborni rezultat na posljednjim opštim izborima – sve je ovo dovelo do ovoga gdje smo danas.

Posljednji momentum koji sam primijetio jeste da kadrovi SDA iz manjeg entiteta, postaju savjetnici ili dobivaju druge funkcije kod pojedinih aktuelnih ministara, a kao što znamo SDA je zvanično u opoziciji. A Stranka šuti.

U oktobru mjesecu ove godine zakazan je Kongres SDA Bosne i Hercegovine. Kongres je jedinstvena prilika da stranka pristupi rješavanju problema koji su se u prethodnom vremenu nagomilali. Stranci je potreban ozbiljan reset, a ne nekakva formalna reciklaža.

Očekujem kao neko ko je iskreni član stranke da nam oni koji vode stranku podnesu rezultate ozbiljne analize bez podilaženja bilo kome, kako bi sutra Kongres mogao donijeti odluke kuda da stranka ide u periodu koji je pred nama. A situacija u državi, regionu i svijetu nije ni malo obećavajuća.

Svim članovima, simpatizerima i glasačima želim da čestitam godišnjicu osnivanja Stranke demokratske akcije.

Mustafa Gradaščević, član Stranke demokratske akcije i doskorašnji predsjednik IO SDA Janja.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Idu li 52 fudbalska kluba u Semberiji “pod suspenziju“? (foto)

Da li će 52 fudbalska (od Premijer lige do najniže lige) kao i 20-ak Omladinskih selekcija u Semberiji...

SVEŠTENIK MIRAN: Crkva nikada nije bila protiv proslavljanja državnih praznika – na vjernicima je da odluče kako će proslaviti 1. maj (video)

U toku su praznici, u toku je Stradalna nedelja, sutra je 1. maj, pa smo željeli da porazgovaramo...

Omladinci RSS posadili breze u okviru akcije „April – mjesec čistoće“ (foto)

Republička omladina Srpske donirala je i posadila breze u okviru akcije Gradske uprave grada Bijeljina „April – mjesec...

PETROVIĆ: Danas isplata subvencija za đačke karte za srednjoškolce i za osnovce

Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine je saopštio putem svog zvaničnog FB naloga da danas (utorak, 30. april 2024.) počinjeisplata...