MINISTAR NEŠIĆ: Samo budale mogu likovati zbog sankcija

Datum:

Share post:

Neprihvatanje realnosti dejtonskog uređenja BiH od pojedinih bošnjačkih lidera, nesposobnost da uvaže druge i teže kompromisu, glavni je i jedini remetilački faktor u BiH, rekao je u intervjuu “Glasu Srpske” ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

– Blokadom projekata u RS ekonomsku štetu jednako trpi i FBiH pa samo budale mogu likovati što je manje poslova i zaposlenih, kao i sredstava od PDV-a – kazao je Nešić i naveo je sve probleme u BiH produkovao strani faktor.

GLAS: Kakva je bezbjednosna situacija u BiH? Šta je najveća prijetnja?

NEŠIĆ: Situacija je zadovoljavajuća. Nažalost, politička nestabilnost za sobom nosi bezbjednosne izazove. Posljedica te unutrašnje retorike sijanja mržnje jesu pojedinačni incidenti koji su zabilježeni. Nakon dužeg perioda, produkovano je i buđenje “spavača” međunarodnih terorističkih organizacija. Zahvaljujući razbijanju “Skaj” aplikacije nema nedodirljivih. Prema tim pojavama moramo imati nultu stopu tolerancije.

GLAS: Prije nekoliko dana uhapšen je Mirza Kapić, koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima? Koliko BiH prati “spavače”?

NEŠIĆ: Sva lica povezana sa terorizmom i radikalnim pokretima su 24 sata pod nadzorom OBA, koja alarmira i druge agencije i tužilaštva ako budu primijećene nedozvoljene aktivnosti. Zahvaljujući tome razotkriveni su Kapićevi planovi te je spriječen gnusan teroristički čin. Borba protiv terorizma traži preventivno i represivno djelovanje, ali najvažnije je pravovremeno reagovanje i da se mi ne uspavamo zbog zatišja.

GLAS: Ko je najveći remetilački faktor u BiH? Na čemu bi trebalo raditi?

NEŠIĆ: Definitivno to su oni u čijim glavama su još žive 90-te. Ako me pitate šta treba raditi, mislim da bi trebalo donijeti zakon o mentalnom zdravlju najviših funkcionera i uvesti obavezne psihijatrijske preglede najviših zvaničnika. Ne mogu da vjerujem da 27 godina nakon rata neki političari još vode rat iz 90-ih i glorifikuju paljenja i ubijanja civila. Neki ne mogu da prihvate da je ovo zemlja dva konstitutivna entiteta i tri naroda, nego žive u utopiji o unitarnoj, centralizovanoj BiH u kojoj je dominantan jedan narod. 

GLAS: U više navrata prethodnih dana vidjeli smo napade bošnjačkih političara pa čak i bošnjačkih generala na Vas. Šta je pozadina?

NEŠIĆ: Valjda očekuju da budemo raja i ponašamo se po njihovom diktatu. Ne mogu da shvatim da nama Srbima, pravoslavcima neko kaže da ne smijemo dizati tri prsta. Tri prsta su simbol Svetog trojstva – Oca, Sina i Svetog duha. To bi bilo kao da mi kažemo muslimanima da ne smiju da izgovaraju: “Alahu-ekber” jer su to uzvikivali mudžahedini. Nekako je ta kanonada i krenula kada sam spontano podigao tri prsta. U posljednje vrijeme to je pojačano jer je po sistemu vrijednosti Denisa Bećirovića i tih generala normalno da se pale srpska sela, ubijaju civili i zarobljenici. Sve što smo svi vidjeli na snimcima Atifa Dudakovića za njih je herojstvo i mi treba da ćutimo. Zaista moraš biti čovjek bez savjesti da braniš ubistvo 56 srpskih civila u Jošanici, a najmlađa žrtva imala je svega dvije godine. Svako ko je ubio dijete i civila, ma koje nacionalnosti bio, treba odgovarati.

GLAS: Kako gledate na to što se u FBiH pojedinci raduju sankcijama koje Srpskoj uvodi Njemačka i Amerika?

NEŠIĆ: Budalaste, nedorasle i površne reakcije. Prvo, Njemačka je te projekte blokirala još u aprilu prošle godine. Sada su samo produžili odluku. RS i FBiH su u ekonomskom smislu spojeni sudovi. Mnoge projekte u Srpskoj realizuju firme iz FBiH, PDV ide na jedinstven račun. Blokadom projekata u RS ekonomsku štetu jednako trpi i FBiH pa samo budale mogu likovati što je manje poslova i zaposlenih, kao i sredstava od PDV-a. Ne znam šta se imaju radovati sankcijama SAD, kada su i njihovi funkcioneri na tim listama.

GLAS: Koliko su političke krize u BiH rezultat spoljnog faktora i pojedinih nametnutih odluka OHR-a?

NEŠIĆ: Sve probleme u BiH i regionu produkovao je strani faktor. Imamo tu nesreću da se nalazimo na geostrateškom položaju koji je uvijek bio od interesa velikih sila. Što je prostor nestabilniji, njihov uticaj je veći. Zato koriste mehanizme svog uticaja, a to su OHR i strane sudije, ne da bi pomogli ovoj zemlji i stabilizovali je, nego upravo suprotno – da bi je destabilizovali i držali u statusu kolonije.

Helez čest klijent  policije

GLAS: U više navrata naveli ste da ministar odbrane BiH Zukan Helez treba da podnese ostavku. Da li ste i dalje pri tom stavu?

NEŠIĆ: Naravno! Širenje nacionalne mržnje, ratno huškanje, prijetnje nekakvim planovima A i B jesu krivična djela, ali izgleda da će Helez dolijati zbog nezakonitog prebacivanja budžetskog novca. Helez je u grupi ljudi koji žive u prošlom vijeku. Sramota je za BiH da tako važnu funkciju vrši neko ko je pravosnažno osuđivan i čest klijent policije i pravosuđa. Dok se bošnjački narod bori da preživi muka im je od njegove retorike kao i nama. Za razliku od Heleza čija plata premašuje 6.000 KM, većina porodica preživljava sa hiljadu maraka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini se održava 13. Naučni skup sa međunarodnim učešćem (foto, video)

Ovogodišnji 13. Naučni skup sa međunarodnim učešćem "Nauka i nastava danas" koji je danas otvoren u Bijeljini okupio...

EPISKOP FOTIJE U ZVORNIKU: Naši temelji su isti kao u Srbiji

EPISKOP FOTIJE: NAŠI TEMELJI SU ISTI KAO U SRBIJI – nemanjićki, svetosavski, posvećeni Bogu i veri pravoslavnoj U Sabornom...

Izdato upozorenje za obilne padavine i moguće bujične poplave na području Srpske

Za područje Republike Srpske izdato je upozorenje za obilne padavine i moguće bujične poplave u subotu i nedjelju,...

Sutra stiže jesen

Za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte sutra počinje jesen. Јesen stiže sutra u 8.50 časova i trajaće do 22. decembra...