Ugodno predenje, ljupke ludorije i ugodno maženje su uglavnom stvari u kojima ljubitelji mačaka uživaju. Ali tu je i mačja potreba da ruši stvari. Zašto?

Neke mačke su nježne, druge su povučene. Neke vole skakati uokolo i igrati se, dok druge više vole vrebati iz sjena i imati sve pod nadzorom. A svako ko je ikada imao mačku, zna da će svaku mačku tu i tamo nešto ‘uloviti’ i tada će brzinom munje jurišati iz jednog ugla sobe u drugi, kao da je opsjednuta.

Ovo su samo neke od stvari na koje su navikli svi koji svoj životni prostor dijele s ovim kućnim ljubimcima. Ali postoje određena dosljedna pitanja koja zaokupljuju sve vlasnike, bez obzira kakve osobine njihova mačka ima, prenosi Reader’s Digest.

Pitanje koje se često postavlja – gotovo svaki put kad mačka sruši nešto sa stola ili s police – jeste zašto mačke ruše stvari?

Ispunjava njihov nagon za igrom i lovom

Pamela Merritt, stručnjakinja za ponašanje mačaka, ističe da nagon za igranjem plijena postoji kod svih mačaka, barem do određenog stepena. Suština ovog nagona je mješavina mačjih gena i ranih životnih iskustava. Veći nagon za plijenom može dovesti do toga da mačka koristi svoje šape da prevrne stvari kako bi pokušala saznati više o okolini oko sebe.

Privlači pažnju

Prevrću li mačke stvari samo da bi privukle pažnju? To bi moglo biti tačno jer velika je vjerovatnost da ćete brzo reagovati kada vidite svoju mačku kako ide prema stolu ili nekoj radnoj površini, ističe Rita Branson Bowman, stručnjakinja za ponašanje mačaka. Dakle, iz mačje perspektive, ako izgledaju kao se spremaju za napad, odmah ćete i vi reagovati, odnosno pokloniti im pažnju.

“Svaka vrsta ljudske pažnje zabavna je za mačke koje dobro komuniciraju sa svojim vlasnicima, bilo da je ljudska pažnja smijeh, gledanje ili čak pričanje”, poručuje Celia Haddon, stručnjakinja za ponašanje mačaka. “Bilo koja od ovih ljudskih reakcija nagrađuje mačku, za koju je veća vjerovatnost da će to ponoviti. Ono što se nagrađuje ponavlja se!”

Što učiniti da mačke prestanu rušiti stvari? Iako ne postoji jedna provjerena metoda pomoću koje će mačka sigurno prestati da rušit stvari, možete pokušati nekoliko strategija koje će možda funkcionisati.

1) Nemojte mački pružati pažnju kada nešto sruši

“Najbolji način je okrenuti leđa i usmjeriti pažnju na nešto drugo,” kaže Haddon. “Nemoj gledati, govoriti. Nemojte se smijati. Usmjerite pogled negdje drugdje.” Mačke su uporna bića i vjerovatno ćete svoju mačku morati u više navrata ignorisati kako bi naučila da to nije način na koji će dobiti pažnju od vas.

2) Nagradite mačku za neka druga ponašanja

“Ako želite da vaša mačka, na primjer, mirno sjedi u svom mačjem krevetu, posvetite joj pažnju pogledom u oči, verbalnom pohvalom i povremenom poslasticom”, savjetuje Haddon.

3) Kako mački ne bi bilo dosadno, usmjerite je da bude aktivna

Mačkama je dosadno ako nemaju dovoljno posla, baš kao i ljudima. Haddon savjetuje da mačkama (osobito onima u zatvorenom prostoru) svaki dan omogućite kratke igre s interaktivnom igračkom za mačke, poput štapa za pecanje, prenosi RTCG.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: RTCG

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име