MINISTAR ĐOKIĆ U POSJETI RITE UGLJEVIK: Investicija od 50 miliona evra u fabriku za preradu gipsa

Datum:

Share post:

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je tokom posjete Rudniku i Termoelektrani „Ugljevik“ investiciju od 50 miliona evra u izgradnju fabrike za preradu gipsa kao produkta odsumporavanja i otvaranje novih 100 radnih mjesta.

„Ova investicija sa kineskom kompanijom `BNBM`, u kojoj je RiTE `Ugljevik` jedan od akcionara, otvara novu stranicu rada i razvoja, a trebala bi da bude realizovana narednih nekoliko godina“, rekao je Đokić nakon današnje sjednice Skupštine akcionara RiTE „Ugljevik“.

On je podsjetio na veliku investiciju iz 2017. godine u sistem za odsumporavanje dimnih gasova, koji je za nekoliko decenija produžio radni vijek elektrane, koja je sada vrlo mali zagađivač, te dodao da će novom investicijom tehnološki proces biti zaokružen.

„To je i veliki doprinos daljem rastu industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj“, istakao je Đokić i izrazio zahvalnost svima koji su godinama radili da bi se omogućila realizacija nove investicije, a ključnu saglasnost je već dala Vlada Srpske.

Ministar je obišao i radove na redovnom godišnjem remontu u RiTE „Ugljevik“, koji treba da ojača njenu pogonsku spremnost i povećanje obima proizvodnje električne energije, te izrazio optimizam u pogledu budućnosti rada „Termoelektrane“ do 2050. godine.

Direktor RiTE „Ugljevik“ Diko Cvijetinović rekao je da je i Skupština akcionara danas donijela važnu odluku za ovo preduzeće i za Republiku Srpsku o mogućnosti prodaje gipsa za kompaniju „BNBM“, čime su stvoreni uslovi za pokretanje investicije u gradnji fabrike gipsa u Ugljeviku, što je značajno za ovo područje i cijelu Srpsku.

Izvršni direktor Milutin Tasovac najavio je da će redovan remont, koji je počeo 8. maja, biti završen 23. juna i da će omogućiti povećanje snage pogona i veću stabilnost.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ, SDS: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0! (video)

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...