Hasanaginica na prvom Festivalu pozorišta Republike Srpske

Datum:

Share post:

Prvi Festival pozorišta Republike Srpske „Ljubica“ održaće se u Kulturnom centru Gradiška, od 19. do 23. maja 2023. godine.

U takmičarskom dijelu programa biće odigrano pet predstava, a posljednje večeri na sceni će se naći predstava Gradskog pozorišta “Semberija” i Narodnog pozorišta Republike Srspske Banja Luka- Hasanaginica.

Ova predstava, rađena u koprodukciji GP „Semberija“ i Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka sa gostujućim glumcima iz Novog Sada na svim dosadašnjim igranjima u Bijeljini, Banjaluci i Novom Sadu propraćena je prepunim gledalištem i višeminutnim ovacijama publike.

U komadu rađenom prema istoimenoj baladi, u dramatizaciji akademika Ljubomira Simovića, a u režiji Dušana Tuzlančića, učestvuju i tri glumca Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad: Bojana Milanović, Sonja Damjanović i Milan Kovačević. Bijeljinski glumci su Mihailo Maksimović, Dušan Ranković, Nenad Blagojević i Ivan Petrović, a iz NP RS Banjaluka u predstavi igraju Ljiljana Čekić, Goran Jokić i Ognjen Kopuz.

“Ova predstava nesumnjivo ima potencijal da bude voljena. Dokaz su i pozivi na festivale, koji su počeli da pristižu. Glumci baš vole da je igraju i uživaju u njoj. Siguran sam da će naći put i do srca publike u Gradišci“, kaže direktor Gradskog pozorišta Semberija Ivan Petrović.

Pored Hasanaginice, u takmičarskom dijelu festivala naći će se predstave „Miropomazani“ Gradskog pozorišta Gradiška, „Kuća na brdu“ Prijedorskog pozorišta, „Banja Luka“ Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke i „Gospođica“ Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Festival organizuje Gradsko pozorište Gradiška u saradnji sa gradskom upravom u znak sjećanja na prvu profesionalnu glumicu u Bosni i Hercegovini Ljubicu Stefanović Lazić iz Gradiške. Direktor festivala je glumac Zlatan Vidović, a selektor prvak Narodnog pozorišta Republike Srpske – Željko Stjepanović, dok stručni žiri čine Radoslav Lale Pavlović, Nataša Drakulić i Gvozden Đurić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bibliotekarke bijeljinske Biblioteke predstavile se stručnim temama na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS

Drugog dana Stručnog skupa Društva bibliotekara Republike Srpske, sa stručnim temama u trećoj sesiji pod nazivom “Specijalne biblioteke...

Opština Ugljevik sa udruženjima se predstavila na 13. međunarodnom sajmu „Bijeljina-Turist 2024“

Sajam traje dva dana od 25. do 26. aprila u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Okupio je preko 88 izlagača...

TZ ŽUPANJA U BIJELJINI: Nastojimo obnoviti našu tradiciju i prenijeti je na našu djecu (foto, video)

Na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture u Bijeljini, izlagači su i prijatelji, gosti iz Turističke zajednice Grada...

Kreativna radionica u ugljevičkoj školi: Čvrsta veza između učenika, roditelja i učitelja

U povodu predstojećeg najvećeg hrišćanskog praznika-Vaskrsa roditelji učenika drugog razreda osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika održali su...