MILOŠ STEVANOVIĆ: ''U Bijeljini je izgrađeno 320 kilometara gasovoda'' (video)

Datum:

Share post:

Bijeljinski advokat Miloš Stevanović, savjetnik generalnog direktora ,,Srbija gasa'' Dušana Bajatovića za investicije i razvoj u Republici Srpskoj, rekao je u razgovoru za portal Dešavanja u Bijeljini, da će priključenje domaćinstva na novoizgrađenu gasnu mrežu početi tokom ove zime. Cijena priključka se, trenutno, procjenjuje na oko 2000 maraka i moći će se platiti na rate od 24 mjeseca. Gas bi, prema najavama, u početku, bio jeftiniji nego u Srbiji ili Sarajevu.

Kada će gas poteći ka Bijeljini?
Prvobitni cilj da gasna u gradu mreža bude u funkciji do septembra, je zbog pojave korone, pomjeren do Nove Godine. Razlog je usporavanje procesa pribavljanja  potrebnih odobrenja i dozvola.

,,Danas sam se konsultovao sa vrhom ,,Srbija gasa'' i prenosim građanima da će učiniti sve da gas u Bijeljini bude pušten prije Nove Godine. Zbog korone je došlo do prolongiranja za tri do četiri mjeseca. Na žalost dio institucija nije radio i nismo mogli da harmonizujemo sve potrebne radnje. Sada je sve to maksimalno ubrzano i moram da pohvalim saradnju sa lokalnim institucijama u Bijeljini, ali i da istaknem da smo svi , i na lokalno i na republičkom nivou djelovali kao jedno''.

Zašto za priključak 2000 maraka?
Stevanović je za pratioce portala Dešavanja u Bijeljini pojasnio da odluku o cijeni priključka ne donosi ,,Srbija gas'' nego Regulatorna komisija za energetiku RS u Trebinju. Izračun, kako je pojasnio, ne zavisi od nečije volje, nego od iznosa vezanih za investiranje i vremena gradnje.

,,Na pitanje koliko će koštati priključak ne mogu da dam precizan odgovor. Kad Agencija u Trebinju sagleda koliko je uloženo sredstava u sam gasovod, srazmjerno vremenu gradnje, formiraće cijenu. Naša slobodna procjena, je da će to biti oko dvije hiljade maraka.''

Društveno odgovorni – ''Srbija gas'' obećao da će besplatno gasifikovati Gimnaziju
,,Mogu i sada da najavim da je ,,Srbija gas'' obećao da će besplatno gasifikovati Gimnaziju. Hoćemo da pomognemo i nekim drugim ustanovama ali i studentima.

Izgrađeno 320 kilometara gasovoda
U gasnu mrežu u Bijeljini je uloženo više od 30 miliona evra, izgrađeno je oko 320 kilometara vodova i za priključivanje je u ovom trenutku spremno oko 500 domaćinstava. Prvobitne najave su bile da će prva priključenja biti još u januaru ove godine, ali je zbog nemogućnosti ulaska u BiH lica zaduženih za obavljanja tehničkog prijema i pribavljanja upotrebnih dozvola, zbog rješavanja pitanja regulatora, pribavljanja licenci i niza saglasnosti, sve prolongirano.

U početku, jeftinije nego u Srbiji?
Građani će priključenja moći da plate u 12 ili 24 rate. Razmišlja se i o nizu drugih pogodnosti i promotivnih cijena. Prema Stevanovićevoj procjeni gas će, u početku, biti jeftiniji nego u gradovima u Srbiji ili u Sarajevu.

,,Apsolutno stojimo iza tog obećanja. Imajući u vidu da će ,,Srbija gas'' ovdje biti isporučilac, direktor Dušan Bajatović je rekao da će cijene u Republici Srpskoj biti konkurentnije nego što su na tržištu. Želimo da građani prestanu da koriste ugalj i druga fosilna goriva, jer ste zimus vidjeli kakva je bila koncentracija smoga bila u gradu. Biće teško promijeniti mentalitet, ali smo uvjereni da će lokalna uprava podržati ovaj pristup''.

Pravna lica će imati jednak tretman
Povoljnosti će dobiti i pravna lica, radnje, proizvodni objekti, ustanove. Cilj je i potpuna gasifikacija svih industrijskih zona čime će se pospješi prodaja dolazak i stranih i domaćih investitora. Stevanović ističe da ulazak ,,Srbija gasa'' na tržište u Republici Srpskoj i BiH u maju prošle godine predstavlja jednu od najvažnijih strateških investicija nakon kupovine telekoma u Srpskoj. Ona je potvrda opredjeljenja države Srbije da značajnim investicijama pomogne razvoj naše privrede.

,, U svim gradovima u Srbiji je gasifikacija industrijskih zona bila direktna poruka investitorima. To će biti i ovdje. Naglašavam da ,,Srbija gas'' ne gleda profit. On jeste važan, ali ,,Srbija gas''  želi da pruži maksimalnu podršku i Republici Srpskoj i partnerima u Federaciji BiH . Direktor Bajatović je i najavio da će ,,Srbija gas'' izgraditi krak Turskog toka koji će ulaziti na teritoriju Srpske i BiH kod Rače i ići trasom novog autoputa do Novog Grada. To je investicija vrijedna 300 miliona evra i podrazumijeva gasifikaciju i Banja Luke i niza gradova. To je velika priča''

Promjena vlasništva ,,Bijeljina gasa''
,,Srbija gas'' je, pojasnio je Stevanović, godinama prisutan u BiH i najveći je dobavljač ,,BH gasu''. Ali iz patriotskih razloga i u duhu specijalnih veza ,,Srbija gas'' je krenuo u ulaganja i u RS. Kupljen je ,,Bijeljina gas''.

''Bijeljina gas'' su prije deset godina osnovali Grad Bijeljina i ,,Novi Sad gas'' koji je imao 80% vlasništva. ,,Novi Sad gas'' je u tih deset godina gomilao probleme u poslovanju , tako da je dug ,,Srbija gasu'' za isporučeni gas narastao na preko 100 miliona evra. ,,Srbija gas'' je predložila da se ta dugovanja pretvore u preuzimanje u vlasništva ovdje u Bijeljini. U maju prošle godine je preuzeto 80% vlasništva ,,Bijeljina gasa'', dok je ostatak naplaćen, preuzimanjem kompanije ,,Novi Sad gas'', tako da mi u ,,Srbija gasu možemo sa ponosom da kažemo da smo akvitizirali jednog od najvećih distributera gasa u Vojvodini''.

Kako je preuzet ,,Novi Sad gas''?
Na pitanje da li je bilo poteškoća ili nejasnoća oko preuzimanja i ,,Novi Sad gasa'' i ,,Bijeljina gasa'' Stevanović kaže da je sve, bez obzira na poteškoće riješeno angažovanjem  Vlade Srbije, obzirom da su obje kompanije vlasništvo države.

,,Preuzet je zaključkom Vlade Republike Srbije. Imajući u vidu da su obje kompanije državno vlasništvo, i podsjećam da ,,Srbija gas'' ima kapital preko milijardu evra i ima dovoljno jake bilanse da može da izdrži preuzeta dugovanja''

Kako je prošao Grad Bijeljina?
,,Glavnim osnivačkim ugovorom predviđeno je da udio Grada Bijeljine u ,,Bijeljina gasu'' nikad ne može da bude ispod 20 odsto. U pojedinim trenucima da je udio investicija partnera iz Srbije daleko veći, ali je i grad Bijeljina izdvojio značajna sredstva za rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Gradska administracija će imati nove troškove prilikom širenja mreže, jer naš koncesioni ugovor predviđa polaganje mreže i po selima, tako da želimo da gasifikujemo Janju, Dvorove, Crnjelovo i sva velika sela.

Kada se to može očekivati?
,,Plan je bio da se to uradi, i prije dolaska ,,Srbija gasa'', ali smo mi skoro istaklii na Palama, na sastanku kojem je prisustvovao i ministar Đokić da naredne godine krenemo sa pripremom dokumentacije, a onda da krene i gradnja.''

Zar je gas toliko isplativ da su interes iskazali i Pale i Olimpiski centar Jahorina. Isporučivaćete i po selima Semberije. Pa šume i drvo su na dohvat ruke?

 
,,Da, jeste. Podsjećam vas i na direktive Evropske unije i energetske sporazume koji obavezuju BiH, da u narednih deset do dvadeset godina moraju  koristiti goriva koja neće zagađivati životnu sredinu. One definišu i zatvaranje termoelektrana koje ne izgrade postrojenja za odsumporavanje. Termoelektrana u Ugljeviku je to uradila i neće biti ugašena. Mi tu vidimo veliku šansu. Podsjećam Vas i na to da ulaganja ,,Srbija gasa'' nisu samo iz razloga sticanja profita nego da se pomogne građanima Republike Srpske, ali i Federacije koji budu imali potrebe za gasom.''

Ministar energetike Petar Đokić je 9. juna sa direktoricom ,,Bijeljina gasa'' Draženkom Mandić potpisao, aneks Ugovora o investiranju i gradnji . O čemu se radi ? Tad je formiran i AD ,,Gas transport '' iako postoji ,,Gas RS''
,,I u pravnom i u finansijskom smislu to je kompleksna materija koju je nametnula regulativa na nivou BiH i regionu. Prvo je potpisan aneks na koncesioni ugovor za gas u Bijeljini kojim je produženo vrijeme za gradnju gasovoda do kraja ove godine. Prethodni vlasnik je zapustio koncesione ugovore i to je sad riješeno. I ministar Đokić i premijer i predsjednik su na dali punu podršku. Komisija za koncesije je bila rigorozna, ali je brzo rješavala zahtjeve. Odgovor na drugo pitanje je da ovdje moramo imati odvojene kompanije. ,,Bijeljina gas'' je sagradio gasovod od Šepka do Bijeljine, ali on neće gazdovati njim, nego će ga dati na upravljanje posebnoj kompaniji. Prosto takva je regulativa i iziskuje znatna finansijska sredstva.''

Šta radi ,,Gas RS'' u svemu tome?
,,Gas RS'' prodaje gas, koji kupuje od ,,Srbija gasa'' i od ,,Gasproma'', a ,,Gas transport'' transportuje gas. Uporedivo je sa električnom energijom. Postoji regulator u Trebinju koji kontroliše sve i koji svojom regulativom nalaže i regulativom na nivou RS, koja je vrlo kompleksna i nalaže da moraju biti i distributer i transporter i operator sistema. Na kraju je najvažnije da dobijete tej gas i da ga koristite.''

Pomenuli ste koncesiju. Kome ide taj novac?
,,Mi smo dobili koncesiju na isporuku gasa na 30 godina, ali ćemo se truditi da je produžimo na 50 godina. ,,Bijeljina gas'' plaća koncesiju Republici Srpskoj, ali dio tog novca se vraća u lokalni budžet. Svaki mjesec. Što je veća mreža, veća je potrošnja gasa, što je veća potrošnja više novca dolazi u lokalni budžet. Veći je i PDV koji plaćamo, a jedan njegov dio ide u lokalni budžet. Ulazimo u jedan krug povećanja prihoda. Svi ćemo imati koristi. Napominjem da je i sva građevinska operativa za izgradnju gasovoda domaća. Nosioci su kompanije iz Srbije, ali podizvođači su domaći ljudi.

Rekli ste da ćete zapošljavati mlade?
 ,,Sa ponosom mogu da kažem da ćemo vrlo brzo početi da zapošljavamo radnike. Biće nam potrebno 20 do 30 ljudi raznih zanimanja kao što su inženjeri, fizički radnici, računovođe ili pravnici.''

Da li je bilo opstrukcija sa nivoa BiH ili Federacije BiH?

 
,,Istina je da je bilo nekih nerazumijevanja ,,Sarajevo gasa'' , prema ,,Srbija gasu'' i bili su  poslovne prirode. Bilo je disonantnih tonova iz Federacije BiH i kada je ,,Srbija gas'' kupio ,,Bijeljina gas''. Mi smo to primili k znanju. Pratimo ih i uspjeli smo da ih prevaziđemo, jer imamo odličnu konekciju sa vlastima u Srpskoj. Nerazumijevanje je prevaziđeno, jer je zajednički interes da se gas koristi. Mislim da nećemo imati tih problema. U BiH imamo pet raznih nivoa vlasti. Ustavni poredak je takav.,,Srbija gas'' vodi računa da sve harmonizuje  sa propisima na raznim nivoima i to traži prilično vremena. ''

Kakva je sudbina Turskog toka? Gdje je tu zastoj?
,,Turski tok će biti pušten u rad.To je izvjesno. Bugarska je kasnila sa tenderom za radove na njenoj teritoriji. Ta gradnja je u toku. Srbija je ekspresno završila svoju dionicu i cjevovod je položen. Ostalo je da se spoji gasovod od Turske do Srbije.''

Bajatović je rekao i da će završetkom Turskog toka, biti građen vod Beograd – Valjevo, nakon kojeg će vod ka Šepku dobijati veće količine gasa?
,,Sadašnja potrošnja nije velika, ali priključenje novih gradova će donijeti i veću potrošnju i onda će se javiti potrebe za dodatnim kapacitetima isporuke.''

 
,,Srbija gas'' kupuje gas od ,,Gasproma'', svjedoci smo geopolitičkih igara oko gasa. Ima li pritisaka na vas?
,,Primarni izvozni proizvod Rusije, kao velike države, ili jedan od primarnih je gas. Ne zaboravite da su predstavnici velikih američkih kompanija dolazili i u Srbiju i na Balkan pokušavajući da prodaju gas iz škriljaca. Kada to spustimo na lokalni nivo to se osjeća na poslovanje u Srbiji i Crnoj Gori, BiH ili Hrvatskoj. ,,Gasprom'' je ovdje vodeća kompanija, jer može da isporuči potrebne količine. Postoji igra na globalnom nivou i u ovom trenutku je dobijaju Rusi, na prostoru Evrope, jer je ruski gas mnogo jeftiniji nego gas koji bi dobijali iz Amerike. Prošle godine smo vidjeli kako se Amerikanci bore da isporučuju gas tankerima u Hrvatsku, ali očigledno da je pobijedila tržišna utakmica''.

Čiji će se uticaj povećavati na ovom prostoru, Zapada ili Istoka?
,,I Zapada i Istoka. Mnogi potcjenjuju ovaj prostor i govore kako smo nebitni . Ne slažem se. I Srbija i Srpska i BiH i Hrvatska i Crna Gora i drugi na Balkanu su na geostrateški važnom području. I ovdje je toliko toga isprepletano kroz biznis. Pogledajte koliko i čijih banaka imamo. Ne bi oni investirali ovdje da nismo bitni, jer ovo su krajevi u kojima ima toliko prirodnih resursa koji su interesantni svima.''

A mi odosmo odavde?
,,Na žalost. I širi se priča kako će ovo ostati migrantima.''

Da razgovor završimo opet sa lokalnom temom. Bilo je govora o gradnji nove toplane na gas u Bijeljini?
Tako je. Mi smo sa gradonačelnikom Bijeljine, na njegov prijedlog usaglasili, da Grad Bijeljina uloži oko  milion maraka u promjenu pogonskog goriva u sadašnjoj toplani. I novi gradski menadžer i Skupština će podržati takav duh.''

Hoće li veliki potrošači, kao toplana imati popuste?
,,Pravna lica će imati određene pogodnosti, zavisno od toga koliko će trošiti gasa. To će se dogovarati sa svakim, ali mi u Bijeljini nemamo takvu industriju koja bi povukla tolike količine gasa. Ali ako se pojavi takav potrošač spremni smo na razgovore.''

Hvala na razgovoru, pratićemo Vaš rad. Nadam se da ćemo se vidjeti početkom septembra da vidimo dokle su stigle pripreme.
Hvala na pozivu, rado ću doći.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PETROVIĆ: Sa Jasminom Abdulahagić i sa njenim timom se može jako lijepo diskutovati i moguće je sarađivati

Gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, govorio je o održanom Sajmu turizma i gastokulture...

BIJELJINA: Radnik Želju gurnuo na sporedni kolosijek

Očekivalo se da meč Radnik – Željezničar donese neizvjesnu utakmicu, a dobili smo lak i siguran trijumf ekipe...

CRNA GORA: Dva amandmana na rezoluciju, krivica individualna, poštovati Dejton

Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što...

FUTSALERI SARAJEVA NAPRAVILI BREJK U BIJELJINI, MOSTAR SG SIGURAN KOD KUĆE

Futsaleri Sarajeva i Mostar SG napravili su početnu prednost u polufinalu plej-ofa Premijer lige Bosne i Hercegovine. Sarajevo je...