LOPARE: Održan Sajam regionalnog umrežavanja “Upoznaj Majevicu“

Datum:

Share post:

Danas je održan Sajam regionalnog umrežavanja „Upoznaj Majevicu“ u Teočaku na kome su izloženi ručni radovi udruženja žena „Vrijedne ruke Majevice“ iz Lopara i Udruženja žena Teočak, kao i suveniri izrađeni na radionici u sklopu projekta.

Na sajmu su prisustvovali predstavnici navedenih udruženja, predstavnici turističkih organizacija iz Ugljevika i Lopara, zatim predstavnici lokalnih zajednica iz Lopara i Teočaka, kao i predstavnici udruženja mladih „Kolona BB“ iz Ugljevika.

Nakon što je sajam otvoren, ubrzo su se pridružili i mještani Teočaka.

Na sajmu su izloženi ručni radovi koje su nekada pravili naši pretci, poput vezenih materijala, pletenih čarapa, a na izložbi su se našli i razni drugi suveniri, kao i kompoti, likeri, džemovi i slično.

„Članice udruženja žena mogu biti dobar primjer kako se čuva tradicija i kako se promovišu tradicionalne vrijednosti, i žena je generalno u svijetu sačuvala tradiciju, pa i ovdje kod nas na Majevici“, izjavio je Enes Avdičević, koordinator sajma.

Članovi udruženja žena „Vrijedne ruke Majevice“ i Udruženja žena Teočak organizuju brojne radionice kroz koje obučavaju mlade raznim ručnim radovima. „Svjedoci smo da vrijeme čini svoje i da se mnoge stvari zaboravljaju. Da se to ne bi zaboravilo i da bi se otrglo od zaborava, mi kroz udruženje radimo ručne radove koji su se radili u prošlosti na našem području i našoj lokalnoj zajednici“, izjavila je predsjednica Udruženja žena u Teočaku.

Da su ovakvi sajmovi veoma bitni za promociju oba udruženja koja se bave pravljenjem ručnih proizvoda, tradicionalnih suvenira i proizvodnjom džemova, likera i kompota, potvrdila nam je Gorica Prelić, predstavnica udruženja „Vrijedne ruke Majevice“. „Naše udruženje se bavi tradicionalnim proizvodima. Pravimo kompote, likere, džemove, kao i neke proizvode sa de kupaž tehnikom. Nama je izuzetno bitno da učestvujemo na ovakvim izložbama i na taj način promovišemo našu organizaciju i to čime se mi sve bavimo“, izjavila je Prelićeva.

Sajam regionalnog umrežavanja „Upoznaj Majevicu“ je zapravo dio projekta „Via Majevica“ u koje su uključene opštine Lopare, Teočak, Sapna, Ugljevik i Čelić.

Glavni cilj projekta jeste međusobna saradnja navedenih opština u svrhu razvoja turizma i kulture na našim prostorima, a kako nam je najavio načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Loparama Željko Kerović, ubrzo će uslediti i nova aktivnost u sklošu ovog projekta.

„Uskoro ćemo imati jedan zajednički nastup u Beogradu na Sajmu turizma u Beogradu gdje ćemo promovisati našu regiju“, izjavio je Kerović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...