KORUPCIJA i etničke podjele koče put BiH ka EU

Datum:

Share post:

Šanse Bosne i Hercegovine da postane članica Evropske unije su veoma daleke jer je zemlja prožeta etničkim napetostima, velikom korupcijom, pravnom nesigurnošću i ograničenim medijskim slobodama, piše najugledniji njemački privredni list "Handelsblatt" u tekstu o prioritetima Ursule fon der Lejen, naredne predsjednice Evropske komisije.

 
 
 

List u svojoj analizi tvrdi da se BiH nalazi na začelju evropskih integracija od svih zemalja na zapadnom Balkanu.

"Nova predsjednica Evropske komisije ne smije zaboraviti na ovu fragilnu bivšu jugoslovensku republiku, jer će u suprotnom politički rovovi postati još dublji, a uticaj muslimanskih država će nastaviti dalje rasti", navodi list.

Dodaju da u BiH postoji velika zabluda da će se BiH nekako "ugurati" u EU zato što je mala zemlja, te citira Johanesa Hana, odlazećeg evropskog komesara za proširenje, da je potrebno dejtonsku logiku prilagoditi briselskom razmišljanju, kao i da u Sarajevu treba da prestanu da razmišljaju o proširenju na način da se stalno spominju datumi.

TESTNA REKLAMA

"Isto kao njen prethodnik Junker, i Fon fer Lejenova će pitanju proširenja morati pristupiti na diferenciran način. Brisel je već godinama isfrustriran BiH. Reforme jedva da se i pomiču zato što se Bošnjaci, Srbi i Hrvati međusobno blokiraju", navodi list. Zbog ove situacije, kako ističe, mladi ljudi se radije odlučuju da odu nego da čekaju da li će se nekad u budućnosti nešto poboljšati.

Navode da iako je Dejtonskim sporazumom načinjeno novo uređenje BiH, ona nikad nije profunkcionisala na način kako je to bilo predviđeno sporazumom, koji je kreirao Bil Klinton, tadašnji američki predsjednik.

"Tri etničke grupe se međusobno blokiraju jer ni nakon četvrtine vijeka ne postoji identifikacija sa državom. Međutim, zbog toga je čežnja za Evropom sve veća", ističe se. "Handelsblatt" navodi i da se građani zemalja EU na jugu osjećaju kao Evropljani druge klase, ali da je Fon der Lejenova u svom govoru pred poslanicima Evropskog parlamenta istakla da ona želi prevladati razlike između istočne i zapadne Evrope.

"Zbog ovog njenog stava dobila je mnogo simpatija na Balkanu. Još kad je ova konzevativna njemačka političarka istakla da želi nagraditi napore zemalja kandidata za ulazak u EU, aplauz je gotovo došao sam po sebi", dodaje ovaj list.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada. U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su...

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta u RS

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime...

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...