Koliko su zemljotresi oštetili tursku ekonomiju?

Datum:

Share post:

Zemljotresi koji su pogodili Tursku nanijeli su štetu ekonomiji u iznosu od 84 milijarde dolara, objavila je agencija „Bloomberg“.

Pozivajući se na procjene turske Konfederacije preduzetnika i predstavnika privrednih krugova, „Bloomberg“ prenosi da će gubici nacionalne ekonomije zbog zemljotresa biti oko deset odsto bruto domaćeg proizvoda.

Precizira se da šteta na stambenim objektima iznosi 70,8 milijardi dolara, posljedice zemljotresa dovešće do smanjenja budžetskih prihoda zemlje za 10,4 milijarde, a još 2,9 milijardi koštaće tursku ekonomiju gubitak radne snage, prenos Srna pisanje „Bloomberga“.

Računica koju je izvela Konfederacija ukazuje na veću štetu od one koju su procijenili drugi ekonomisti u zemlji, a većina stručnjaka se slaže da je u ovom trenutku preuranjeno sumirati konačne posljedice prirodne katastrofe.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale na jugoistoku Turske za sada su prouzrokovali smrt blizu 30.000 ljudi, a srušeno je više od 6.000 zgrada.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kvadrat stana znatno poskupio

Za samo godinu dana završeni i prodati novi stanovi u Banjaluci su po kvadratu poskupjeli za čak 1.143...

Grad Bijeljina učesnik programa Provođenje Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja

Grad Bijeljina je izabran da, kao jedan od osam opština i gradova i tri kantona, učestvuje u programu...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...