Da li bi Srpska mogla otvoriti priču o zabrani pušenja u zatvorenom?

Datum:

Share post:

Više od četiri godine je prošlo od povlačenja Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništa od duvanskih proizvoda kojim se potpuno zabranjuje konzumiranje cigareta u ugostiteljskim objektima.
Da li bi Srpska mogla otvoriti priču o zabrani pušenja u zatvorenom?

O zabrani pušenja u zatvorenim objektima-na poslu, u kafiću, automobilu…mišljenja građana podijeljena. I pušači i nepušači navode argumente za i protiv usvajanja ovakve odluke.

Novi zakon podrazumijevao bi potpunu zabranu pušenja u zatvorenom- u javnim ustanovama, objektima u kojima se poslužuju jela, sredstvima javnog prevoza, na radnim mjestima… Pušenje u ovim objektima trebalo bi biti dozvoljeno samo ako je obezbijeđena fizički odvojena prostorija.

– A šta rade naši vlasnici? Napisali su da je ovo prostorija za pušače, a druga za nepušače i nema nikakve fizičke zabrane.  Dim ne poznaje slobodan prostor, on putuje svuda – rekao je koordinator za kontrolu duvana u Republici Srpskoj Darko Marković.

Oni koji se najviše opiru i misle da bi ova odluka mogla prouzrokovati najviše problema u poslu su svakako vlasnici ugostiteljskih objekata.

– Većina ljudi u kafani puši dok pije kafu. Mislim da bi se to loše odrazilo, smanjio bi se obim posla sigurno – rekao je vlasnik kafića Žarko Kušić.

Ipak ima i drugačijih mišljenja i primjera. U jednom hotelu u Banjaluci poštuje se potpuna zabrana pušenja.

– Mi u zadnje vrijeme imamo dosta što ingividualnih što grupnih, korporativnih posjeta gostiju koji biraju naš objekat isključivo zato što je ovo nepušački prostor – izjavila je menadžer hotela Meriot Јelena Marković.

Iako odavno izrađen, Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima još je na čekanju da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine. Službeni podaci potvrđuju da čak trideset odsto stanovništva u našoj Republici koristi duvanske proizvode. Vlasti su na ispitu, zajedno sa građanima, koji bi zabranu pušenja trebalo da sprovedu u praksi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...