JOVANKA VUKOVIĆ: Kada sistem zakaže, Ombudsman za djecu reaguje

Datum:

Share post:

Prvom konferencijom o dobrobiti djece u Ženevi 1925. godine, 1. jun je definisan kao datum kada se obilježava Međunarodni dan djece. Taj dan je dobra prilika da se intenzivnije razgovara o pravila djece i njihovim potrebama, kao i da se društvo senzibiliše na način da se obezbijede uslovi za tzv. blagostanje djece, njihovu dobrobit i razvijanje njihovih potencijala.

„25 godina nakon Ženevske konferencije, 1989. godine donijeta je Konvencija UN o pravima djeteta i to je prvi dokument u kojem su djeca postala subjekt prava. To se smatra prekretnicom u smislu ostvarivanja prava djeteta. Usvojenom Konvencijom UN, 20. novembar je zvanično Međunarodni dan prava djece. Bitno je napomenuti da je Konvencija obuhvatila sva dokumenta koja se tiču prava djece i sve segmente njihovog života sa krajnjom namjerom da države potpisnice, članice, njih 96, obezbijede uslove za ostvarivanje tih prava – prava na život, prava na igru… Da se u svim segmentima života obezbijede adekvatni uslovi kako bi djeca mogla da iskažu svoj puni potencijal, da imaju pravo na slobodu, na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zaštitu od zlostavljanja i pravo na pravilan psihofizički razvoj u skladu sa svojim kapacitetima“, rekla je za portal Dešavanja u Bijeljini Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu u RS.

Prema njenim riječima, situacija je mnogo bolja nego što je bila prije, više je „osjećaja“ za potrebe i prava djece.

„Određene aktivnosti i mjere koje se preduzimaju su upravo u cilju zaštite najboljeg interesovanja djeteta kao opšteg postulata – jednog od četiri principa Konvencije UN. Najbolji interes djeteta je da bude prioritet. Naravno, prema Konvenciji neophodno je da se štite sva prava djece, ali praksa pokazuje da se ne štite prava djece i da imamo kršenja u svim segmentima života. Shodno tome, Institucija ombudmena za prava djece RS koja je počela sa radom 2008. godine kada je i donijet Zakon, funkcioniše na području Republike sa sjedištem u Banjaluci i kancelarijama u Foči, Doboju i Bijeljini od postavljanja Zamjenika ombudsmana za djecu, a odskora i u Zvorniku. Pokazalo se da je jako važno da smo blizu, da može da se ostvari i direktni kontakt sa onima koji ukazuju na povredu prava djeteta“, objasnila je Vuković.

Povredu prava djeteta može da prijavi roditelj, samo dijete, komšija, može biti anonimna prijava, lična, putem telefona, mejlom, poštom… Bitno je da se ukaže na povredu prava djeteta ako se dešava, a nije bitno kojim putem.

„Postupanjima Institucije ombudsmena se ustanovi da li je došlo do kršenja prava i da li je neophodno ići na dalje postupanje. Od samog otvaranja kancelarije Ombudsmena u Bijeljini, evidentan je porast broja prijava, što govori da su, ne samo Bijeljina nego cijela regija prepoznali adresu gdje mogu da se obrate u slučaju kršenja prava djeteta. Dalje je potrebno da zajedničkim naporima učinimo najbolje kada je u pitanju interes djeteta. Moram da istaknem da smo prošle godine imali 108 prijava, što je porast u odnosu na prethodnu godinu. Imamo stalni trend porasta broja prijava, što možemo tumačiti dvostruko – da se značajnije krše prava ili su ljudi prepoznali adresu i blagovremeno žele da reaguju. U svakom slučaju je jako korisno kada se obrate i kada možemo zajednički da preduzmemo sve te aktivnosti“, istakla je Vuković.

Sljedeći korak je da se Institucija ombudsmana obraća ustanovi na koju je ukazana povreda prava djeteta.

„Kada sistem zakaže, Ombudsman za djecu reaguje. Ako je prijava na neku od škola, mi se obraćamo i tražimo objašnjenje. Pitali ste koliko ombudsman može da utiče da se poprave prava djeteta, sve institucije revnosno odgovaraju u zadatim rokovima, dostavljaju na izjašnjenja da li je došlo do povrede prava djeteta, na kakav način i ono što je krucijalno, šta čine ili šta će učiniti da se pravo djeteta koje je urušeno popravi određenim mjerama i aktivnostima. Moram da kažem da postoji značajan uticaj Institucije ombudsmana u smislu da se pokreću određeni postupci ili da se smanji vrijeme reagovanja u postupku, vrijeme samog postupka. Smatram da institucije i ustanove znaju ulogu i značaj Institucije ombudsmena i samim tim što je naša osnovna uloga da promovišemo, štitimo i afirmišemo prava djece i da smo u njihovoj zaštiti i zaštiti njihovih prava“, zaključila je Vuković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Izabrani predsjednik i potpredsjednik GO RSS Zvornik (foto)

U Zvorniku je održana izborna skupština Gradskog odbora /GO/ Republičke stranke Srpske na kojoj je za predsjednika GO...

GU Bijeljina posjetio Mladen Jović – Semberac koji živi i radi u Japanu (foto)

Nedavno je u Gradskoj upravi Grada Bijeljina gost bio Mladen Jović - Semberac koji živi i radi u...

Vlada Srbije usvojila dokumenta o saradnji sa Kinom

Vlada Srbije usvojila je danas više memoranduma o razumijevanju o saradnji i protokola između Srbije i Kine, u...

Izvučeno tijelo rudara iz rudnika „Mramor“

Tijelo rudara Asima Šehanovića, koji je pet dana bio zatrpan u jami 170 metara ispod zemlje, izvučeno je...