ILINDANSKI SABOR U POŽARNICI (foto,video)

Datum:

Share post:

Svečano je danas bilo u Požarnici. Zavičajno udruženja Tuzlaka u Bijeljini i Crkvena opština Požarnica i ove godine su organizovali tradicionalni „Ilindanski sabor Tuzlaka u Požarnici“, koji je održan danas, drugog avgusta, sa početkom u 15 časova kod hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici.

Prema programu obilježavanja u 15 časova je dočekan Episkop zvorničko-tuzlanskog gospodin Fotije, pa potom slijedi večernje bogosluženje i lomljenje slavskih kolača.

 
Otkrivena je i spomen-ploča sa imenima Jasenovačkih mučenika iz Požarničke parohije.


Zbog mjera uvedenih zbog virusa korona i saborovanje u Požarnici realizovano je kako dolikuje aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.
  
 

Ove godine su kumovi slave u Požarnici bili Miroslav Todorović i Boško Đokić, a za narednu godinu izabran je Danijel Perić.


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić bio je kum slave Udruženja Tuzlaka u Bijeljini.
  
 

Danas sam imao čast i blagoslov da na ovogodišnjem crkvenom saboru budem izabran za kuma sledećeg Ilindanskog sabora.
 
Kad god imam priliku, ja drugima pričam o mojoj Požarnici. Pričam i onu priču o dječaku koji je sa tri godine bio prinuđen otići u Bijeljinu da živi, al' ipak jedan dio mene je ostao ovdje, u mom selu, u mojoj maloj Požarnici!

Svetozar Ostojić

Danas je Sveti prorok Ilija, molitva sela, nekada najpoznatiji crkveni sabor o kojem su mi pričali baka i deka. Često sam maštao da i ja dam doprinos ovom zboru, da budem dio te organizacije. Evo poslednjih pet godina, učestvujem u organizaciji Ilindanskog sabora, ponosan i srećan, jer sam tu sa svojim zemljacima, ostvarilo se ono o čemu sam oduvijek maštao. I svake godine imam pozitivnu tremu, želju da svake godine bude što veća i ljepša organizacija.

 
Potvrda mog truda je i današnja nagrada od vladike Fotije, arhijerska pohvalnica za doprinos i obnovu crkve u Požarnici. Iako je situacija specifična, ova godina je bila jedna od najljepših u našoj organizaciji. Danas smo otkrili spomen ploču svim postradalim žrtvama ustaškog terora sa područja požarničke parohije u koncentracionom logoru u Jasenovcu.
 
Ovom prilikom se zahvaljujmo gradonačelniku Mići Mićiću koji je finansirao spomen ploču i na svim pomoćima u dosadašnjem periodu koje uradio za Tuzlake, rekao je Danijel Perić novinarima.

 
Danijel Perić

Naše običaje, tradiciju, vjeru i svoj zavičaj ne smijemo zaboraviti‼
 
Nagrađenima čestitamo na visokim priznanjima Srpske pravoslavne Eparhije zvorničko-tuzlanske – ORDEN SVETOG KRALjA DRAGUTINA i ARHIJEREJSKA GRAMATA, a koja im je dodijelio Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski G. Fotije za obnovu hrama u Požarnici, za obnovu duhovnog života u Požarnici i za sve aktivnosti Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini (za sve projekte od nacionalnog interesa za SRBE TUZLANSKE REGIJE).

Slaviša Vujanović

ORDEN: Svetozar Ostojić, Duško Bojić, Miodrag Stojanović.
GRAMATA: Danijel Perić i Slaviša Vujanović

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Godišnji koncert KUD-a „Ravno polje“ 12. maja

Kulturno umjetničko društvo "Ravno polje" poziva sve prijatelje, poštovaoce njihovog rada, kulture i tradicije na njihov Godišnji koncert. "Biće nam...

OBRAČUN VODNIH NAKNADA U 2023. GODINI: U Budžet prikupljeno 21.413.658,21 KM

Javna ustanova „Vode Srpske“ u toku 2023. godine izdala je obveznicima 528 rješenja o obračunu posebnih vodnih naknada. U...

Gram prevencije je duplo značajniji od kilograma liječenja – Na vrijeme se obratite Centru za promociju i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina (video)

U februaru  tekuće godine u sklopu Doma zdravlja Bijeljina osnovan je Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti...

NEŠKOVIĆ: Dom naroda BiH u blokadi već dva mjeseca voljom bošnjačkih delegata

Dom naroda Parlamenta BiH je već mjesec i po dana u blokadi i bez zasjedanja. Bošnjački klub delegata...