INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVSTVO: Apel građanima da obrate pažnju tokom boravka na otvorenom i da se ne kreću kroz neuređena područja koja mogu biti staništa zmija

Datum:

Share post:

Saopštenje JZU Institut za javno zdravstvo, prenosimo u cjelosti:

„S obzirom na nastupajuće praznike i toplije vrijeme kada se dosta provodi u prirodi, pozivamo građane da obrate posebnu pažnju tokom boravka na otvorenom i da se ne kreću kroz neuređena područja koja mogu biti staništa zmija.

Zmije napadaju čoveka iz straha, i samo ukoliko se nagaze ili isprovociraju u samoodbrani.

Zmije su jako opasne i u sezoni parenja ili dok njeguju mladunce ali i tada, ali ako nema naglih pokreta, neće napasti. Ukoliko se zmija nagazi ona će se instiktivno okrenuti i ujesti za nogu. Otrovne zmije se u brzini teško razlikuju od neotrovnih, ali osnovno je to da otrovnice imaju izraženu trouglastu glavu (kod neotrovnih je ona više jajolika) i dosta sužen vrat, dok kod neotrovnih to nije slučaj.

Otrovne zmije imaju jedan do dva šuplja zuba vezana sa jednom kesicom punom otrova.

Taj otrov luči žlijezda povezana sa kesicom. Čim zmija zarije svoje zube u meso žrtve, iz kesice se izluči izvjesna količina otrova u ranu.

U zmijskom otrovu postoje, zapravo, dvije vrste otrova. Jedan djeluje razorno na nervni sistem a drugi deluje na krv i krvarenje.

Na našem području živi nekoliko vrsta zmija, od čega su tri otrovnice: šarka ili riđovka, balkanski šargan i poskok.

Postupak kod zmijskog ujeda

Kod sumnje na zmiju otrovnicu potrebno je mirovanje tj. treba izbjegavati najmanjii pokret, a ako je ujed na ruci ili nozi ekstremitete treba imobilisati (fiksirati uz čvrst predmet da miruje). Iznad mjesta ugriza ugriženi ekstremitet treba podvezati srednje jakim pritiskom kako bi se usporila venska cirkulacija u svrhu usporavanja širenja otrova u organizmu.

Međutim,važno je, da se ne podveže prečvrsto kako se ne bi zaustavila arterijska cirkulacija.

Danas je opšteprihvaćeni stav da se ranica ne zarezuje, otrov se ne isisava, a led se ne stavlja na mjesto ugriza! Nakon toga neophodan je hitan prevoz ugrižene osobe u najbližu zdravstvenu ustanovu (dom zdravlja, bolnica).

U načelu, svaki slučaj ugriza zmije se hospitalizuje, ne razmišljajući suviše je li zmija otrovna ili neotrovna.

Prevencija zmijskog ujeda, preporuke

Neke zmijske ujede poput onih kada osoba slučajno stane na zmiju, gotovo je nemoguće spriječiti. Međutim, postoje mjere predostrožnosti kojih se treba pridržavati i koje mogu znatno umanjiti mogućnost ujeda zmija a to su

Zmiju ne treba dirati. Vrlo često ugriz zmije se desi pri pokušaju da se zmija ubije ili znatiželja da joj se što više približe. Zmije najčešće pobjegnu, a samo izuzetno napadaju.

*Izbjegavati kretanje kroz visoku travu, šiblje i korov bez prikladne odjeće i obuće (čizme), a boraviti na pokošenim dijelovima a kretati po pokošenim stazama i postojećim putićima.

*Ruke ne stavljati na mjesta koja nisu pregledna, zavlačenje u grmove, podizanje kamenja, branje šumskih plodova i slično.

*Poseban oprez pri penjanju po stijenama.

Republika Srpska ima na raspolaganju serum antiviperinum koji se daje u slučaju ugriza zmije.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Bijeljine čestitao novu titulu njegovom Visokopreosveštenstvu arhiepiskopu i Mitropiolitu zvorničko-tuzlanskom gospodinu Fotiju (foto)

Gradonačelnik Bijeljine čestitao novu titulu njegovom Visokopreosveštenstvu arhiepiskopu i Mitropiolitu zvorničko-tuzlanskom gospodinu i ocu našem Fotiju Saopštenje za javnost...

ĐURĐEVIĆ: Treba nam naš Izborni zakon

Trebamo imati naš Izborni zakon. CIK je pokazao i dokazao koliko loše radi, poručio je ovo Dragan Đurđević...

LOPARE: Održan okrugli sto o uticaju rudarenja litijuma na životnu sredinu

U Centru za kulturu Lopare održan je okrugli sto u sklopu kampanje „Uticaji rudarenja litijuma i drugih mineralnih...

SDS i PDP: Vlast može donositi odluke i bez opozicije

SNSD i koalicioni partneri imaju većinu i mogu donositi sve odluke bez opozicije, saopšteno je iz SDS-a. Iz SDS-a...