Gram prevencije je duplo značajniji od kilograma liječenja – Na vrijeme se obratite Centru za promociju i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina (video)

Datum:

Share post:

U februaru  tekuće godine u sklopu Doma zdravlja Bijeljina osnovan je Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti koji je nastao kao proizvod posljednje izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske.

Načelnik Centra, dr Zoran Vasilić istakao je da je cilj Centra da se preuzme dio posla porodične medicine, kako bi pacijenti koji nemaju tačno određeno oboljenje, brže i lakše došli na preventivni pregled.

„Generalno u našem društvu, obično se kod ljekara ne ide dok nešto ne zaboli. Trudimo se da radimo najviše na tome, jer generalno trebalo bi da se dosta više razmišlja o zdravlju, još uvijek dok smo zdravi, a ne tek onda kad uđe u neko oboljenje. Ono što je primarna poenta postojanja Centra za prevenciju jesu svakako masovne nezarazne bolesti kojih ima mnogo. Masovne nezarazne bolesti je sve ono što se ne prenosi direktno sa čovjeka na čovjeka, a jako su zastupljene u populaciji. Prije svega tu mislimo na kardiovaskularne bolesti, zatim tu su nam svakako dijabetes, zatim maligna oboljenja, kojih imamo sve više. Tako da, svi oni pacijenti koji nisu u posljednjih godinu dana ili više, pregledali svoje zdravlje i koji misle da su zdravli, mogu svakako da se jave ili svom porodičnom ljekaru ili u Centar za promociju zdravlja da se urade osnovne analize i mentalno-fizikalni pregled“, kaže dr Vasilić.

Osnova fizikalnog pregleda je zapravo detaljna anamneza na osnovu koje se procjenjuju faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, što je, prije svega gojaznost, zatim pušenje, povišene masnoće u krvi…

„Samim tim što obavimo osnovnu anamnezu, odnosno razgovor sa pacijentom, mi otkrivamo eventualne faktore rizika. Dajemo savjete na koji način da se ti faktori rizika suzbiju, a suzbijanjem samih faktora rizika mi preveniramo nastanak oboljenja. Takođe, ukoliko pri samom prijegledu otkrijemo da eventualno postoje neke naznake da već postoji određeno oboljenje, kao recimo ako otkrijemo visok pritisak, mi odmah nakon otkrivanja tog oboljenja radimo neku detaljniju dijagnostiku da bi utvrdili šta je eventualno uzrok tome i naravno uključujemo terapiju. Na preventivni pregled treba prije svega da se javljaju, kao što sam rekao, pacijenti koji misle da su zdravi, koji nemaju trenutno neko oboljenje, ne osjećaju ništa, ali imaju određene faktore rizika“, naglašava dr Vasilić.

Kod mlađe populacije je najčešći slučaj da se vrlo rijetko ili nikako ne javljaju ljekarima na preglede, a nažalost, evidentno je da sve više mladih ljudi oboljeva od masovnih nezaraznih oboljenja. Uzrok tome su najčešće tempo života koji jenametnut, brza hrana, brz život, dosta stresa, konzumiranje cigareta, gojaznost, i sl. 

„Prevencija je izuzetno značajna sa više aspekata, prije svega sa medicinskog aspekta gdje ukoliko otkrijete neki faktor rizika za eventualni nastanak nekog oboljenja, vi ste na taj način suzbijanjem faktora rizika suzbili eventualno kasnije razvijanje i nastanak nekog oboljenja. S druge strane, u okviru prevencije se radi i skrining, odnosno rano otkrivanje oboljenja. Isto tako, znači, ukoliko eventualno neko oboljenje već postoji, znači, zanemarili smo one faktore rizika, nismo se na vrijeme javljali na preventivne preglede, te je došlo do pojave samog oboljenja, u tom slučaju, ukoliko se to oboljenje otkrije u nekim ranim fazama, što je naročito karakteristično, recimo, za maligna oboljenja, vi u 90% slučajeva možete imati potpunosti da izliječite tog čovjeka, što onda na kraju ima daleko veći benefit, nego koliko je problem otkriven već kasno kada onda možemo da radimo samo neku suportivnu terapiju, a ne možemo dovesti do izliječenja“, ističe dr Vasilić.

Prevencija je takođe značajna i sa materijalnog aspekta,  s obzirom da su troškovi liječenja pacijenata daleko veći. Takođe, postoji i porodični aspekt. Ukoliko u porodici imate osobu kojem se otkrije oboljenje rano, šanse za izlječenje su značajno veće, te je samim tim čovjek dalje sposoban i za porodični život i za profesionalni rad.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini služen moleban i prisluživanje svijeća i odavanje počasti palim srpskim junacima – PROTEST I NEZADOVOLJSTVO REZOLUCIJOM O SREBRENICI (foto)

U Bijeljini je danas služen moleban u crkvi Sv. Đorđa u Bijeljini i prisluživanje svijeća i odavanje počasti...

VUČIĆ: Predaja za nas nikada nije opcija

Predaja za nas nikada nije opcija, napisao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu nakon usvajanja...

DODIK: U GS UN nisu imali ni natpolovičnu većinu, rezolucija propala

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon što je u Generalnoj skupštini UN usvojen nacrt rezolucije o...

NS RS odbila inicijativu građana Lopara o litijumu

Narodna skupština nije usvojila Deklaraciju o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata...