MILOVANOVIĆ, VODE SRPSKE: Ne očekujemo probleme vezane za poplave u Semberiji (video)

Datum:

Share post:

Direktor JU „Vode Srpske“ održao je danas konferenciju za medije, gdje je pričao o aktuelnoj situacijai u sektoru vodoprivrede Republike Srpske, sa osvrtom na poplave 2014. godine i realizovane mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj od 2014. do danas, kao i planovima za 2023. godinu.

Direktor „Voda Srpske“ Miroslav Milovanović, rekao je da se desilo onako kako su prema predviđanjima i najavili – manji omjeri bujičnih poplava 

„Na svim vodotocima smo imali prilično povoljne uslove, osim na Uni i Sani kod Kostajnice i Novog Grada. Rijeka Miloševica je bila pod kontrolom zahvaljujući našim radovima od kraja prošle godine. Do nedjelje očekujemo umjerenije padavine, tako da kao rezultat svega na današnji dan imamo blago povećanje vodostaja rijeke Save, a nikakvih problema u slivu Save neće biti“, rekao je Milovanović.

Kada je u pitanju tema poplava 2014. godine, Milovanović kaže da je do sada uloženo preko 250 miliona KM u sistem odbrane od poplava i da je to do danas na terenu plasirano iz različitih izvora finansiranja.

„Radilo se u 43 lokalne zajednice u RS i 322 lokacije. Kada se uzme u obzir sve što je urađeno i kada poredimo sadašnje stanje i stanje 2014. godine, sa sigurnošću možemo reći da je stanje sigurnosti i kvaliteta svih hidrotehničkih objekata koji su u funkciji danas su na neuporedivo većem nivou nego što je to bilo 2014. godine“, objasnio je Milovanović.

Prema njegovim riječima, u Bijeljinu je uloženo oko 57 miliona KM, u Kozarsku Dobicu oko 20 miliona KM, Gradišku 19 miliona KM, Bratunac 13,5 miliona KM, Trebinje 11 miliona KM, Zvornik devet miliona KM, Šekoviće sedam miliona KM, Banjaluku oko šest miliona KM, Šamac pet miliona KM, Prijedor 4,5 miliona KM, Doboj više od dva miliona KM.

On je istakao da su građanima uočljivi radovi u Čelincu gdje je regulisano korito rijeke Vrbanje uz urađeno šetalište, kanal Dašnica u Bijeljini, regulacija korita rijeke Zeleni Jadar u Milićima, zaštita obale rijeke Drinjače u Šekovićima, te regulacije rijeke Križevice u bratunačkoj opštini, gdje je urađeno betonsko korito.

„Nigdje u svijetu ne postoji stoprocentna zaštita od poplava, pa tako ni ovdje“, rekao je Milovanović, te podsjetio na katastrofalne poplave u Italiji, te prošle godine u Njemačkoj.

Govoreći o planovima, Milovanović je najavio da je za sedam do deset dana planirano potpisivanje ugovora za prvu fazu izgradnje drinskog nasipa čija je vrijednost skoro 1,98 miliona KM, kao i ugovor za regulaciju rijeke Studeni Jadar u opštini Milići oko oko 1,94 miliona KM.

On je istakao da su obezbijeđena i sredstva za rekonstrukciju glavnog obodnog kanala u Bijeljini, ali će ta realizacija ići posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Milovanović je naveo i da su obezbijeđna sredstva i potpisani ugovori prije nepuna dva mjeseca za radove u ovoj godini, među kojima je regulacija korita rijeke Vrbas u Banjaluci u iznosu 5,6 miliona KM bez PDV-a, gdje je izvođač radova uveden u posao, te rehabilitacija korita rijeke Bosne i zaštita naselja Dobor u Modriči za šta je izdvojeno 5,3 miliona KM.

Prema njegovim riječima, u Doboju je predviđena rehabilitacija korita rijeka Liješanj i Grab za šta će biti izdvojeno 2,4 miliona KM, u Zvorniku regulacija rijeke Hoče u Karakaju oko 2,3 miliona KM, a u okviru druge faza rehabilitacije crpnih stanica u Semberiji je predviđeno ulaganje 6,25 miliona KM.

On je dodao da je u Prijedoru planirana regulacija korita rijeke Miloševice u iznosu većem od 3,2 miliona KM, kao i rješavanje klizišta na savskom nasipu u Gradišci i Kozarskoj Dubici.

Milovanović je naveo da se u dugoročnom planu sa resornim ministarstvom i Vladom Srpske dogovara nastavak izgradnje drinskog nasipa prema Pavlovića mostu, posljednja faza rekonstrukcije crpnih stanica, koji bi obuhvatila crpnu stanicu u Novom Gradu, Begov put u Semberiji, te Ivanjsko polje jedan i dva u Brodu, čime bi imali sve crpne stanice potpuno rekonstruisane i sa novim pumpnim agregatima.

On je dodao da je u planu i regulacija rijeke Željeznice u Istočnoj Ilidži, izgradnja obodnog kanala oko opštine Gacko, te čišćenje i regulacija rijeka Sane i Gomjenice na području Prijedora.

Govoreći o nelegalnoj eksploataciji šljunka, Milovanović je naveo da je na adrese nadležnih institucija uputio dvadesetak prijava kako bi se to zaustavilo, jer građani od toga nemaju nikakvu korist, dok s druge strane, legalna eksploatacija šljunka iz rijeka itekako znači ljudima, jer se na taj način sprudišta koja se nalaze u rijekama dislociraju, kako bi protok vode bio nesmetan. Ono što je istakao je da prodaja šljunka nije prvobitni razlog eksploatacije.

Milovanović je rekao da je, sa druge strane, od legalne eksploatacije po tom osnovu lani u budžet Republike Srpske uplaćeno 1,6 miliona KM, 2021. godine 2,1 milion KM, 2020. godine 1,66 miliona KM, a 2019. 2,4 miliona KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj

Služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu počelo je obilježavanje 32 godine od zločina u...

Studenti iz Šapca posjetili bijeljinsku Bolnicu

Studenti druge godine i njihovi profesori Akademije strukovnih studija Šabac, Odsek za medicinsko i poslovno tehnološke studije iz...

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...