GBO Bijeljina obilježila „Dan odbrane Grada Bijeljina“ (foto)

Datum:

Share post:

Gradska boračka organizacija Grada Bijeljina danas je obilježila „Dan odbrane Grada Bijeljina“ pomenom poginulim borcima u Crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomeniku poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Danas se prisjećamo trenutaka koji su bili sudbonosni za srpski narod, pogotovu onaj narod koji je živio na području Grada Bijeljine i Semberije. Kraj marta i početak aprila i dešavanja koja su bila uvertira koja će se desiti na teritoriji BiH… nesretni krvavi građanski rat koji se odvijao na teritoriji SFRJ započeo je u Sloveniji i kasnije prešao na teritoriju Hrvatske, kada smo svi vidjeli da će se proširiti i na teritoriju BiH. U tim momentima, pred srpskim narodom je bila dilema koju bih ja okarakterisao kao – da li zaboraviti šta nam se desilo u istoriji, biti inertan i prepustiti se slijedu događaja ili negativne istorijske stvari po srpski narod preduhitriti, djelovati preventivno i početi od tog trenutka i boriti se za slobodu i više ciljeve. Srpski narod je odlučio ispravno da opasnost koja je sigurno prijetila, preduhitri, djeluje preventivno. Uslijedilo je što je uslijedilo – četiri do pet dana oružanih sukoba u kojima smo mi uspjeli da odbranimo Grad Bijeljinu, da on ostane u srpskim rukama zajedno sa ljudima koji su se priključili kao dobrovoljci. Taj potez sigurno da je mnogo označio slijed događaja u narednom periodu“, rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Vijenac na spomenik je položio i Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović koji je rekao da se sprski narod i poslije toliko godina sabira da bi obilježio značajne datume i prisjetio se onih koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku.

„Parastosom u Crkvi Svetog Đorđa smo se pomolili za duše postradalih, onih koji su utkali ono najvrednije u temelje RS da bi i sadašnje i sve buduće generacije živjeli na slobodi, u slozi, ljubavi i miru. Mi to moramo da čuvamo i da nas opominje u ovoj burnoj istoriji, koliko je važno da šaljemo poruke mira, ali istovremeno i da se sjećamo ovih značajnih datuma, da se stradanja ne bi ponavljala“, istakao je Petrović.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović podsjetio je da je “31. marta 1992. godine, u večernjim satima, muslimanski ekstremista bacio bombu na kafić Srbija, te da su vrlo kratkom periodu jake muslimanske snage zauzele sve strateške tačke i važne raskrsnice”.

-Bile su postavljene 24 barikade, a pripadnici tzv. Patriotske lige i Zelenih beretki, bili su dobro naoružani. Narod Semberije je uvidio šta se dešava i svi smo, iako nepripremljeni, stali jedan uz drugog. Znali smo da se moramo braniti, da moramo braniti svoj grad i Republiku Srpsku, a u tome smo i uspjeli. Danas odajemo počast saborcima uz obećanje da ih nikad nećemo zaboraviti”, rekao je Stevanović. Jedan od učesnika odbrane grada, Mirko Blagojević rekao je da su za, kako je rekao, “za tri, četiri dana odblokirali Bijeljinu, a zahvaljujući adekvatnom odgovoru tih i narednih dana, danas imamo slobodu i mir”. Vijence ispred spomenika u centru grada položile su delegacije gradske vlasti, organizacija koje predstavljaju boračku populaciju, Policijske uprave i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, a potom su učesnici obilježavanja Dana odbrane grada posjetili Spomen-sobu poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon polaganja vijenaca, delegati su posjetili Spomen sobu poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Muzeju Semberije. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRAVO, MILICE! Gimnazijalka iz Kikinde osvojila 2 zlatne medalje iz fizike na Svetskom takmičenju u Turskoj! (foto)

Polaznica Regionalnog centra za talente „Dušan Vasiljev“ i učenica druge godine Gimnazije, Milica Tomić, osvojila je dve zlatne medalje...

BIJELJINA: Simići iz Trnjaka imaju dugu tradiciju proizvodnje rakije i kuća od drveta (foto)

Jedan od učesnika 13. Međunarodnog sajma turizma i gastrokulture u Bijeljini su i voćnjaci Simić iz Trnjaka. "Mi...

Košarkaši Jahorine prvaci Srpske (foto)

Večeras je u Palama  odigrana i treća utakmica finalne serije doigravanja u okviru MD shop 1.MLRS. Košarkaši Jahorine su...

Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna

Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna Srpska bokserka Sara Ćirković osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je...