BIJELJINA: Položeno cvijeće na spomenik Ljubiši Saviću Mauzeru (foto)

Datum:

Share post:

Pripadnici Udruženja Garda Panteri položili su danas vijenac i cvijeće na spomenik Ljubiše Savića Mauzera.

Petar Cvijetinović, predsjendik ovog udruženja, kaže da se članovi Garde Panteri već šestu godinu okupljaju na ovaj dan ispred Spomen – obilježja Ljubiši Saviću Mauzeru  da bi i na taj način podsjetili na događaje iz aprila 1992. godine, kada je odbranjena Bijeljina.

“Udruženje Garda Panteri ima obavezu da čuva sjećanje na te istorijske događaje. Ljubiša Savić Mauzer je bio komandant Garde Panteri, a mučki je ubijen nakon rata, sedmog juna 2.000 godine na ovom mjestu. Što se tiče obilježavanja Dana odbrane grada, smatramo da je ovaj datum loše tretiran od strane lokalnih vlasti i da treba da bude datum od posebnog interesa za grad Bijeljina. Prije trideset i jednu godinu  okupili su se ljudi oko Ljubiše Savića Mauzera, jer su procijenili šta nam se sprema. Organizovali su srpski narod na ovim prostorima na samoodbranu. Na današnji dan, prije trideset jednu godinu, postavljene su muslimanske barikade na više lokacija u gradu. Akcijom pripadnika Teritorijalne odbrane, pripadnika Srpske dobrovoljačke garde i srpskog stanovništva, grad je oslobođen. Federalni mediji manipulišu ciframa žrtava, a, istine radi, treba istaći da su evidentirane četrdeset i četiri žrtve. Pojedinci barataju ciframa od 470 ili 440 žrtava. Insistiramo na tome da se konačno utvrde brojke žrtava i da se stavi tačka na to. Mi nećemo odustajati od obilježavanja ovog datuma, bez obzira kako će komšije Muslimani na to reagovati”, istakao je Petar Cvijetinović, pokazavši novinarima plakat iz tog predratnog perioda sa kojeg se, kako je istakao, jasno vidi da nije, kako se često piše, “stradao nevini narod od strane Arkanovih boraca”.

 “Iz ovog letka se vidi da su se pripadnici muslimanskog naroda organizovali i pripremali za rat 1991. godine. Na tajnim lokacijama još u 1991. godini vršili su obuke i pripremali su se za rat. Bili su dobro naoružani za ono što će uslijediti. Naš cilj je da u istoriji bude zabilježeno kako je došlo do tog rata, te da se konačno skine anatema sa Bijeljine. Neka se ispita svaki detalj iz tog perioda”, izjavio je Cvijetinović.

 Zoran Miljanović, predsjednik Veterana Republike Srpske,  kaže da je Boračka organizacija grada Bijeljina prije desetak godina podnijela zahtjev Gradskoj upravi da određene ulice dobiju naziv istaknutih ratnih jedinica i heroja proteklog rata.

“Bijeljina je, vjerovatno, jedini grad u Republici Srpskoj koja nema nijednu ulicu s nazivom semberskih ratnih brigada. Mauzer i Blagoje Gavrilović nemaju svoju ulicu. Nadam se da će Gradska uprava sve ovo imati u vidu i da će ispraviti grešku. Mi se ponosimo time što smo odbranili narod, na čelu s ovim ličnostima i s ovim jedinicama”, izjavio je Miljanović.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada, istakao je tom prilikom da je Ljubiša Savić Mauzer u teškim vremenima po srpski narod smogao snage da stane na čelo odbrane, okupivši i odbranivši srpski narod na ovim prostorima.

 “Nama je rat bio nametnut i niko tada nije želio ratovati. Da nije bilo ovakvih boraca, poput Ljubiše Savića Mauzera, srpski narod bi stradao, kao što je stradao na područjima gdje nije bio organizovan i gdje nije imao svoju državu.  I mi mlađi moramo izražavati zahvalnost ovakvim borcima i njihovim žrtvama koje su dali za Republiku Srpsku. Ljubiša Savić je dao život u borbi protiv kriminala i korupcije i njegovu žrtvu ne smijemo zaboraviti. Što se tiče naziva ulica, nemam ništa protiv toga da se i na taj način oda počast svima onima koji su svoje živote dali da bismo danas živjeli u slobodnoj Bijeljini. Podržaću takvu inicijativu, a Bijeljina mora, slažem se s tim, na jedan mnogo primjereniji način obilježavati  događaje  od 31. marta i prvog aprila 1992.godine. Tada smo imali sreću da ratni događaji nisu trajali dugo, da grad nije razoren, a danas imamo privilegiju da živimo u jednom od dva ili tri najperspektivnija grada u BiH”, izjavio je Aleksandar Đurđević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / mojabijeljina.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK – POTPISAĆU: Nova sjednica Kolegijuma NS RS, na dnevnom redu Izborni zakon RS

U ovim trenucima u NS RS počela je sjednica Kolegijuma, a kako saznajemo, tema je Izborni zakon Republike...

MILIČEVIĆ: SDS žrtvovao sebe za Srpsku, a vi niste spremni na to!

"Srpska demokratska stranka 2006. godine, a počev od 2004. godine bila je u veoma teškoj situaciji suočena sa...

Janjić uručio dres ’’ŽIĆI’’ Miražiću, LEGENDI FK ’’Radnik” Bijeljina

Danas je prostorije FK Radnik posjetio Živorad Žića Miražić, i tom prilikom mu je personalizovani dres uručio direktor...

Radislav Jovičić na IV Međunarodnom naučnom skupu “Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti” (foto)

-Velika mi je čast biti učesnik današnje konferencije na ovom našem, prestižnom Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, na...