Počinje proljetno spremanje Semberije

Datum:

Share post:

Grad Bijeljina najavljuje aktivnosti u okviru, već tradicionalne, akcije proljetnog čišćenja i uređenja Semberije pod nazivom „April – mjesec čistoće“.

Pored Gradske uprave, u organizaciji ove akcije, kao i prethodnih godina, učestvuju brojne organizacije i udruženja građana, kao i javne ustanove i privatna preduzeća. I ove godine zadržan je višegodišnji koncept koji podrazumijeva uključivanje što većeg broja učesnika, a sve s ciljem podizanja kolektivne svijesti o značaju čistog i zdravog životnog okruženja. Aktivnosti su podijeljene u dva segmenta – u jednom učestvuju građani i njihova udruženja, Gradska uprava i svi ostali zainteresovani, dok se drugi odnosi na aktivnosti koje će biti provedene od strane profesionalnih službi koje su zadužene za čistoću grada.

Početak ove akcije će biti obilježen u ponedjeljak, 3. aprila u 11.00 časova, sadnjom drveća u Ulici mučenika Romanovih, koja će se u ovoj ulici odvijati i u srijedu 12. aprila od 12.00 časova.

Za 10. april planirano je čišćenje putnog pravca Janja-Modran s početkom u 15.00 časova.

Sadnja drveća sa ekološkim porukama planirana je i u subotu, 15. aprila u 9.30 časova u Gradskom parku, nakon čega će u 11.00 časova biti održana dječija trka.

Djeca iz dnevnih centara za djecu u riziku i djecu sa smetnjama u razvoju će u srijedu, 19. aprila biti glavni akteri u akciji sadnje cvijeća u Gradskom parku u 13.00 časova, a volonteri će istog dana od 15.00 časova farbati ogradu oko dječijeg igrališta u Gradskom parku, kao i narednog dana, 20. aprila od 15.00 časova.

U subotu, 22. aprila u 11.00 časova će biti održana „Ride and clean“ vožnja biciklima od Trga kralja Petra u Bijeljini do Eko-kampa u Amajlijama, nakon čega će uslijediti i čišćenje tog lokaliteta. Uporedo sa ovim biće čišćen i lokalitet „Starača“, a čišćenje dvorišta i okoline Centra za visoko obrazovanje počeće u 13.00 časova.

U nedelju, 23. aprila čišćenje će se obavljati u lovištu u Suvom Polju i Velikoj Obarskoj u 9.00 časova, kao i na putnom pravcu u LJeljenči od 10.00 časova.

U ponedeljak, 24. aprila, na Trgu kralja Petra I Karađorđevića djeca vrtićkog uzrasta će obilježiti Dan planete Zemlje prigodnim aktivnostima od 10.00 časova.

Za subotu, 29. aprila od 8.00 časova je planiran izlet u Tavnu, u Novakovu pećinu i čišćenje staze.

U nedjelju 30. aprila će biti čišćen putni pravac Bijeljina-Dijelovi od 10.00 časova, a ovogodišnja akcija „April – mjesec čistoće“ zvanično će biti završena u Eko-vizitor centar „Jezera“ od 12.00 časova.

Osim ovih dnevnih aktivnosti, u okviru akcije „April – mjesec čistoće“, predviđene su i višednevne aktivnosti, kao što je sadnja drveća u brojnim mjesnim zajednicama, ekološka nedjelja u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ (od 24. do 28. aprila), predavanja o značaju ekologije i sadnja drveća i cvijeća u dvorištima osnovnih škola (OŠ „Petar P. NJegoš“ V. Obarska (7.4. 11:30), OŠ „Stevan Nemanja“ Dragaljevac (20.4. 11:00), OŠ „Dositej Obradović“ Suvo Polje (21.4. 11:30), OŠ „Dvorovi“ Dvorovi (28.4. 11:30).

Gradske ulice će biti oprane od 24. do 30. aprila, kabasti otpad odvožen od 15. do 30. aprila, a planirano je i čišćenje i košenje korita kanala Dašnica, košenje putnih pojaseva, čišćenje i uređenje kružnih tokova, kao i evidencija zapuštenih dvorišta i divljih deponija.

Grad Bijeljina poziva sve građane, udruženja i preduzeća da se uključe u ovu akciju i doprinesu da naša zajednička životna sredina bude čistija i zdravija.

Svi zainteresovani građani, udruženja i preduzeća koji žele da učestvuju u akcijama čišćenja Semberije mogu da se jave Komunalnoj policiji na broj telefona 055 211 355.

Društveno odgovorna preduzeća i građani koji donacijom sadnica žele da doprinesu ozelenjavanju Semberije, mogu da se jave gradskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine na brojeve telefona 055 233 174 ili 055 233 178.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

EVROVIZIJA: Teja Dora prošetala sa srpskom zastavom (foto)

Počelo je veliko finale 68. Pjesme Evrovizije a predstavnici država koje učestvuju u finalu defilovali su velikom scenom...

JU Gimnazija ,,Filip Višnjić“ Bijeljina domaćin Republičkog takmičenja iz srpskog jezika (foto)

JU Gimnazija ,,Filip Višnjić" Bijeljina danas je bila domaćin Republičkog takmičenja iz srpskog jezika za učenike drugih razreda...

IO FS RS: Izbori na Vidovdan – Vici Zeljkoviću novi četvorogodišnji mandat

Na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske koja je održana danas donesena je odluka da se izbori...

Gradonačelnik Bijeljine potpisao ugovor o izgradnji prve faze sportske dvorane u okviru kompleksa Gradskog stadiona (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je sa predstavnikom DOO „Grupa Fortis“ iz Banjaluke koja je zajednički nosilac ponude sa...