Evo ko je bio patrijarh Irinej

Datum:

Share post:

Rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović.
 

Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine. Zamonašio ga je tadašnji patrijarh srpski German, koji ga je rukopoložio u čin jerođakona i jeromonaha, 24. i 27. oktobra 1959. godine.

Bio je profesor Prizrenske bogoslovije 1959—1968. godine. Završio je postdiplomske studije u Atini, gdje je otišao školske 1962/63. godine. Poslije toga je bio postavljen za upravnika Monaške škole u Ostrogu. Ponovo je bio profesor i rektor bogoslovije u Prizrenu 1971—1974. godine.

Maja 1974. izabran je za vikarnog episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana. Za episkopa niškog izabran je na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora 21—28. maja 1975. godine. Na tron episkopa Niške eparhije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. juna 1975. godine.

Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

TESTNA REKLAMA

Dana 22. januara 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za patrijarha, ustoličen je u beogradskoj Sabornoj crkvi 23. januara. Na dan 3. oktobar 2010. ustoličen je u manastiru Pećkoj patrijaršiji.

Dobitnik je Povelje Udruženja književnika Srbije koja mu je uručena 25. januara 2012.

Patrijarh je 9. oktobra 2011. boravio u modričkom naselju Višnjik i tom prilikom služio svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao novoizgrađeni Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice. Tokom svečanosti, tada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je odlikovao Ordenom Republike Srpske na lenti.

Njegova Svetost je od strane Princa Davita Bagration-Muhranskog Batonišvilija od Gruzije, 15. decembra 2011, odlikovan Velikom Ogrlicom Ordena Orla Gruzije i Bešavne Dolame Gospoda našega Isusa Hrista.

Prestolonaslednik Aleksandar Кarađorđević je 13. decembra 2013. godine, na dan slave Кraljevskog doma Кarađorđevića, odlikovao Njagovu Svetost Patrijarha Srpskog gospodina Irineja, kraljevskim ordenom Кarađorđeve zvezde na velikom krstu, Za zasluge učinjene prema Кraljevskom domu, za narodno i opšte dobro.

Počasni je građanin Zemuna.

Dana 11. septembra 2015. godinu mu je uručen počasni doktorat Akademije Svetog Vladimira u Njujorku. 9. oktobra 2016. dobio je orden Svetog vladike Nikolaja koji dodeljuje eparhija šabačka. Dobio je 23. maja 2018. nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Moskvi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...