MINISTAR KARAN: Zaštititi djecu kao najveće žrtve zloupotreba u digitalnom svijetu

Datum:

Share post:

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da digitalni svijet ima svoje prednosti, ali i da sa sobom nosi velike opasnosti zbog čega moraju biti zaštićene najveće žrtve zloupotrebe, a to su djeca.

Karan, koji je u Banjaluci otvorio konferenciju “Digitalni svijet” povodom Međunarodnog dana djevojaka i žena u informaciono-komunikacionom sektoru, napomenuo je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske razvilo svoje kapacitete kroz posebnu jedinicu za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta.

“Otkrili smo veliki broj kriminalnih i organizovanih međunarodnih i lokalnih grupa koje su zloupotrebljavale u digitalnom svijetu djecu, koja su bila žrtve. Imali smo veliki broj hapšenja i otkrivenih krivičnih djela u tom smislu”, rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On smatra da je potrebno da žene i djevojke budu dio informacionog komunikacionog sistema i bezbjednosti, kao i da je trenutno u MUP-u na rukovodećim mjestima u informaciono-komunikacionih tehnologijama /IKT/ 50 odsto žena.

Prema njegovim riječima, radi se o posebnim profilima, obuci i kapacitetima.

“Na različite načine, kroz odabir dovodimo u MUP Republike Srpske najbolji kadar”, poručio je resorni ministar.

Karan je naglasio da je važno da razvijeni IKT sistemi obezbijede sami svoju zaštitu, te zaštitu autorskih prava.

Načelnik Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije u MUP-u Srpske Divna Lovrić Bojanić rekla je da je cilj osnažiti djevojke da razvoj karijera nastave u oblasti IKT tehnologija.

Ona kaže da je poseban segment sajber bezbjednost, kao i da trenutno u svijetu ima oko četiri miliona radnih mjesta u vezi sa ovim sektorom.

Konferenciji su prisustvovale i učenice Srednje elektrotehničke škole “Nikola Tesla”.

MUP Republike Srpske organizuje konferenciju uz podršku Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH kroz projekat “Jačanje sajber bezbjednosti u BiH” radi osnaživanja djevojaka da svoje obrazovanje i karijeru usmjere u oblast IKT.

Međunarodni dan djevojaka i žena u IKT sektoru obilježava se svake godine četvrtog četvrtka u aprilu u više od 140 zemalja svijeta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Njemačka osveta Srbima

POVEZANE VIJESTI

Njemačka osveta Srbima

21. juna 1940. godine u Kompjenjskoj šumi, najviši državni vrh Trećeg rajha predvođen Adolfom Hitlerom lično, sastaje se...

BIJELJINA: Zvijezda 09 u finalu Kupa “dr Milan Jelić“

Zvijezda 09 je u Foči ovjerila plasman u finale Kupa "dr Milan Jelić" gdje ih čeka dobojska Sloga,...

VIŠKOVIĆ: Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije

Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije u kojoj živimo, rekao...

MILIČEVIĆ: Usvajanje Rezolucije otvara nove jazove u BiH

Predsjednik SDS-a Milan Miličević ocijenio da glasanje u UN pokazuje da većina planete ipak misli svojom glavom i...