DRAGIŠA ''BAJA'' ĐURIĆ: Dvorovljanski patriota – do kraja karijere ostao ''ODAN'' FK ''Proleter''

Datum:

Share post:

Često osporavan, uvjek agilan, stalno prisutan, dijete Proletera, golman, igrač, trener, kapiten, Predsjednik i sve što treba i kada treba.

Dragiša je rođen u Dvorovima gdje živi i danas i gdje je proveo svu svoju igračku karijeru od pionira do seniora, od beka do golmana. Po slobodnoj procjeni odigrao je u više uloga (igrač, golman) najmanje 500 prvensvenih i Kup utakmica u seniorskoj ekipi FK ''Proleter'' Dvorovi od 1976. godine, kada je stekao pravo igranja za seniore, pa sve do 1997. godine, kada je okačio ''kopačke o klin''.

Legenda kluba
Predhodno je, kao golman i igrač učestvovao u pionirskom prvenstvu Bosne i Hercegovine kada je njegova generacija u Tuzli 1975. godine osvojila Pionirsko prvenstvo Bosne i Hercegovine, antologijskom pobjedom nad FK ''Čelik'' iz Zenice, tadašnjeg prvoligaša SFRJ. Postigao je nekoliko značajnih pogodaka u tom prvenstvu od kojih je najznačajniji onaj u Bosanskom Šamcu,u zadnjim trenutcima, što je FK ''Proleter'' iz Dvorova odvelo na završni turnir u Tuzlu.

Od navedene godine učestvuje u seniorskoj ekipi kao povremeni golman, igrač a od osamdesetih godina postaje standardan na golu i sa malim prekidom (dosluženje vojske) traje sve do sredine devedesetih godina 20 vijeka.


Dragiša ''Baja'' Đurić, Dušan Marković

Odbio ''ponude'' i ostao odan i vjeran Proleteru
Najveći uspjeh postiže krajem osamdesetih godina kada je proglašen za najboljeg golmana Regionalne lige BiH ''Sjever'' i kada dobija primamljive ponude od renomiranih klubova da karijeru nastavi kod njih. Međutim, Dragiša Đurić, ''Baja'' je dvorovljanski patriota i do kraja svoje karijere ostaje vjeran Proleteru.

Tokom trajanja otadžbinkog rata, ''Baja'' povremeno organizuje stare igrače i sa njima igra prijateljske utakmice po Republici Srpskoj i Srbiji, a odmah po organizovanju Kup takmičenja u Republici Srpskoj, organizuje klub i uključuje se u takmičenje. Učestvuje u ponovnoj organizaciji kluba u novoj državi.

PROČITAJTE JOŠ: FK Proleter iz Dvorova obilježio 90 godina postojanja
https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//11141.fk-proleter-iz-dvorova-obiljezio-90-godina–postojanja.html
https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//11141.fk-proleter-iz-dvorova-obiljezio-90-godina–postojanja.html
 
Kada je krenulo novo prvenstvo u Republici Srpskoj, dok je još uvijek golman, bavi se i trenerskim poslom a potom se potpuno posvećuje terenerskom radu u narednih nekoliko godina.

Uvijek uz Proleter
Po potrebi, uskače i u Upravu kluba, pomaže, organizuje, a u nekoliko navrata je obavljao i dužnost Predsjednika kluba. U njegovom mandatu je održana i proslava ''90 godina postojanja kluba''.

Pored ovog, ''Baja'' je obavljao i druge dužnosti u fudbalu Republike Srpske. Položio je kategoriju saveznog sudije i djelio je pravdu do 1. Lige FS RS, zatim obavljao dužnost kontrolora sudjenja, Komesara za suđenje 2. Lige FS RS, predsjednika Udruženja sudija OFS Bijeljina i PFS Bijeljina.

Zaslužan je za postojanje i trajanje fudbalskog kluba u Dvorovima i jedan je od rijetkih koji je bio igrač, kapiten, trener ekipe i  Predsjednk kluba.

Za navedene zasluge 1999. godine  mu je dodijeljena ''Zlatna plaketa FK ''Proleter'' Dvorovi'' za zasluge u radu kluba a 2020. godine ''Zlatna značka FK ''Proleter'' Dvorovi sa poveljom'' kao najveće priznanje koje klub dodijeljuje svojim zaslužnim članovima.

Dragiša Đurić ''Baja'' je još uvijek aktivan u radu FK ''Proleter'' Dvorovi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com.
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Gram prevencije je duplo značajniji od kilograma liječenja – Na vrijeme se obratite Centru za promociju i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina (video)

U februaru  tekuće godine u sklopu Doma zdravlja Bijeljina osnovan je Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti...

NEŠKOVIĆ: Dom naroda BiH u blokadi već dva mjeseca voljom bošnjačkih delegata

Dom naroda Parlamenta BiH je već mjesec i po dana u blokadi i bez zasjedanja. Bošnjački klub delegata...

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVSTVO: Apel građanima da obrate pažnju tokom boravka na otvorenom i da se ne kreću kroz neuređena područja koja mogu biti...

Saopštenje JZU Institut za javno zdravstvo, prenosimo u cjelosti: "S obzirom na nastupajuće praznike i toplije vrijeme kada se...

Na današnji dan prije 32 godine osnovana ’’GARDA PANTERI’’ (foto)

U Bijeljini će danas (četvrtak, 02. maj 2024.) biti obilježeno 32 godine od osnivanja ’’GARDE PANTERI’’. Garda Panteri je...