Dodik očekuje da će u četiri do pet godina biti završena trasa auto-puta Brčko-Bijeljina

Datum:

Share post:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci nakon potpisivanja ugovora o gradnji auto-puta Brčko-Bijeljina da je zahvalan konzorcijumu kineskih kompanija što je spremna da sarađuje sa Srpskoj.

Nakon što je potpisan ugovor o izgradnji 17 kilometara dionice auto-puta, ukupne vrijednosti 346 miliona 955 hiljada KM, Dodik je rekao da Kinezi nemaju politička uslovljavanja u saradnji i da je od velikog značaja prelazak kineske kompanije u Republiku Srpsku.

On je ponovio rekao da je namjera Srpske da od Banjaluke izgradi auto-put do Bijeljine i Srbije.

Dodik je rekao novinarima da je načelni dogovor da Srpska gradi auto-put kroz Brčko distrikt ali da je se još o tome pregovara zbog određenih zahtjeva bošnjačke strane.

Dodik je očekuje da će u četiri do pet godina imati završenu trasu auto-puta.

Predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija Li Gang rekao je da su veoma zadovoljni jer su dobili priliku raditi na navedenim projektu.

“Naša grupacija je poznata građevinska kompanija koja se nalazi na 34 mjestu od 500 najpoznatijih građevinskih kompanija u svijetu”, rekao je Li.

On je rekao da će grupacija pružiti kvalitetne rezultate u radu. “Naša kompanija je odlučna da se integriše i zaživi na tržištu Republike Srpske. Naše obećanje je da se naše predstavništvo prebaci na područje Banjaluke”, istakao je Li.

Prema njegovim riječima, najvažniji razlog prebacivanja firme je taj što Republika Srpska ima velike potencijale za razvoj. “Velika je i podrška i prijateljstvo Vlade Republike Srpske”, dodao je Li.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je riječ o kreditnom aranžmanu za dionicu Bijeljina-Brčko sa rokom otplate od 15 godina.

On je naveo da je ovo veliki dan za Republiku Srpsku jer je velika kompanija došla da ovdje investira i dodao da će se sa kineskom grupacijom razgovarati i o drugim projektima za Srpsku.

Vršilac dužnosti direktora “Autoputeva” Nedeljko Ćorić zahvalio je Dodiku i Viškoviću za podršku realizacije još jednog u nizu projekata realizacije auto-puta Banjaluka – Beograd.

On je naveo da će dionica Brčko-Bijeljina biti duga 17 kilometra i imati dvije petlje, da je 347 miliona KM tenderisana cijena.

“Biće dvije kolovozne trake u dva smjera i zaustavne trake”, reko je Ćorić dodajući da je ovo važan dan za Republiku Srpsku.

Ugovor su danas potpisali vršilac dužnosti direktora “Autoputeva Republike Srpske” Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti direktora za tehničke poslove u “Autoputevima” Slobodan Stanarević i predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija Li Gang.

Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović.

Konzorcijum kompanija čine “Kineska prekomorska inženjerska grupa”, “Kineska grupa za građevinarstvo Tisju” i Kineska banka za izgradnju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kvadrat stana znatno poskupio

Za samo godinu dana završeni i prodati novi stanovi u Banjaluci su po kvadratu poskupjeli za čak 1.143...

Grad Bijeljina učesnik programa Provođenje Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja

Grad Bijeljina je izabran da, kao jedan od osam opština i gradova i tri kantona, učestvuje u programu...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...