DIJANA SAVIĆ BOŽIĆ: Prepustiću javnosti da procjeni da li je Gradonačelnikov postupak vršenje pritiska na rad Komisije za sprovođenje opoziva Gradonačelnika Grada Bijeljine ili ukazivanje na eventualne propuste (video)

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na današnjoj konferenciji za medije izjavio da podnosi dvije krivične prijave protiv predsjednika GIK-a Dijane Savić Božić.

GRADONAČELNIK BIJELJINE: Dvije krivične prijave protiv predsjednika GIK Dijane Savić Božić (foto)

Ovim povodom, kontaktirali smo predsjednika GIK-a, koja se trenutno nalazi u Zenici, kako bi prokomentarisala izjavu Gradonačelnika. 

“Trenutno se nalazim u Zenici, predavač sam na edukaciji na temu etike, kao pravni ekspert ispred USAID-ovog projekta Pravosuđe protiv korupcije. S Vaše strane sam obavještena da je pravni savjetnik gospodina Petrovića, a i Petrović lično, kao ljekar, po struci ukazao na elementarno nepoznavanje prava jednom doktoru pravnih nauka. Uzgred ću reći da sam doktorirala na državnom univerzitetu, da sam pored toga izabrana nаučnо zvаnjе nаučni sаrаdnik zа užu nаučnu оblаst mеđunаrоdnо prаvо оd strаnе Мinistаrstvа nаukе i tеhnоlоgiје, da sam univerzitetski profesor Ustavnog i međunarodnog prava, da sam ispitivač Ispitivač u Komisiji za polaganje stručnog upravnog ispita za rad u Upravi Republike Srpske za višu i visoku stručnu spremu, OSNOVI USTAVNOG UREĐENJE I EVROPSKIH INTEGRACIJA, da sam pravni ekspert u okviru USAID-ovog Projekta Pravosuđe protiv korupcije u BiH, na poslovima koje se provode s ciljem implementacije obuka u oblasti unapređenja efikasnosti procesuiranja složenih oblika korupcije i organizovanog kriminala, te najsloženijih oblika kriminala, odnosno provođenje obuke o etici, integritetu i sprečavanju sukoba interesa, da sam više puta nagrađivana kao predsjednik Izborne komisije, a od gospodina Petrovića, podnosioca krivične prijave, više puta pohvaljena u medijima, kao nezavisna, nepristrasna u provođenju izbornog procesa itd”, rekla je Savić Božić za Dešavanja u Bijeljini.

Predsjednik GIK Bijeljina kaže da će svakako poslušati izjave, a nadležnim organima prepustiti da rade svoj posao.

”Bez obzira na sve ja ću detaljno saslušati izjavu datu u medijima od strane diplomiranog pravnika i ljekara, jer svakako uvijek ostavljam prostora da naučim nešto novo, a nadležnim organima koji su za to ovlašteni po Zakonu prepuštam da rade svoj posao i utvrde osnovanost navoda gospodina Bešlića i Petrovića. Ono što sada mogu reći jeste da je simptomatično da se Dijana Savić Božić poziva na eventualno kršenje određenih zakonskih odredbi kao predsjednik Gradske izborne komisije u momentu kada je imenovana za predsjednika Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Grada Bijeljine, prepustiću javnosti da procjeni da li je to vršenje pritiska na rad Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Grada Bijeljine ili ukazivanje na eventualne propuste Gradske izborne komisije Bijeljina”, istakla je Savić Božić.

Kako kaže, Komisija za sprovođenje opoziva će bez obzira na pritiske, nastaviti da vrši svoje obaveze predviđene zakonom.

“Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika Grada Bijeljine će sa mnom na čelu bez obzira na sve pritiske nastaviti da vrši svoje obaveze i ovlašćenja predviđena Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, Izbornim zakonom Republike Srpske, Pravilnika o načinu sprovođenja opoziva gradnačelnika grada, uputama Republičke izborne komisije i svakako Odluke Skupštine Bijeljina kojom je pokrenut opoziv gradonačelnika grada Bijeljine, i postupak opoziva sprovesti na zakonit i transparentan način, obezbjeđujući svim građanima da iskoriste svoje pravo na slobodne i fer izbore”, navela je predsjednik GIK i dodala:

“Na kraju samo želim istaći jednu sitnicu; Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika Grada Bijeljine poziv za žrijebanje ne dostavlja gradonačelniku kao pojedincu, koji je ujedno zainteresovana strana u postupku opoziva, nego političkim subjektima i još jednom naglašavam: prepustićemo nadležnim organima da vode postupak po krivičnoj prijavi gospodina Petrovića, ali mislim da i Komisiji za za sprovođenje opoziva gradonačelnika Grada Bijeljine treba prepustiti da radi svoj posao za koji je ovlaštena po zakonskim i podzakonskim propisima”, zaključila je Savić Božić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Razvojna agencija Grada Bijeljina organizovala Infodan – prezentacija Programa rada za 2023.godinu

Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je organizovala Info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije Grada...

Načelnik Savić učestvovao u Beču na Konferenciji u organizaciji OEBSA

„Na sastanku u Beču imao sam priliku da zajedno sa načelnikom Teočaka Taibom Muminovićem učestvujem u radu konferencije...

Dnevni horoskop za 31. mart

OVAN POSAO: Napredujete iz dana u dan. Ovakva dinamična atmosfera vam potpuno odgovara. Ovo je u potpunosti energija koja vama...

Twitter ukida stare oznake za verifikaciju 1.aprila

Zastarjeli verifikovani korisnici moraće da plate kako bi zadržali svoj status. Uskoro će korisnici sa prethodno verifikovanim Twitter nalozima...