Korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad u Bijeljini, druženjem sa gostima obilježili su Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Kapacitet Dnevnog centra je 30 korisnika, iako, nažalost, na teritoriji Grada Bijeljine ima mnogo više djece kojima je potreban boravak u ovakvim centrima.

„Čast nam je da i ove godine obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i da to radimo zajedno sa zamejnikom ombudsmana za djecu, predstavnikom predsjednika Skupštine Grada Bijeljina, predstavnicima Gradske uprave, kao i našim kolegama i saradnicima. Ove godine smo se odlučili da to bude u vidu Dana otvorenih vrata, gdje ćemo pružiti druženje i interakciju djece sa gostima i omogućiti im da budu vidljivi i da budu saslušane njihove želje i potrebe“, rekla je za portal Dešavanja u Bijeljini Nevena Rankić, rukovodilac službe Dnevnog centra za djecu.

U Bijeljini održana inkluzivna manifestacija “Zajedno možemo sve, baš sve” – “Nije važno činiti velike stvari, već male stvari velikim srcem!“ (foto, video)

Nevena je podsjetila da su korisnici nastupili sa dvije tačke na manifestaciji „Zajedno možemo sve. Baš sve!“ koja je organizovana povodom Međunarodnog dana invalida.

„Moram reći da smo zadovoljni godinom koja je iza nas, imali smo puno radionica, aktivnosti, sadržaja i novih usluga koje smo pružili našim korisnicima. Sve te aktivnosti su veoma bitne za djecu sa poteškoćama. Mi radimo ovo već neke tri godine i tu važnost možda tek sada spoznajemo na pravi način. Spoznajemo je kroz povratnu informaciju od roditelja i djece. Bez obzira na bilo koju smetnju, na njima se vidi sreća kada dolaze u Dnevni centar, kada se druže sa drugim korisnicima. Vidi se da je ovo mjesto gdje su prihvaćeni i voljeni. Mi se svaki dan trudimo da im omogućimo što veći napredak“, istakla je Rankićeva i dodala da je došlo vrijeme da možemo da kažemo da oni polako postaju „vidljivi“.

„Sigurna sam da možemo. Otkako smo počeli sa radom, različite aktivnosti smo sprovodili, ne samo unutar Dnevnog centra, nego i one koje se odražavaju van Dnevnog centra u našem gradu. Imaćemo i humanitarnu novogodišnju izložbu krajem decembra, kada korisnici izrađuju različite ukrase i to prodajemo na Gradskom trgu“, navela je Rankićeva.

Zamjenik ombudsmena za djecu RS Jovanka Vuković prisustvovala je Danu otvorenih vrata Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i ovom prilikom istakla da je ovo još jedna prilika da se društvu prikažu potrebe osoba sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju i potrebu da im se omogući ravnopravan pristup u svim segmentima njihovog života.

„Akcenat je na obrazovanju, jačanju njihovih porodica i porodičnih kapaciteta, i, naravno, svim drugim segmentima gdje mogu da se integrišu i socijalizuju sa svojim vršnjacima. Zaštita prava djeteta bi trebala da budu na prvom mjestu. Još uvijek imamo neriješene tektonske barijere u kulturnim ustanovama, imamo problem sa udžbenicima za djecu sa smetnjama u razvoju, pitanje personalnih asistenata u srednjim školama, u predškolskim ustanovama… Ovo je prilika da popričamo i razmislimo o svim tim problemima. Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijeljini uvijek organizuje lijep događaj, tako da možemo da popričamo sa njihovim vaspitačima šta je to što je najaktuelnije u rješavanju njihovih problema“, objasnila je Vuković.

Kako kaže, svakako su djeca sa smetnjama polako sve vidljivija u našem gradu, s obzirom na to da se već godinama senzibiliše društvena javnost kroz različite događaje.

„Ono što je najvažnije je da se kroz zakonska rješenja sve više pominju djeca sa smetnjama u razvoju, oni polako dobijaju svoje mjesto. Važno je da i roditelji i njihovo okruženje prepoznaju potrebu u ostvarivanju njihovih prava. U Kancelariji ombudsmana za djecu značajan je broj obraćanja ombudsmenu zbog narušavanja prava djeteta sa poteškoćama u razvoju. Takođe, obrazovni sistem to prepoznaje i imaju veći stepen razumijevanja za potrebe djece sa poteškoćama. Jako je važna i uloga pozitivne afirmacije, tako da mogu pomenuti da je i velika uloga medija u našoj borbi“, zaključila je Vuković sa posebnim akcentom da se afirmišu njihovi preostali kapaciteti, a da se ne ukazuje samo na njihove nedostatke.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име